Trombosit yönünden zengin plazma tedavisi olarak bilinen PRP, kişinin kendi kanının çeşitli işlemlerden geçirilmesi ve planlanan dokulara enjeksiyonu şeklinde gerçekleştirilir. Kanda pıhtılaşma görevi gören trombosit hücreleri, içerisindeki granüller sayesinde yeni hücre gelişimine olanak tanırken doku hasarını da onarır. PRP tedavisi, saç dökülmesi ve cilt gençleştirme gibi estetik müdahalelerin yanı sıra kas, eklem ve bağların iyileşmesine yardımcı olmak için de kullanılır. Vücutta doğal ve etkili bir şekilde iyileşme sağlayan bu yöntem sağlıklı hücrelerin büyümesini teşvik eder. Peki, PRP nedir ve PRP faydaları nelerdir? Bu yazımızda PRP hakkında bilinmeyenleri sizin için inceledik.
PRP Nedir?
“PRP nedir?” sorusu, “Platelet Rich Plasma kelimelerinin baş harfleridir.” şeklinde yanıtlanabilir. PRP uygulaması kişinin kendi kanından elde edilen maddenin plazmasından ayrıştırılarak vücuda enjeksiyonu şeklinde gerçekleştirilir. PRP tedavisinde amaç, genetik ve çevresel faktörlerle birlikte yavaşlayan hücre yenilenmesinin önüne geçmektir.
PRP Nasıl Yapılır?
“PRP nedir?” sorusunu cevapladıktan sonra işlemin nasıl yapıldığını kısaca açıklayalım. PRP, kişinin kendi kanından elde edilerek küçük miktarlarda cilt altına enjekte edilir. Bu yöntem sayesinde kan dolaşımı ile birlikte taşınabilecek miktardan daha fazla hale gelen trombositler, onarılması gereken bölgeye ulaştığında hızlı bir yenilenme sürecine destek sunar. PRP işlemi sayesinde uygulama yapılan alandaki kolajen yapısı güçlendirilir. İşlemin ilk adımı olarak trombositler ve plazma kandan ayrıştırılır. Ardından PRP bir şırıngaya çekilir ve ilgili bölge enjeksiyon işlemi için hazırlanır. Vücut plazması her üç günde bir yenilenir. Bu nedenle uygulama öncesinde sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Çünkü bu, plazmanın en yüksek kalitede olmasına imkan tanır. Problemin niteliğine bağlı olarak küçük enjeksiyonlarla istenen bölgelere PRP uygulaması gerçekleştirilir. Daha derin işlemler için ise uygulama öncesinde bölgeye anestezi iğnesi yapılabilir. İşlem yaklaşık 30-40 dakika gibi bir sürede tamamlanır. PRP uygulaması 2 ila 4 hafta aralıklarla ortalama 3-4 seans şeklinde uygulanabilir. İhtiyaç halinde işlem mezoterapi ile de kombine edilebilir. PRP kürü sona erdikten sonra uygulama yılda 1-2 kez tekrarlanabilir.
PRP Kullanım Alanları Nelerdir?
PRP işleminin en fazla tercih edildiği alanlar şunlardır:
Saç Dökülmesi
Saç dökülmesinin önüne geçmek ve saç büyümesini desteklemek için PRP işlemi uygulanabilir. Yapılan bazı araştırmalar, PRP’nin erkeklerde görülen ve erkek tipi kellik olarak adlandırılan androjenik alopesi tedavisinde son derece etkili olduğunu gösterir. PRP ile erkeklerde görülen genetik saç dökülmelerinde başarılı sonuçlar alınabilir. İşlem saç mezoterapisi ile kombinlenerek de kullanılabilir.
Cilt Gençleştirme
Yaş ve çevresel faktörlerle birlikte zamanla ortaya çıkan yaşlanma belirtilerinde de PRP uygulaması tercih edilebilir. İşlemle birlikte cilt kırışıklıklarında azalma, cilt elastikiyetinde artma gibi olumlu etkiler görülebilir. Yine ciltteki yara izleri için de PRP işlemine başvurulabilir.
Tendon Yaralanmaları
Tendon, kasları kemiğe bağlayan sert ve kalın dokulardır. Çeşitli nedenlerle yaralanan tendonların iyileşme süreci genellikle oldukça yavaştır. Tenisçi dirseği, aşil tendiniti ve dizdeki pateller tendonda iltihap gibi kronik şikayetlerde PRP enjeksiyonları tercih edilebilir.
Kireçlenme
Kireçlenme sorunu yaşayan hastalar için de PRP işlemi uygulanabilir. Araştırmalara göre, PRP enjeksiyonları kireçlenme tedavisinde etkili sonuçlar gösterir.
Ameliyat Sonrası Onarım
Çeşitli nedenlerle uygulanan ameliyatlardan sonra da PRP tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Örneğin, vücuttaki yırtık tendonları veya ligamentleri onarmak için PRP işlemi tercih edilerek dokulardaki hasarlar giderilmeye çalışılır.
PRP Faydaları Nelerdir?
PRP işleminin faydaları aşağıdaki gibidir:
- PRP iyileştirilmek istenen dokunun onarımının hızlıca gerçekleştirilmesine destek olur.
