2

Erkeklerin aksesuarları arasında sayabileceğimiz sakal, kişinin kendisine yakışan bir model bulmasıyla tamamen havayı değiştiren ve erkeklerde stil yaratan unsurlardan biri. Vücudumuzdaki her şeyde olduğu gibi sakal da elbette bakım istiyor. Ancak; bazen istenmeyen durumların yaşanabileceğini de hatırlatalım. Sakal kıran bunların başında geliyor. Peki sakal kıran nedir, sakal kıran neden olur ve sakal kırana ne iyi gelir? İçeriğimizi sonuna kadar okuyarak sakal kıranla ilgili tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Sakal Kıran Neden Olur ve Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım Güzellik Sakal Kıran Neden Olur ve Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kıran nedir?

‘’Sakal kıran nedir?’’ tüy dökülmesi yaşayanların en sık sorduğu soru. Sakal kıran, diğer adıyla ‘’alopesi barbae’’ sakal, saç, bıyık, kaş ve vücudun belli tüylü bölgelerinde görülen, bozuk para büyüklüğünde ve genellikle oval şekilde dökülerek ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Kadınlarda da zaman zaman görülebilen sakal kıran en çok genç erkeklerde görülen bir hastalıktır.

Sakal kıran hakkında en çok merak edilenler cevapları…

Sakal kıran belirtileri nelerdir?

Sakal kıran belirtileri arasında en sık görüleni, sakal veya vücudun başka tüylü bir yerinde aniden ortaya çıkan dökülmelerdir. Dökülmeler genellikle tüylü yüzeyin tamamında değil parça parça farklı alanlarda ortaya çıkar ve oval şeklindedir, genellikle 1-2 cm. çapında olur. Tüylerin döküldüğü bölgede herhangi bir kızarıklık ya da iltihap görülmeyebilir, tam tersi sağlıklı bir cilt tipinde de sakal kıran görmek mümkün. Sakalların döküldüğü alan dağınık olabileceği gibi keskin sınırlı da olabilir.

Kişi, sakallarının dökülmeye başladığını yüzünde meydana gelen açıklıklardan önce yastığına ya da kıyafetlerine dökülen sakallardan da anlayabilmektedir. Eliyle sakalını çektiğinde dökülmeler meydana gelir. Sakal kaybına ek olarak saç ve kaşlarda da dökülmeler meydana gelebilir. Sakal kıran genellikle sakal bölgesindeki dökülmeler olarak ortaya çıksa da vücudun tüylü diğer bölgelerinde de görülebilir ve hasta tarafından takip edilmesi gerekir. Tüm bunları sakal kıran belirtileri arasında gösterebiliriz. Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıktığında ‘’Sakal kıran kendiliğinden geçer mi?’’ diye düşünmeden mutlaka uzman bir doktorun öneri tedavisini uygulamaya başlamalısınız.

Sakal kıran neden olur?

Sakal kıran hastalığına neden olan etkenler tam olarak bilinmemekle birlikte bazı tahminler üzerinde duruluyor. Bunların başına gelen etken ise vücudun bağışıklık sisteminin düşmesi ve savunmasız kalmasıdır. ‘’Sakal kıran neden olur?’’ diye sorduğumuzda karşımıza çıkan nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

Genetik, alerjik hastalıklar, vücut bağışıklığının düşmesi, yüksek stres, vitiligo, vitamin ve mineral eksiklikler, tiroid, diyabet hastalığı, kemaoterapi ve radyasyon terapileri, lupus hastalığı, dengesiz ve düzensiz beslenme biçimi.

Sakal Kıran Neden Olur ve Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım Güzellik Sakal Kıran Neden Olur ve Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kıran tedavisi nasıl olur?

Pekâlâ sakal kıran tedavisi nedir ve sakal kırana ne iyi gelir? Şimdi bunun üzerinde duracağız.

Sakal kıran bir cilt hastalığı olmakla birlikte yayılması durumunda kişinin görünümünü etkilediği için psikolojik açıdan yıpratıcı bir süreç olabilir. O nedenle öncelikle ve mutlaka, beklemeden bir uzman doktora gitmek ve hemen tedaviye başlamak faydalı olacaktır. Eğer günlük yaşamınızı etkileyen bir kötü hissetme durumunu yaşıyorsanız elbette bir psikologtan da yardım almakta fayda var.

