Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hakkında giderek daha fazla şey öğreniyoruz. Sıklıkla zayıflayan bağışıklıkla acil semptomların ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonların yanı sıra endişe verici yan etkiler olduğu da anlaşılıyor. Ve bu uzun vadeli etkiler daha yeni ortaya çıkmaya başlıyor.
Hastalığı uzun süre önce atlatmış olan eski hastalar birbirinden farklı etkiler yaşayabiliyorlar. Uzmanlar hastalığın uzun vadeli etkilerini tahmin etmenin zor olduğunu, ancak görünüşe göre tüm vücudu etkilediğini söylüyor. İşte gün ışığına çıkan yan etkilerden biri de saç dökülmesi.
Koronavirüs ve saç dökülmesi ilişkisi
Hastalıktan kurtulduktan aylar sonra saçlarının kümeler halinde dökülmeye başladığını fark eden eski hastalar olduğu biliniyor. Bunun üzerine hastalar üzerinde yapılan bir çalışma ise koronavirüs tanısı ile hastaneye kaldırılan her beş kişiden birinin, virüs bulaştıktan sonraki altı ay içinde saç dökülmesi problemi yaşadığını ortaya koydu. Benzer şekilde The Lancet Journal’da yayınlanan ve Wuhan’daki Jin Yin-tan Hastanesi’nde geçen yıl yapılan araştırmaya katılan 1.655 kişiden 359’u (veya %22’si) saç dökülmesi yaşadığını bildirdi. Peki koronavirüs neden saç döküllmesine neden olabilir?
Uzmanlar bunun telogen effluvium (TE) adı verilen bir durumla ilişki olabileceğini belirtiyor. Telogen effluvium (TE), dermatologlar tarafından teşhis edilen ikinci en yaygın saç dökülmesi şekli. Uzayan saç köklerinin sayısında bir değişiklik olduğunda ortaya çıkıyor. Saç büyümesinin dinlenme (telogen) aşamasında bu sayı ciddi miktarda azalırsa, daha fazla hareketsiz kıl folikülü gelişiyor ve bu da saç dökülmesine neden oluyor. Çevresel etmenler, hormonlar, çeşitli ilaçlar ve tıbbi tedaviler, diyet TE saç dökülmesinin nedenleri arasında.
TE saç dökülmesi yaşayan kişiler aniden gelişen saç dökülmesi şikayeti ile doktora başvuruyorlar. Saçları genellikle tararken veya duş alırken büyük kümeler halinde dökülüyor. Bu şikayete sahip çoğu insan tetikleyici bir olaydan yaklaşık 2-3 ay sonra gözle görülür bir saç dökülmesi yaşıyor. 6-9 ay kadar devam eden dökülme döneminden sonra, dökülen saçların yerine yenisi çıkıyor (*).
TE için potansiyel tetikleyicilerden biri, ateşli akut hastalık geçirmek. Ve yüksek ateş aynı zamanda koronavirüs semptomları arasında da yer alıyor. Stres ise bir başka potansiyel tetikleyici. Elbette koronavirüs gibi bir hastalık yaşamak hem fiziksel hem de duygusal olarak strese neden olabilir. Uzmanlar bu iki hastalık arasındaki bağlantı nedeniyle, koronavirüsün uzun vadeli etkilerinden birinin saç dökülmesi olabileceği üzerinde duruyor.
Koronavirüs ve saç dökülmesi hakkındaki araştırmalar mevcut olsa da halen sınırlı sayıda olduklarını unutmamak önemli. Bu ilişkinin kesin nedenlerinin belirlenmesi adına daha fazla araştrmaya ihtiyaç var.
Saç dökülmesi nedir?
Hepimiz günlük olarak saç dökülmesi yaşarız. Aslında bir kişinin günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi son derece doğal. Bununla birlikte bazen dökülen saçların yerine yenileri çıkmaz ve sonunda saç seyrekleşmesi ve kellik ortaya çıkar. Buna da saç dökülmesi denir.
Koparak dökülmenin genellikle sadece saç derisini etkilediğini düşünürüz. Ancak dökülme, vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Saç dökülmesinin yaygın nedenleri arasında genetik yatkınlık, stres, yanlış bakım uygulamaları, hamilelik, menopoz, beslenme eksiklikleri, depresyon vb. gibi birçok durumu sayabiliriz. Eğer dikkatinizi çeken bir saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayın.
Hayal ettiğiniz saçlara sahip olabilmek için saç özelliklerinize uygun bir şampuan ve bakım ürünleri ile doğru bir saç bakım rutini uygulamaya özen gösterin. Clear Women Saç Dökülmesine Karşı^ Şampuan’ı deneyin. Saçları dipten uca güçlendirerek saç dökülmesini engellemeye yardımcı olur (^Kopmaya bağlı saç dökülmesi, kremsiz şampuanla karşılaştırdığında).
Ayrıca Kadınlar İçin Saç Dökülmesinin Olası Nedenleri ve Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır? yazılarımıza göz atabilirsiniz.