Kapatıcılar temel makyaj malzemelerinden biri. Bu ürünlerin işlevi yüzdeki sivilce, siyah nokta, cilt lekesi ve morluk gibi durumları gizlemeye yardımcı olmak. Kapatıcı yapısı gereği cilt sorunlarının gizlenmesinde fondötenden daha etkili bir ürün. Kapatıcılar çok yoğun kıvamda olduğundan yüze bölgesel olarak uygulanmalı. Bu ürünlerin tüm yüze uygulanması maske görünümüne ve cildin kurumasına neden olabilir. Piyasada hem likit hem de katı formda kapatıcılar bulunur. Peki, kapatıcı ne için kullanılır, kapatıcı neye göre seçilir? Gelin kapatıcı hakkında merak edilenlere hep birlikte bakalım.
Kapatıcı Nedir? Ne İşe Yarar?
Kapatıcılar makyaj tutkunlarının en sevdiği ürünler arasında yer alır. Bu ürünler, genellikle yüzde kusur olarak görülen lekeleri, göz altında oluşan yorgunluk izlerini, sivilce ve siyah noktaları kapatmak için kullanılır. Ürünler çok yoğun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle fondöten gibi bütün yüze uygulanması önerilmez. Kapatıcılar, fondötenin kapatmakta güçlük çektiği küçük bölgelerdeki kusurların hızlıca kapanmasında etkilidir. Pek çok kapatıcı çeşidine rastlamak mümkün. Kullanılacak olan kapatıcı çeşidi, ciltteki kusurların büyüklüğüne ve yapısına göre değişebilir.
Kapatıcı Nasıl Uygulanır?
Kapatıcı kullanırken bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Kapatıcı kullananlar bu noktalara dikkat ederek ideal bir görünüm yakalayabilir. Eğer problemli bir cilde sahipseniz ya da yüzünüzdeki sivilceleri kapatmak istiyorsanız kapatıcı aplikatörünü ya da fırçasını direkt sivilceleriniz üzerine uygulamayın. Çünkü bunu yaptığınızda sivilcede bulunan bakteriler hem kapatıcıya hem de tüm cildinize yayılabilir. Bunun yerine parmaklarınıza bir parça kapatıcı alarak gerekli bölgeye uygulama yapabilirsiniz.
Kapatıcınızı göz altına uygularken kapatıcıyı tampon hareketlerle dağıtmaya özen gösterin. Göz çevresi yapısı gereği oldukça hassastır. Göz çevrenize her daim nazik davranmak bu bölgede kırışıklık oluşmasını geciktirir. Kapatıcı uygulamasından önce cildinizi ve göz altı bölgenizi iyi bir nemlendirici ile nemlendirmeye özen gösterin. Kapatıcının göz çizgilerinize dolmasını önlemek için ise cildinizi mutlaka bir pudra ile sabitlemeyi unutmayın. Kapatıcıya ek olarak primer hakkında bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Kapatıcı Çeşitleri Nelerdir?
Kapatıcılar cilt kusurlarına göre farklı formlarda satılan ürünlerdir. İşte yaygın olarak kullanılan kapatıcı çeşitleri…
- Likit kapatıcı: Likit kapatıcılar sıvı formda ürünlerdir. İnce veya kalın yapıda olabilen bu ürünler dolay dağılır ve gün boyu kalıcılığını korur.
- Krem kapatıcı: En çok kullanılan kapatıcı çeşitleri krem kapatıcılardır. Bu ürünler likit ruj tüplerine benzer tüplerde paketlenir ve kremsi yapıdadır. Krem kapatıcıların cilt üzerinde uygulanması ve dağıtılması oldukça kolaydır. Bu ürünlerin diğer türdeki seçeneklere oranla kapatıcılık özelliği çok daha etkilidir.
- Pot kapatıcı: Küçük kaplar içerisinde yer alan ve nemlendirici özelliği yüksek olan ürünler pot kapatıcılardır. Bu ürünlerin dağıtması ve uygulaması pratiktir. Pot kapatıcıların yoğun bir dokusu vardır. Bu nedenle ürünlerin kapatıcı fırçalarıyla kullanılması önerilir.