Salak kıranı tamamen bitiren net bir tedavi yoktur; ancak uygulanan tedaviler hastaların çok iyi sonuçlar aldığını gösteriyor. Öncelikle hastalığınıza neden olan etkiyi ortadan kaldırmak tedavinin en önemli koşullarından biri. Mevcut tedavi yöntemleri sakal kıranı yavaşlatabilir ve azaltarak hastalığın yayılmasını önleyebilir. Sakal kıran tedavisinde genellikle ilk başvurulan yöntem kortizon tedavisidir.

Topikal tedavi: Sorunlu bölgeye sürülen merhem ve kremlerle uygulanan tedavidir.

Sterodi enjeksiyonu: Kılların döküldüğü bölgeye uygulanan enjeksiyon tedavisidir. Genellikle kortizon iğneleri tercih edilir.

İlaç tedavisi: Ağızdan alınan ilaç yoluyla yapılır. Yoğun saç, sakal dökülmelerinde tercih edilen bir sakal kıran tedavi yöntemidir. Kortizon etkili bir ilaçsa doktorun önerdiği doz ayarlaması aşılmamalı, alınan miktarlara dikkat edilmelidir.

Sadbe: Sakal kıran tedavisinde uygulanan karışım bir ilaçtır. 1-4 ay arasında etki etmeye başlayabilir, mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilir.

Fototerapi: Ultraviyole ışınlar kullanılan fototerapi, sakal kıran tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Diyet: Vücudun bağışıklığının düşmesi sonucunda hastalık ortaya çıktıysa vitamin ve mineral desteği, sağlıklı beslenmeye dayalı bir diyet uygulanması hastalığın önüne geçmenizde yardımcı olacaktır.

Sakal kıran ne kadar sürede geçer?

Sakal kıran hastalığının ne zaman geçeceği ve tedavi yöntemi kişiden kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte, bazı hastalarda aylarca sürebileceğini belirtelim. Tedavinin doğru şekilde uygulanması, aksatılmaması ve günlük yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi hastalığın tedavisinde olumlu bir etki yapar ve yayılımını önler; ancak genetik veya diğer faktörler tedavinin tamamen yapılamaması ya da çok uzun bir zamana yayılması anlamı da taşır. Özellikle vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek bu süreyi olabildiğince kısaltabilirsiniz.

Sakal Kıran Neden Olur ve Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım Güzellik Sakal Kıran Neden Olur ve Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kıran için hangi doktora gidilir?

Sakal kıran ciltte meydana gelen dermatolojik bir hastalıktır. Dolayısıyla tedavisi için mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanına (dermatolog) başvurmalısınız. Sakal, saç ya da vücudunuzun tüylü herhangi bir bölümünde yoğun dökülmeler, oval şeklinde kelleşmeler görüyorsanız geciktirmeden doktora gitmenizde yarar vardır.

Sakal kıran kendiliğinden geçer mi?

Bu sorunun cevabı da kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde sakal kıran hastalığı tedavi yöntemleri uygulandığında geçerken, bazı kişilerde tedaviye rağmen iyileşme aylarca sürebilir. Kendiliğinden geçmesini beklemek ise biraz hayalci bir yaklaşım olacağı için tedavi yöntemleri önerilir. Fakat; kişilerin erken teşhis ederek uzmandan yardım alması, üzerine düşenleri yapması, vücudun bağışıklık düzeyini yükseltecek rutinleri yerine getirmesi ve günlük hayatını bu şartlara göre düzenlemesi, tedaviyi harfiyen yerine getirmesi elbette hastalığın gerilemesi ya da tamamen iyileşmesi üzerinde oldukça etkilidir.

Sakal kıran bulaşıcı mı?

Sakal kıran söz konusu olduğunda en çok merak edilenlerden biri de sakal kıranın bulaşıcı bir hastalık olup olmadığı. Sakal kıran kişilerin kendi bağışıklık sistemi ve genetiğiyle ilgili olup, kesinlikle bulaşıcı bir hastalık türünde değildir. Hastalığın bulaşıcı herhangi bir özelliği yoktur.

Ayrıca; Sakal kepeği ve Sakal Nasıl Yumuşatılır yazılarımız da ilginizi çekebilir.