Dengeli beslenme vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini ideal biçimde almak anlamına geliyor. Her bir besin vücutta farklı bir görev üstleniyor. İnsan vücudunda uzun süre depolanamayan vitaminler de iyi beslenmenin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bunlardan biri B vitamini. Vücudumuz ihtiyacı kadar olan B vitaminini besinlerden alıyor ve B vitamini fazlalığı vücuttan hızla uzaklaştırıyor. Bu nedenle B grubu vitaminler beslenme düzeninde mutlaka alınması gereken vitaminler arasında. Peki, B vitamini faydaları nelerdir ve B vitamini hangi besinlerde bulunur? Gelin B vitaminleri hakkında merak edilenlere hep birlikte yakından bakalım.
B Vitamini Nedir?
B vitamini vücudun ihtiyaç duyduğu önemli vitaminler arasındadır. Toplamda 8 farklı türevi bulunan bu vitaminin her biri vücutta farklı görevlere sahiptir. Çeşitli besinlerden alınan organik bileşikler formundaki vitamin, vücutta enerji ve hücre üretimine katkı sağlar.
B Vitamini Ne İşe Yarar?
B vitamini vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmasını destekler. Besinler yoluyla vücuda alınan karbonhidrat ve yağların sindirimini kolaylaştıran B vitamini bu bileşenleri enerjiye dönüştürür. Ayrıca B vitamininin metabolizma üzerinde de önemli görevleri bulunur.
B Vitamini Cilde Faydaları Nelerdir?
B vitamini cilt için önemli kaynaklardan biri. İşte cilt için B vitamini faydaları…
- Ciltte hücre yenilenmesine ve hücre bölünmesine destek oluyor.
- Cilt hastalıklarının önlenmesine yardım ediyor.
- Cildin nem kapasitesini korumasına imkan tanıyor.
- Ciltteki sebum üretimini artırarak cildin kırışmasını önleyici rol üstleniyor.
B vitamininin yanı sıra A vitamini cilde faydaları ve E vitamini cilde faydaları konusunda bilgi edinerek bu vitaminleri de öğünlerinize dahil edebilir, daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.
B Vitamini Saça Faydaları Nelerdir?
B vitamini saç üzerinde etkili vitamin gruplarından biri. İşte B vitamininin saça faydaları…
- Saç derisinin sahip olduğu kan dolaşımını hızlandırmaya yardım ediyor.
- Saç köklerinin daha fazla oksijen almasına olanak tanıyor.
- Daha güçlü, sağlıklı ve parlak saçlara kavuşmaya destek oluyor.
B Vitamini Nelerde Var?
B vitamini içeren besinler ağırlıklı olarak et, süt, balık ve tahıl ürünlerinden oluşuyor. B vitamininin en fazla bulunduğu besin grupları ve B vitamini türleri ise aşağıdaki gibidir:
- B1 Vitamini: Buğday, yumurta, süt, balık ve et
- B2 Vitamini: Patates, mercimek, havuç, süt, fındık, fıstık
- B3 Vitamini: Baklagiller, limon, sakatat, incir, portakal, kabak
- B5 Vitamini: Yumurta, mısır, bezelye, avokado, kuru yemiş, karnabahar
- B6 Vitamini: Et, balık, ıspanak, yumurta, havuç
- B7 Vitamini: Pirinç, et, balık, süt, brokoli, soğan, badem, mantar
- B9 Vitamini: Taze fasulye, kivi, nane, marul, taze soğan
- B12 Vitamini: Karides, süt, balık, yumurta
B Vitamini Çeşitleri Nelerdir?
