Kendinizi aşırı derecede öfkeli hissettiğinizde kimseyi umursamadan çocukça bir öfke nöbeti geçirmek harika olmaz mıydı? Belirli bir yaşla birlikte duygularımızı sınırlamaya başlarız. Çünkü yetişkinlerin dünyasında çok mutlu olmak saflık, çok üzgün olmak otomatik bir klinik teşhis, çok kızgın olmak ise gerçek bir enerji kaybı. Bunları duyduğunuza eminiz. Derin bir nefes alın, sonra bırakın gitsin…
“Öfke, bunlara değmez.” Yanlış!
Öfke, sahip olduğunuz en önemli duygu. Kızgın olduğunuzda, bu bir şeylerin değişmesi gerektiğinin bir göstergesidir. Aşırı kızgınsanız, hemen şimdi bir şeylerin değişmesi gerekir.
Bulunduğunuz koşullara bağlı olarak öfkeyle başa çıkmanın iki yolu var: Onu olduğu gibi kabul etmek veya daha büyük yaşam değişiklikleri için bir yapı taşı olarak görmek. Şimdi hangisini seçeceğinize karar verin ve aşağıdaki ipuçlarından yararlanın.
Olmasına izin verin
Hepimize geniş bir duygu yelpazesi verildi, bu yüzden hepsini yaşamaya hakkımız var. Öfkenizi bastırmanız, sağlıklı değil. Mide ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir, ilişkilerinize ve genel refahınıza zarar verebilir.
Sağlıklı insan, duygularını dışa vurandır. İfade eder, bastırmaz. Öfkenizi saklamaya ve görmezden gelmeye çalışırsanız öfkeniz azalmayacaktır. Belli bir süre için azalsa da sonunda kendini başka bir yerde gösterir.
Öfkeli hissettiğiniz için özür dilemeyin. Geçerli bir nedenden dolayı kızgınsınız ve bunun sizi rahatsız eden şeyi çözmenin ilk adımı olduğunu kabul edin.
Duyguyu eylemden ayırın
O kadar öfkelisiniz ki muhtemelen yolunuza çıkan her şeyi yok etmek istiyorsunuz. Ancak geri adım atmak ve harekete geçmeden önce duyguyu hissetmek önemli. Bırakın öfke, kendi yolunu bulsun. Erken hareket etmeye karar vermek, öfkenize bir bakış açısı kazandırmayı beklemekten daha fazla endişeye neden olabilir. Öfkeniz soğuduktan sonra şunları keşfedebilirsiniz:
- Durum, düşündüğünüz kadar büyük değildi.
- Uzun vadede sizin için daha iyi şeylere yol açacak.
- Sorunu çözmek için bir patlamadan daha fazlasına ihtiyacınız var.
- Veya öfkenizin aslında bambaşka bir şey tarafından tetiklendiğini fark edebilirsiniz.
Nedenini belirleyin
Aşırı öfke, tipik olarak daha küçük rahatsızlıkların birikmesinden kaynaklanır. Bir kişi ya da durum sizi yanlış yola sokar ve bastırılmış duygularınız yüzeye çıkar. Bu tür bir öfkenin tuhaf tarafı ise ortaya çıktığı zamandır: Okuldayken veya sevdiklerinizle dışarıdayken, yani uygunsuz zamanlarda ortaya çıkma eğilimindedir.
Sorun öfkenizle baş etmede gecikmeniz değil, bu gecikmenin ondan tamamen kaçınmaya dönüşmesi. İlk öfkeniz geçtiğinde onu o kadar geriye istersiniz ki çözülmemiş sorunlar yığınına eklersiniz.
Bir dahaki sefere aşırı derecede öfkeli hissettiğinizde, bununla daha uygun bir zamanda ilgileneceğinize dair kendinize söz vermeyin; bunu gerçekleştirin.
Egzersizle soğuyun
Fiziksel aktivite, gerginliği azaltmanın harika bir yolu olabilir. Daha sağlıklı bir yaşam tarzı için öfkenizi yakıt olarak kullanın. Çeşitli egzersiz türlerini deneyin ve hangilerinin öfkenizi yatıştırmada en etkili olduğunu bulun. Bazıları kickboks veya koşu gibi agresif egzersizleri tercih ederken; bazıları yürüyüş, bahçecilik veya temizlik gibi aktiviteleri daha faydalı buluyor.
Tepkinizi geciktirin
Öfkenizle hemen başa çıkamayacak bir durumdaysanız derin nefes alın. Nefes verirken 10’a kadar sayın veya rahatlamanıza yardımcı olacak bir cümleyi tekrarlayın. Tekrar kontrollü hissedene kadar bunu yapmaya devam edin.
Dikkatinizi dağıtın
Dikkatinizi başka bir yere çevirmeniz, şimdiki ana odaklanmanıza ve duygularınıza öncelik vermenize yardımcı olur. Hoş bir anı düşünün, kitap okuyun, mutlu yerinizi bulun.
Değişimi hızlandırmak için öfkenizi yakıt olarak kullanın
Eğer öfkeyi nasıl kullanacağınızı öğrenirseniz onu sevmeyi bile deneyebilirsiniz. Bazen en öfkeli hissettiğiniz yer, size o durumu değiştirme gücünü verir. Belki de bu, tam ihtiyacınız olan şey!
Ya da sizi engelleyen şey korku: Başarısızlık korkusu. Başarı korkusu. Başkalarını hayal kırıklığına uğratma korkusu. Korkunuz ne olursa olsun, hayatın taş- kağıt- makas oyununda, öfke korkunun önüne geçer. Sizi üretken bir şekilde olmak istediğiniz yere iter, yeter ki buna izin verin.
Öfkenize sahip çıkın. Size sahip olmasına izin vermeyin.
Ayrıca 6 Adımda Kendinizi Daha Rahat Hissedin yazımız ilginizi çekebilir.