- İşlem lazer ya da peeling gibi çeşitli kozmetik uygulamalardan sonra derinin hızla toparlanma sürecine katkı sunar.
- Uygulama deride yıllar içinde oluşan güneş hasarlarının düzeltilmesine, çöküntülerin iyileşmesine, yüz canlılığının ve esnekliğinin tekrar kazandırılmasına yardımcı olur.
PRP Saça Faydaları Nelerdir?
PRP saça faydaları olan bir işlemdir. PRP saç tedavisi ile aşağıdaki faydalar elde edilebilir:
- İşlem sayesinde zayıflamış ve incelmiş saçların onarılması süreci desteklenir.
- PRP saç köklerini kalınlaştırmaya ve saçların daha hacimli bir görünüm kazanmasına destek sağlar.
- İşlem saç dökülmelerinin azaltılmasına katkı sunar ve saç foliküllerinin canlılığını artırma sürecini destekler.
- PRP uyuyan saç köklerini canlandırmaya yardım eder.
PRP'nin Cilde Faydaları Nelerdir?
PRP cilt tedavisi ile aşağıdaki sonuçlar alınabilir:
- Ciltte kalite artışı görülerek cilt yenilenme süreci desteklenir.
- İşlem yüzdeki gözeneklerde sıkılaşma ve küçülmeye yardımcı olur.
- PRP sivilce izlerinde ve güneş kaynaklı lekelerde iyileşme sürecini destekler.
- Uygulama göz altı morlukları ve yüz kırışıklıklarında azalma sürecine yardım eder.
- PRP çatlak ve yara izi tedavisinde ciltte canlanma ve sıkılaşma elde edilmesine katkı sunar.
PRP cilt bakımı 4 hafta aralıklarla 3-4 seans şeklinde uygulanabilir. İhtiyaç halinde işlem 6 ay ile 1 sene arasında tekrarlanabilir. Yüze PRP ne kadar sık yapılırsa işlemin faydası o kadar uzun sürer.
PRP Tedavisi Yan Etkileri Var Mıdır?
PRP işlemi cilde uygulanan enjeksiyon sebebi ile bazı yan etkilere neden olabilir. İşlemin olası yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyon
- Enjeksiyon bölgesinde ağrı
- Kanama
- Sinir yaralanmaları
- Doku hasarı
Bunların yanı sıra PRP kişinin kendi kanı ile yapıldığı için alerji riski taşımaz. Enjeksiyon yerlerinde geçici morluk ve kızarıklıklar görülebilir. İşlem hijyenik şartlar altında ve uygun malzeme kullanımı ile birlikte gerçekleştirildiğinde olası riskler de minimum seviyeye indirilir.
PRP Kimlere Uygulanmaz?
PRP tedavisi aşağıdaki kişiler için uygun değildir:
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
- Ailesinde kanser öyküsü bulunanlar
- Uygulama bölgesinde enfeksiyon ve iltihap durumu olanlar
- Kan hastalığı olanlar
- Hamileler
- Emziren anneler
PRP Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
PRP öncesinde aşağıdaki noktalara dikkat edilebilir:
- Uygulamadan 7 gün önce kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinen E vitamini, A vitamini, sarımsak, keten tohumu ve benzeri multivitamin tabletleri kullanılmamalıdır.
- Herhangi bir kronik rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanan kişilerin bu bilgiyi doktorla paylaşması önem taşır.
- İşlem öncesinde kişilerin güneş ışığı ve aşırı ısı kaynaklarından uzak durması gerekir.
- PRP uygulamasından 3 gün önce alkol tüketiminin bırakılması önerilir.
- Kişinin işlemden önceki 8 saat aç kalması gerekir.
PRP Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
PRP işlemi sonrasında şu noktalara dikkat etmek gerekir:
- PRP işleminin ardından hasta evine gidebilir.
- İşlem sonrasında 7 gün boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanımından uzak durulmalıdır.
- Uygulamadan sonraki 48 saat sauna ve buhar banyosu yapılmamalıdır.
- Hızlı bir iyileşme süreci için işlemin ardından 3 gün boyunca sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak gerekir.
- PRP işleminden sonra hastanın 1-2 gün boyunca istirahat etmesi önerilir.
- Uygulamadan sonraki 6 saat boyunca işlem bölgesi yıkanmamalıdır.
- Yüz bölgesine yapılan tedavinin ardından ilk 24 saat makyaj yapılmamalıdır.
- Doktor tavsiyesi ile işlem sonrasında ağrı oluşumunu önlemek için ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
- Enfeksiyon ihtimaline karşı işlemden sonra belirli bir süre denize ve havuza girilmemesi tavsiye edilir.
- İşlemin ardından bölgede şişlik olduğu takdirde buz masajı gerçekleştirilebilir.
“PRP nedir ve ne işe yarar?” hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Siz de cildinizde daha canlı bir görünüm için güvenilir merkezlere başvurarak PRP işlemini deneyebilirsiniz. Ayrıca “Dermaroller Nedir? ve “Dermapen Nedir?” içeriklerimizi okuyarak farklı cilt gençleştirme yöntemleri hakkında da fikir edinebilirsiniz.