B vitamini türleri ve özellikleri aşağıdaki gibidir:
B1 ( Tiamin)
B1 yani tiamin, keşfedilen ilk B vitamini türüdür. Tiamin hücrelerin ihtiyacı olan enerjiyi ortaya çıkararak sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sunar. B1 vitamini karaciğerde belirli oranda depo edilse de fazlası bir süre sonra vücuttan dışarı atılır. B1 vitamini eksikliği sinir sistemi, beyin ve kalp fonksiyonlarını ciddi biçimde etkiler. Ayrıca tiamin eksikliğinde hafıza bulanıklığı, aşırı yorgunluk ve kilo kaybı gözlemlenebilir.
B2 (Riboflavin)
B2 vitamininin görevi vücuda giren karbonhidrat, yağ ve proteinlerin yıkımına yardımcı olmaktır. Böylece vücut için gerekli enerjinin üretilmesi sağlanır. B2 vitamini sindirim sisteminde bulunan bakteriler tarafından çok miktarda üretilir ancak bu oran çoğunlukla vücut için yeterli olmaz. Bu nedenle doktor kontrolünde B2 takviyesi alınabilir. Riboflavin, kişileri migren ve çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruma görevi görür.
B3 Vitamini (Niasin)
Niasin yani B3 vitamini; besin yıkımı ile enerji ortaya çıkarmak, hormonların çalışmasına destek olmak, DNA üretimine ve sinir sisteminin düzgün işlemesine destek olmak gibi görevlere sahiptir. B3 vitamini eksikliği; depresyon, hafıza kaybı, cilt problemleri ve yorgunluk gibi sorunlara yol açabilir.
B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
B5 vitamini, vücutta koenzim ve proteinlerin metabolik işlemlerine destek olur, aynı zamanda enerji üretimine yardım eder. Pantotenik asit kırmızı kan hücreleri yardımıyla vücudun farklı bölgelerine taşınır ve dokuların enerji üretimine imkan tanır. B5 vitamini eksikliğinde el-ayak uyuşması, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
B6 Vitamini (Piridoksin)
B6 vitamini, vücuttaki enzim reaksiyonlarının çoğunda görev alır. Piridoksin özellikle bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi açısından son derece önemlidir. B6 vitamini eksikliği vücutta B12 ve B9 vitamini eksikliği neticesinde gerçekleşir. Piridoksin yetersizliğinde depresyon ve anemi gibi sorunlar meydana gelebilir.
B7 Vitamini (Biyotin)
B7 vitamini genel olarak besinlerden enerji elde etme görevlerini yerine getirir. Biyotin, özellikle yağ ve glikojen sentezinde görev alır. B7 vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi, sağlıksız cilt ve tırnak görünümü gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
B9 Vitamini (Folik Asit, Folat)
Folat, pek çok besinin içerisinde bulunan bir bileşendir. Folatın besin içerisine sonradan eklenen hali ise folik asit olarak adlandırılır. B9 vitamini, DNA ve RNA protein yapılarının metabolik süreçlerinde görev alır. Folik asit, hamile kadınlarda sağlıklı doğum yapmaya yardımcı olur.
B12 Vitamini (Kobalamin)
Kobalamin genel olarak hayvan etinde bulunur. B12 vitamini DNA ve kırmızı kan hücresi üretiminden sorumludur. Ayrıca bu vitamin türü beyin ve sinir hücrelerinin gelişiminde de önemli rol üstlenir. B12 vitamini eksikliğinde hafıza kaybı, depresyon, yorgunluk ve kilo kaybı gözlemlenebilir. B12 vitamini eksikliği belirtileri hakkında bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsiniz.
B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B vitamini faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak gibi özellikler öne çıkar. B vitamini eksikliği ise aşağıdaki sorunlara yol açabilir:
- Odaklanma sorunları
- Yorgunluk
- Asabiyet
- Beriberi hastalığı
- Anemi
- Depresyon
- Alzheimer
- Gastrit
- Gribal hastalıklar
Siz de B vitamini eksikliği yaşıyorsanız doktor kontrolünde B vitamini takviyesi alarak mevcut sorunlarınızın üstesinden gelebilir, daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.