Yüzlerce yıl önce İnka halkı tarafından kutsal bir yiyecek olarak görülen kinoa, Son birkaç yılda, sindirimi kolay, besleyici, glütensiz tahıl alternatiflerine olan talebin artmasıyla her geçen gün daha popüler hale geldi. Önce restoranların menülerinde karşılaşmaya başladık, daha sonra diyet listelerimiz ile mutfaklarımıza da girdi. Kinoa ile yapılabilecek birçok yiyeceğin bulunması, son derece doyurucu olması onu daha da ilgi çekici hale getirdi.
Bu yazımızda sizin için kinonın tüm faydalarını araştırdık. Beslenme rutininize dahil etmeden önce kinoa hakkında tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı besinler doludur
Yenilebilir tohumlar olan kinoa bir tahıl ürünüdür. Kırmızı, siyah, beyaz olmak üzere birkaç farklı seçeneği bulunur ve sağlıklı besinler ile doludur. Gıda veri merkezinin yayınladığı bir içeriğe göre 1 su bardağı pişmiş kinoada aşağıdaki besinler yer alır. (*)
- Protein: 8 gram
- Yağ: 3.55 gram
- Karbonhidratlar: 39 gram
- Lif: 5 gram
- Folat: Günlük değerin (DV) %19'u
- B6 Vitamini: DV'nin %13'ü
- E Vitamini: DV'nin %8'i
- Bakır: DV'nin %39'u
- Demir: DV'nin %15'i
- Çinko: DV'nin %18'i
- Manganez: DV'nin %51'i
- Magnezyum: DV'nin %28'i
- Potasyum: DV'nin %7'si
- Fosfor: DV'nin %22'si
Antioksidan içerir
Kinoa, sağlığa çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek birkaç bitki bileşiği içerir. Kinoa, vücutta güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan quercetin ve kaempferol dahil flavonoidler içerir. Bu da vücudu korur ve genel sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği vardır
Kinoanın bir diğer önemli faydası ise yüksek lif içeriğidir. Yüksek lifli bir besin tokluk hissini arttırmaya ve bağırsak sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Sindirim sisteminizi destekler ve onarır. Ayrıca tokluk hissi sayesinde kilo korumaya da yardımcı olur.
Gluten alerjisi olan kişiler için uygundur
Çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığı olanlar da dahil olmak üzere glüten intoleransı olan bazı kişilerin glüten içeren gıdalardan kaçınması gerekir. Kinoa doğal olarak glütensizdir. Yüksek oranda işlenmiş glütensiz gıdalar yerine kullanmak, glütenden kaçınırken diyetinizin besin değerini artırabilir. Eğer glütensiz beslenmek istiyorsanız ya da glüten hassasiyetiniz varsa daha fazla bilgiye Glutensiz Beslenme ve Glutensiz Diyet Nasıl Olur? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İyi bir protein kaynağıdır
Kinoa genellikle tam bir protein olarak adlandırılır. Bunun nedeni, vücudunuzun kendi başına yapamadığı dokuz temel amino asidin tümünü içermesidir. Günlük protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur ve vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlar. Özellikle vegan besleniyorsanız protein ihtiyacınızı kinoadan karşılayabilirsiniz. Kinoayı fasulye, tofu ve karışık sebzelerle birleştirerek kısa sürede bitki bazlı, protein açısından zengin bir yemek yapabilirsiniz.
Yüksek vitamin ve mineraller içerir
Yapılan araştırmaların çoğunda birçok çocuk ve yetişkinin folat, potasyum, demir ve magnezyum dahil olmak üzere yeterli vitamin ve mineral tüketmediği sonucuna rastlanmış. Bu vitamin ve minerallerin tamamını farklı yiyeceklerden alabilirken kinoa hepsini bir arada barındırır. Düzenli olarak kinoa yemek, fetal büyüme ve gelişmedeki rolü nedeniyle hamilelik sırasında özellikle önemli olan bir vitamin olan magnezyum, potasyum, demir, lif ve folat ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Tabii herkesin hamilelik süreci birbirinden farklı olduğu için bu noktada beslenme düzeninizi doktorunuz ile ayarlamanız oldukça önemli.
Ayrıca; Keten Tohumunun Faydaları ve B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri yazılarımız da ilginizi çekebilir.