0

Vücudun kendini soğutarak sağlıklı olmasına yardımcı olan ter aslında kokusuz şekilde oluşur. Oluşmasına vücutta bulunan iki ter bezi etki eder. Bunlardan biri apokrin diğeri ekrin olarak adlandırılır. Apokrin en fazla koltuk altında bulunan, kokuya neden olabilen bir ter bezidir ve genelde stres tetiklenmesiyle çalışır. Ekrin ise vücudun ter üreten her bölgesinde bulunur.

Evet, terin aslında kokusuz olduğunu söyledik. Tamamen tuz, şeker, üre ve amonyaktan oluşan ter, bazı durumlarda, beslenme tarzına, yaşam stiline, hormonlara ya da hijyene bağlı olarak farklı şekillerde kokabilir. Özellikle son zamanlarda vücudunuzdan sirkeye benzeyen bir ter kokusu alıyorsanız, sebebi aşağıdakilerden biri olabilir.

Terinizin Sirke Gibi Kokmasının Nedenleri-1 - Saç Bakım Güzellik Terinizin Sirke Gibi Kokmasının Nedenleri-2 - Saç Bakım Güzellik

Baharatlı yiyecekler

Son zamanlarda tüketimini arttırdığınız gıdalar sadece nefesinizi ve ağız sağlığınızı etkilemez, ter kokunuzun değişimler göstermesine de neden olabilir. Vücudun sirke, soğan, sarımsak, köri, kimyon gibi ağır kokuya sahip yiyecek ve baharatları parçalama şekli diğer yiyeceklere göre farklılık gösterir. Bu baharatların bileşikleri vücudunuzda kalarak gözeneklerinizden dışarıya koku vererek çıkabilir.

Et ürünleri

Genel olarak, birçok uçucu bileşik içeren gıdalar terlemenin kokusunu değiştirebilir. Bu gıdalar arasında kırmızı et, ter kokusuna olan etkisiyle bilinir. Ayrıca peynir gibi süt ürünleri de vücutta kokuya neden olabilir.

Stres

Daha önce söylediğimiz gibi stres altındayken, vücudunuzda bulunan ekrin bezleri yerine apokrin ter bezleri devreye girer. Apokrin bezlerinizden gelen ter, proteinler ve lipitler açısından daha zengin olma eğilimindedir. Bu tür terdeki yağlar ve besinler cildinizde yaşayan bakterilerle birleşerek vücut kokusuna neden olur.

Hormonal değişiklikler

Ergenlik ve ilerleyen yaşlar, regl, hamilelik, menopoz, andropoz gibi nedenler hormonlarınız üzerinde değişikliklere ve dalgalanmalara neden olur. Bu hormonal değişiklikler de terlediğinizde farklı kokular almanızın başlıca nedenleri arasında sayılır.

Bazı enfeksiyonlar

Trikomikoz denilen aslında sağlığa zararı olmayan bir enfeksiyon ter kokusunun sirke gibi kokmasına neden olabilir. Buna benzer bazı cilt enfeksiyonları da ter kokusunun değişmesi üzerinde etkilidir.

Hiperhidroz

Vücudunuz ve özellikle ayaklarınız aşırı terliyorsa, bu duruma hiperhidroz denilebilir. Kendiliğinden ortaya çıkan bu durum tedavisi olan tıbbi bozukluklar arasında kabul edilir ve üretilen anormal miktarda ter, güçlü bir sirke kokusuna da neden olabilir.

Terinizin Sirke Gibi Kokmasının Nedenleri-3 - Saç Bakım Güzellik Terinizin Sirke Gibi Kokmasının Nedenleri-4 - Saç Bakım Güzellik

Sirke gibi kokan teri nasıl önleyebilirsiniz?

Hijyeninize özen gösterin: Ter kokusuyla baş etmenin ilk ve en önemli kuralı vücut hijyenine dikkat etmekten geçiyor. Duş rutininize mutlaka bir duş jeli ekleyin. Ayrıca eğer tüm gün terlediyseniz, eve geldikten sonra da mutlaka duş alın.

Deodorant kullanmayı ihmal etmeyin: Antiperspirant deodorantlar ter kokusuyla mücadele etmede en etkili yöntemlerden biri. Bu yüzden Rexona Deodorant'larının birbirinden farklı yapıda ve kokularda seçeneklerinden kendinize bir deodorant edinin ve deodorantınızı gün içinde yanınızdan ayırmayın.

Organik kumaştan bol kıyafetler tercih edin: Ter kokusu, kıyafetlerinize sinerek gün boyu sizinle kalabilir. Ayrıca koltuk altı ıslanan kıyafetleriniz ısı ve sıcaklık ile de koku oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden yanınızda yedek bir tişört taşıyabilir. Organik kumaştan daha bol kıyafetler de tercih edebilirsiniz.