Batık bir tüyün acısını yaşayan herhangi biri -özellikle de bu tüy yüzünüzdeyse- tekrarlamasını önlemek için ne gerekiyorsa yapacaktır. Hatta bu sorun, batıklara eğilimli beylerin tıraş olmayı tamamen bırakması için bile yeterli. Ancak usturadan vazgeçmek yerine, ilk etapta batık tüyleri önlemek için etkili bir rutin benimsemeyi deneyebilirsiniz.
Genellikle her insan doğru olmayan şekilde tıraş olmanın sonucunda batık tüylere eğilim geliştirebilir, yine de erkeklerin buna daha yatkın olduklarını biliyoruz. Çünkü daha kalın, yoğun tüyler batık olmaya daha yatkın olur, erkeklerin ise kadınlara kıyasla daha kalın “terminal” tüyleri var. Terminal tüyler, ergenlikte büyümeye başlayanlardır (bacaklar, yüz, göğüs, sırt, ayaklar vb.). Batık yüz tüyleri sivilce oluşumuna da yol açabileceği için yetişkin sivilceleri nedenleri arasında gösterilebilir.
Batık tüyler nasıl önlenir?
Tıraş ettiğiniz tüm tüyler, batık için bir fırsat yaratır. Çünkü böylece yeni kesilmiş tüyler ciltten ayrılmadan çıkmak zorunda kalır. Yine de doğru sakal tıraşı olma ve bakım uygulamaları ile batık tüy riskini ortadan kaldırmak mümkün.
İyi bir yüz temizleyici kullanın
Kıl dönmesine yatkınsanız, tıraş olmadan önce yüzünüzü her zaman antibakteriyel sabun veya yüz temizleyiciyle yıkayın. Bu, ciltte sıkışan tüylerle birlikte çoğalabilen bakterileri etkisiz hale getirir. Ayrıca genel tahrişi ve tıraş darbelerini önlemeye de yardımcı olur.
Yavaşça tıraş olun
En güvenli tıraş rejimi, tıraşın her adımından dikkatle geçen ve acele etmeyen bir rejim. Bu rejim cild ve tüyleri yumuşatan bir tıraş öncesi yağı, hassas bir tıraş jeli ve yatıştırıcı bir tıraş sonrası balsamı içermeli. Bu adımları doğru bir şekilde uygularsanız tıraşı daha çok terapötik bir sürece dönüştürürsünüz.
Asla kuru tıraş olmayın
Her zaman nemli bir yüzle tıraş olun; bunun için en uygun zaman ise genellikle duş sonrası. Ilık su tüyleri yumuşatmaya ve gözenekleri açmaya yardımcı olur. Bu da size tıraştan sonra daha az direnç ve minimum tıraş bıçağı sürtünmesi sağlar. Kuru tıraş etmek veya cildi kurutan tıraş sabunları kullanmak yerine bir tıraş kremi veya jeli kullanın. Cildiniz ne kadar fazla neme sahip olursa batıklara karşı o kadar fazla korunur.
Yeni bir tıraş bıçağı kullanın
Tıraş bıçağı sürtünmesini ve herhangi bir bakteriyel enfeksiyon olasılığını en aza indirmek için tıraş olurken yeni bıçak kullanmak önemli. İdeal olarak 6-8 tıraştan sonra veya 3-4 haftada bir tıraş bıçağınızı yenilemeniz gerekli. Ancak yeterince seyrek tıraş oluyorsanız, bıçağı her tıraştan sonra atmanız ve yenisine geçmeniz en iyisi.
İyi bir tıraş bıçağı seçimi yapın
Çoğu tıraş bıçağı, genel olarak daha yakın bir tıraş sözü verir. Ancak bunu aynı zamanda batık tehdidini en aza indirerek yapanlar da var. Bununla birlikte tıraşınız cilde ne kadar yakınsa, batık tüy geliştirme olasılığınız da o kadar yüksek olur. Bunun nedeni yakın tıraşın, cilt yüzeyinin altında kesinler tüyler anlamına gelmesi. Bir tıraş bıçağı, yakın bir tıraş ile aşırı yakın olmayan bir tıraş arasındaki ince dengeyi yakalamalı. Bu nedenle tıraş bıçağı seçerken, size vadettikleri konusunda dikkatli olmalısınız.
Tıraş olurken cildi germeyin
Yüz tüylerinizin uzadığı tıraş olmalısınız; böylece onları cilt seviyesinde kesmiş olursunuz. Bu da yüzeyin altına sıkışmalarını önler. Ve normal tıraşta olduğu gibi cildi germeyerek daha da yakın bir sonucu önleyebilirsiniz. Bir milimetrelik bu kısım, sıkışmış bir tüyle serbest kalmış bir tüy arasındaki fark olabilir.
Daha fazlası için erkekler için vücut tüylerini alma rehberimizden yararlanmayı unutmayın!
Ne zaman doktora görünmeli?
Batık tüy olan bölge kızarık, sıcak ve hassas hale gelirse hemen bir dermatoloğa gitmelisiniz. Özellikle kızarıklık dışa doğru yayılmaya başlarsa veya irin yumrusu belirirse bu, enfekte olduğu anlamına gelebilir. Doktorunuz reçeteli ilaçlar ve çeşitli yöntemlerle batık gelişen bölgeyi kısa sürede tedavi edebilir.