Bir sivilcenin ortaya çıkabileceği en rahatsız edici bölgelerden biri saç deriniz. Ama aslında bunun sivilce çıkabilecek diğer vücut bölgelerinden hiçbir farkı yok. Kafada sivilce, tıpkı standart sivilceler gibi saç köklerine sıkışan yağ ve ölü deri hücrelerinin birikiminden kaynaklanabilir. Yine de her zaman saç derisinde sivilce nedenleri bu kadar basit olmayabilir. Kafada sivilce neden çıkar, nasıl geçer? Saç derisinde sivilce problemi hakkında bu ve benzeri sorularınıza yanıt bulmak için okumaya devam edin.
Kafada sivilce neden çıkar?
Kafada sivilce çıkması, bazıları iyi huylu, diğerleri daha ciddi olan çeşitli cilt hastalıklarından kaynaklanabilir. Yine de saç diplerinde sivilce sorununun yaygın olarak saç derisindeki kistlerden, seboreik dermatit veya kepekten dolayı oluştuğunu söylemek mümkün. Neyse ki bu tip sivilcelerin tedavisi basit. Bu koşullar kepek veya sivilce önleyici ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.
Ayrıca uzmanlar seyahat, stres, uyku eksikliği gibi durumların da kafa derisinde sivilceye neden olabileceğini söylüyor. Kortizol seviyeleriniz yükseldiğinde, vücudunuzun yağ üretme olasılığı daha yüksek olur. Bu da aşırı yağlanmaya ve sonucunda sivilce oluşumuna neden olabilir.
Eğer saç diplerinde sivilce oluşumuna rastlarsanız mutlaka dermatoloğunuza danışın. Bir dermatolog gördüğünüz sivilce türlerini kategorize etmenize ve anlamanıza yardımcı olabilir. Daha ciddi hastalıklar da kafa derisinde sivilceye neden olabileceğinden, herhangi bir sivilceyi bir dermatoloğun değerlendirmesi önemli. Bunlar da tedavi edilebilir, ancak dermatoloğunuzun daha yakından ilgilenmesi gerekebilir.
Bu noktada yaygın saç derisi sorunu saçkıran nedir, öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kafada sivilce nasıl geçer?
Kafa derisinde sivilce oluşumunu önlemeye gelince, burada da yüzünüzdekiyle aynı kurallar geçerli. Yani ellerinizi sivilcelerden kesinlikle uzak tutun. Sivilceleri sıkmak ve oynamak yalnızca artmalarına yol açacaktır. Bununla birlikte en doğru tedaviyi belirlemek için dermatoloğunuza başvurmanız gerektiğini hatırlatalım.
Saç derisinde sivilce sorununu tedavi etmenin anahtarı, gözeneklerin tıkanmasını önlemek. Sivilcelere neden olan şeyin çoğunlukla yağ tıkanıklığı ve birikmesi olduğunu söylemiştik. Bu nedenle saç derisini temiz tutmak önemli. Ayrıca kullandığınız saç bakım ürünlerinin de sivilceye neden olmadığından emin olmalısınız. Eğer kullandığınız ürünlerden şüpheleniyorsanız yeni ürünler denemeyi düşünebilirsiniz. Hafif ve orta dereceli sivilceler için aşağıdaki bileşenler içeren ürünleri deneyebilirsiniz:
- Salisilik asit: Ölü deri hücrelerini eksfoliye eder, böylece gözeneklere girmez ve sivilceye neden olmazlar.
- Glikolik asit: Eksfoliyasyona yardımcı olur ve mikro bakterileri öldürür.
- Ketokonazol veya siklopiroks: Kepek önleyici ve mantar önleyici bileşiklerdir.
- Çay ağacı yağı: Antibakteriyel özelliklerle sivilcelerle savaşmaya yardımcı olabilir.
- Jojoba yağı: Şampuanınıza eklemek sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Ayrıca gözenekleri tıkamamak için yağ bazı ürünleri de ölçülü kullanın. Saç spreyi, wax, jöle gibi şekillendirici ürünleri çok sık kullanıyorsanız gün sonunda saçlarınızı yağ, kir ve ürün birikiminden arındırmayı unutmayın. Bu noktada Clear Men Yoğun Arındırıcı Şampuan gibi bir ürünle saçlarınızı yıkamayı düşünün. Clear Men Yoğun Arındırıcı Şampuan, erkekler için özel geliştirilen ve kömür içeren yeni sıvı jel formülü sayesinde saç derisini besler, kir ve yağdan arındırmaya yardımcı olur. Yoğun arındırma özelliği ile bilinen kömür, uzun yıllardır kir ve yağdan arındırma amacıyla kullanılır. İçeriğindeki taurine, amino acid, B3 vitamini ve besleyici tohum yağı ile beslenmiş ve canlı saç derisine kavuşmanızı sağlar. 3ZeroTech teknolojisi sayesinde saçı kepek, yağ ve kaşıntıdan arındırır, ferahlatıcı bir etki sağlar.
Saç diplerinde sivilceyi engellemek için bakım
Kafada sivilce hakkında merak edilenleri açıkladık. Ayrıca saç derisinde sivilce oluşumunu engellemek amacıyla alabileceğiniz çeşitli önlemler de var. İşte saç bakımında aklınızda tutmanız gereken bazı bakım önerileri.
Köpürtün ve durulayın
Eğer doğal olarak yağlı saçlarınız varsa kafada çıkan sivilce sizin için sürpriz olmayabilir. Erkeklerin saçları neden yağlanır öğrenmek için ayrıca ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz. Yağlı saçlar için şampuanı atlasanız bile özellikle antrenmanlardan sonra saçlarınızı her gün yıkadığınızdan emin olmalısınız. Salisilik asit, kömür gibi maddeler içeren şampuanları arayın. Bunlar saç derinizdeki kepek ve yağ üretimini azaltmaya yardımcı olur.
Saç derinizi ellemeyin
Saç derinizdeki bir sivilceye dokunsanız dahi onu kaşımaktan, koparmaktan kaçının. Sivilcelerle oynamak bakterilerin girmesine izin vererek iyileşme süresini geciktirebilir. Aynı kural güneşte yanmış saç derisi ve kaşıntılı saç derisi için de geçerli. Saç derinizi kaşımak, tahrişlere ve enfeksiyona yol açabilir.
Peeling yapın
Haftada bir kez eksfoliye edici tedaviler kullanmak, saç derisindeki ölü derileri temizlemeye yardımcı olabilir. Bunun için şampuanınıza bir damla çay ağacı yağı ekleyebilirsiniz. Bu bileşen antibakteriyel özellikleriyle bilinir.
Yağlı saç ürünlerinden kaçının
Arkasında kalın bir tabaka bırakacak yağlı saç ürünlerini kullanmaktan kaçının. Bunun yerine derin bakım maskelerini, hasarlı saç uçlarını onarmak için kullanın. Kafada sivilce veya şiddetli kepeği olan çoğu insan aşırı yağlanmadan muzdarip. Yağlar saçlarınızı nemlendirmek için harika olsalar da saç derinizde birikmeye neden olabilirler.
Sivilce ürünleri kullanın
Hafif saç derisi sivilcelerini eczanelerde satılan sivilce ürünleriyle de tedavi etmeniz mümkün olabilir. Salisilik asit içeren hafif bir nemlendirici, saç derisindeki hafif sivilceler iyi bir seçenek olabilir. Ancak sivilce sorunu devam ederse farklı tedaviler için bir dermatologla konuşmayı düşünün.