- Utangaçlığa neyin sebep olduğunu tespit edin
- Güvensizlik alanlarınızı geliştirin
- Güçlü yönlerinizi belirleyin
- Durumu nesnelleştirin
- İlk adımı atın
Utangaç biri misiniz? Utangaçlık, diğer insanların yanındayken hissedilen basit bir gerginlik hissi olarak tanımlanabilir. Kim olursanız olun, hepimizin utangaç hissettiği zamanlar var. Örneğin, okulda ilk gününüzde, kimseyi tanımadığınız bir partide, hoşlandığınız kişiyle birlikteyken… Bir utangaçlık durumuna yakalandığımızda çoğumuz kendimizi “korumak” için belirli eylemlerde bulunuruz. Bazılarımız daha içe dönük hale gelir. Bazılarımız durumdan tamamen kaçınmaya çalışır. Bu eylemler sizi güvende hissettirse de bunları yapmak gerçek bir çözüm sunmaz. Sosyal davetleri geri çevirmeye ve yabancılardan kaçınmaya devam ederken, günün sonunda yine aynı kişi olacaksınız. İnsan olarak gelişmeyecek veya yeni sosyal bağlantılar kuramayacaksınız.
Öyleyse bu gibi durumlardan kaçınmak yerine neden utangaçlığınızı yenmeye çalışmıyorsunuz? Utangaçlığınız tarafından yönetilmek yerine kendi kararlarınızı verme, aklınızdakileri söyleme ve gerçekte olduğunuz kişi olma yetkisine sahip olabilirsiniz.
Utangaçlığa neyin sebep olduğunu tespit edin
Utangaçlığınızı tetikleyen durumlar neler? Düşündüğünüzün aksine, her zaman utangaç değilsiniz. Örneğin en iyi arkadaşınızlayken, muhtemelen kendiniz olmak konusunda çok açık ve rahatsınız. Utangaçlığınız yalnızca belirli durumlarda ortaya çıkıyor.
Utangaçlığa neyin sebep olduğunu fark ederek başlayın. Daha önce utangaç hissettiğiniz beş olay belirleyin. Bir yabancıyla yalnız olduğunuzda, belirli bir konu tartışıldığında, büyük bir kalabalıkta vb. olabilir. Ardından bu durumları analiz edin. Bu durumlarda utangaç hissetmenize neden olan şey ne? Utangaçlığın güvensiz hissetmenin sonucu olduğunu anlayın. Ne hakkında güvensiz hissettiğinizi belirlerseniz bunun için harekete geçebilirsiniz.
Güvensizlik alanlarınızı geliştirin
Güvensizlik alanlarınızı belirledikten sonraki adım onlar için harekete geçmek. Örneğin, okulda sunum yapmanız gerektiğinde utangaç hissediyorsunuz. Durum buysa sunum becerilerinizi geliştirmeye çalışın. Tekrar tekrar yapın. 10.000 saat uzmanların becerilerinde en iyi olmak için harcadıkları ortalama süre. Güvensiz olduğunuz alanlara daha fazla zaman ayırdıkça, utangaçlığınız doğal olarak dağılacak.
Güçlü yönlerinizi belirleyin
Çoğumuz, iyi olduğumuz şeyleri fark etmek yerine, iyi olmadığımız şeylere odaklanma eğilimindeyiz. Sonuç olarak başkalarının yanında kendimizi garip hissederiz çünkü kendimiz hakkında etkileyici hiçbir şey olmadığını düşünürüz. Kendinizi küçümsemeyi bırakıp güçlü yönlerinize odaklanmanın zamanı geldi! Neyde iyisiniz? Geçmişteki başarılarınız neler? Yaptığınız ve gerçekten gurur duyduğunuz şeyler neler? Bunları bulmak ve keşfetmek için biraz zaman ayırın. İyi olduğunuz şeylerin listesini görünce çok şaşıracaksınız. Kendinizle ilgili o kadar çok harika şey var ki onları hafife aldığınız için kör oldunuz. Güçlü yönlerinizi bilmek, kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olur. Unutmayın, hepimiz kendi başımıza gerçek kazananlarız.
Durumu nesnelleştirin
Birçok insan, başkalarının kendileri hakkında ne düşündüğü konusunda çok fazla endişelenir. Oysa bu, sadece sizin zihninizde. Çoğu insan aslında ne yaptığınıza veya ne yapmadığınıza dikkat edemeyecek kadar kendilerini düşünmekle meşgul. Bu yüzden utanılacak bir şey yok. Utangaçlığınız sadece kendinizi aşırı derecede incelemenizin bir sonucu. Objektif bir bakış açısıyla yaklaştığınızda, utangaçlığınızın yersiz olduğu ortaya çıkıyor. Güçsüzleştirici bir duyguya odaklanmak yerine, artık elde etmek istediğiniz şeye odaklanabilirsiniz.
İlk adımı atın
Her ne kadar mantıksız gibi görünse de ilk adımı atmak aslında utangaçlığınızı yenmenize yardımcı olur. İlk olarak bilinçli şekilde harekete geçmeniz, durum üzerinde kişisel güce sahip olduğunuzun kişisel bir kanıtı. İkincisi, ileriye doğru bir ivme oluşturan eylemlerinizin olumlu faydalarını yaşarsınız.
İlk adımınızın karmaşık olması gerekmez. Bu sadece birinin yanına gidip merhaba demek olabilir. Küçük bir adım attığınızda, gerisi gelecek.
Ayrıca Genç Erkekler İçin Flört Etmenin Püf Noktaları ve Ayrılığı Atlatma Yolları yazılarımız ilginizi çekebilir.