- Stick kapatıcı: Stick kapatıcılar hem kapatıcı olarak hem de aydınlatıcı olarak kullanılabilir. Bu ürünler, bütün kapatıcılar gibi yoğun bir yapıya sahiptir fakat cilde dağıtması diğer türlere göre biraz daha zordur.
- Kalem kapatıcı: Kalem kapatıcılar ile doğal bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu ürünler göz çevresi kullanımı için idealdir.
Kapatıcı Sürmenin Püf Noktaları
Kapatıcıyı cilde uygularken birtakım püf noktaları bulunur. Bunlara dikkat ederek kapatıcının cilt kusurlarınızı etkili bir biçimde kapatmasını sağlayabilirsiniz. İşte kapatıcı sürerken bilinmesi gereken bazı noktalar…
- Öncelikle cilt tenginize uygun kapatıcı seçimine önem verin. Cilt renginize uygun kapatıcıyı öğrenmek için el bileğinizin iç kısmına kapatıcıyı sürerek ürünün ten renginize yakın olup olmadığını inceleyebilirsiniz.
- Stick formdaki ürünler kuru cilde sahip olanlar, sıvı ve katı formdaki ürünler ise yağlı cilde sahip olanlar için uygundur.
- Kapatıcılar cilde uygulanırken her zaman içten dışa doğru sürülmelidir.
- Kapatıcıyı göz altınıza uyguladığınızda tampon hareketlerle sürmeye dikkat edin. Böylece göz altı bölgenizin hasar görmesini engelleyebilirsiniz.
- Kapatıcıyı sünger yardımı ile cildinize uygulayacaksanız süngeri biraz ıslatıp sıkın ve nemli hale gelmesini sağlayın. Süngerin nemli olması ve kapatıcının tampon hareketlerle cilde uygulanması, ürünün cilde daha kolay sürülmesini sağlar ve makyajınız daha natürel görünür.
- Kapatıcının ciltte daha kalıcı olması ve cilde sabitlenmesi için ürünü uygulamadan önce yüzünüze makyaj bazı sürebilirsiniz. Ayrıca makyajınızı sabitleme spreyi ile bitirmek kapatıcının daha kalıcı olmasına yardım eder.
Kapatıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Makyaj yaparken kullanılan malzemeleri dikkatli seçmek gerekir. Kapatıcı satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kapatıcının rengidir. Kapatıcınızı hangi amaçla kullanacağınız da rengi seçmeniz için bilmeniz gereken bir unsurdur. Eğer kapatıcınızı aydınlatıcı olarak kullanmak istiyorsanız fondöteninizden bir ton açık kapatıcı size uygundur. Çok açık bir kapatıcıyı aydınlatıcı olarak kullandığınızda hoş olmayan bir görünüm oluşabilir.
Öte yandan sadece cilt kusurlarınızı örtmek ve cilt renginizi eşitlemek için kapatıcı kullanacaksanız o halde fondöteninizle aynı renkte bir kapatıcı almanız, makyaj uygulamanızda çok daha doğal bir sonuç elde etmenize destek olur. Makyaj uygulamalarında kapatıcıya ek olarak highlighter hakkında da bilgi almak için içeriğimize hemen göz atabilirsiniz.
Kapatıcı Tek Başına Kullanılır mı?
Kapatıcılar fondöten gibi tüm yüze uygulanmaz. Bu ürünler bölgesel olarak cilde sürülür. Kapatıcıları tek başına ya da fondötenin üzerine sürmeniz mümkün. Farklı çeşitlerde olan ve cilt tonuna uygun renkte seçilen likit, krem veya stick kapatıcılar ile dilediğiniz aydınlık görünüme ulaşabilirsiniz.
Siz de makyaj uygulamalarınız için en iyi kapatıcı ürün arayışındaysanız yukarıda verdiğimiz önerileri dikkate alarak seçim yapabilir, hayalinizdeki makyaj uygulamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz.