0

Çoğu insan için ilkbaharda başlayan mevsimsel alerjiler mutsuzluğa neden olabilir, ancak birkaç küçük değişikliğin kişisel tetikleyicilerinizden kaçınma konusunda büyük bir fark yaratabileceğini de unutmayın. Bu yazıda, alerji semptomlarının sizi nasıl hissettirebileceğini, mevsimsel alerjiler için deneyebileceğiniz doğal çözümleri ve doğada zaman geçirmekten korkuyorsanız ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini açıklayacağız.

Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?-1 - Saç Bakım Güzellik Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?-2 - Saç Bakım Güzellik

Mevsimsel alerjiye ne sebep olur?

Genel olarak, bağışıklık sisteminiz virüs ve bakteri gibi potansiyel olarak zararlı maddelere saldırarak vücudunuzu hasta olmaktan korumaya çalışır. Ancak bazen bağışıklık sistemi -Amerikan Alerji Astım ve İmmünoloji Akademisi'ne (AAAAI) göre- gıda, polen veya küf gibi çoğu insan için önemli bir tehdit oluşturmayan maddelere de yanlışlıkla saldırır. Alerjisi olan bir kişi, bir tetikleyici (bir alerjen) içinde nefes aldığında, bağışıklık sistemi antikor üreterek onunla savaşmaya çalışırken aşırı hızlanır. Bu antikorlar, vücudunuza, alerjenden en kısa sürede kurtulmak için tasarlanmış bedensel tepkileri başlatan kimyasallar olan histaminleri salgılaması için sinyal verir. Vücut alerjeni hapşırarak veya sulanmış burun veya sulu gözlerle dışarı atmaya çalışır. Ayrıca, burnu tıkayarak daha fazla istilayı önlemeye çalışabilir.

En yaygın mevsimsel alerji tetikleyicileri şunlardır:

  • Yılın büyük bir bölümünde sorun olabilen polen: Polen, havaya salınan toz tohumlu bir bitki maddesidir. Ağaçlar genellikle ilkbaharda polen salar; çimenler tipik olarak ilkbahar ve yaz sonlarında polen yayar.
  • Genelde ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında şiddetli yağmurdan sonra veya sıcaklık ve nem arttığında büyüyebilen kapalı küf sporları: Küf, özellikle su hasarı olan veya havalandırmanın yetersiz olduğu alanlardaysanız, yıl boyunca devam edebilir.

Mevsimsel alerji belirtileri

Vücudunuz bir alerjene tepki verdiğinde, aslında çeşitli şekillerde size haber verir. Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'ne (NCCIH) göre, mevsimsel alerjisi olan kişiler aşağıdaki gibi semptomlarla karşılaşabilir:

  • Burun tıkanıklığı veya akıntısı ve aşırı mukus
  • Kaşıntılı gözler, burun, ağız veya boğaz
  • Kırmızı, sulu ve şişmiş gözler
  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Tükenmişlik

Bazen bu semptomlar soğuk algınlığı veya COVID-19 gibi başka bir solunum yolu enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Eğer tam olarak neyle uğraştığınızdan emin değilseniz, ortaya çıkabilecek diğer semptomlara çok dikkat edin. Bir haftadan uzun süredir semptomlarınız varsa, doktorunuzla randevu ayarlamak, rahatsızlığınıza neyin neden olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?-3 - Saç Bakım Güzellik Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?-4 - Saç Bakım Güzellik

Mevsimsel alerji nasıl geçer?

Mevsimsel alerjiler için doğal çözümler işe yarar mı? Hafif alerji semptomlarınız varsa -yani hafif bir soğuk algınlığınız varmış gibi hissediyorsanız- evde mevsimsel alerjiler için belirli doğal çözümleri denemek işe yarayabilir. İşte mevsimsel alerjiye karşı deneyebileceğiniz çözümlerden bazıları:

Alerji tetikleyicilerinizi bilin

Semptomlarınızın nedenini anlamak, mevsimsel alerji yönetiminde hayati bir rol oynar. Bunun için mümkünse cilt alerji testi yaptırabilirsiniz. Yaklaşık bir dakika süren bu test sayesinde 15 dakika içinde neye alerjiniz olduğunu anlarsınız. Bu bilgilere sahip olduğunuzda, kişisel alerji tetikleyicilerinizle teması en aza indirmek için elinizden geleni yapmanız da mümkün olur.

İç mekanlarınızın havasını mümkün olduğunca temiz tutun

Bunu yapmak için ilkbahar aylarında pencerelerinizi kapalı tutun ve çok sıcaksa serin kalmak için klimayı kullanın. Bunun zor olduğunu biliyoruz, ancak içeri hava girmesi aynı zamanda alerjenleri evinize davet eder. Elbette alerjenlerden tamamen kaçınmak imkansız, ancak hava temizleyici kullanarak onlara maruz kalma miktarınızı azaltabilirsiniz.

Yüzeyleri temiz tutun

Dışarıda zaman geçirdikten sonra, mümkünse ayakkabılarınızı dışarıda çıkarın. Alerjenler ayakkabınıza yapışabilir. Zeminlerinizdeki polen veya küf sporlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için evinizi düzenli olarak süpürmeye ve silmeye özen gösterin.

Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?-5 - Saç Bakım Güzellik Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sabahları açık hava antrenmanları yapmayın

Polenler genellikle sabahları yoğunlaşır, bu nedenle koşuya çıkmak için öğleden sonrayı beklemeyi deneyin. Şiddetli mevsimsel alerjiniz varsa, açık havada egzersiz yapmayı atlayabilir ve kapalı bir alanda egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz.

Polene alerjiniz varsa belli yiyeceklere devam edin

Çiğ meyve ve sebzelerdeki proteinler, polendeki proteinlere benzer. Dolayısıyla, ağaç polenine alerjiniz varsa elma, kiraz, armut gibi meyvelerden bir ısırık aldığınızda, vücudunuz bunu polen olarak görebilir. Sonra da ağzınız ve boğazınız kaşınmaya başlar. Havuç, yer fıstığı, badem ve fındık da reaksiyona neden olabilir. Ancak, bu yiyecekleri pişirirseniz proteinler parçalanır ve vücudunuz onları tehlikeli veya rahatsız edici bir şey olarak algılamaz.

Temizlik yaparken veya dışarıdayken maske takın

Maskeler, sadece COVID-19'a karşı koruma sağlamaz! Potansiyel olarak bulaşıcı solunum damlacıklarını engellemeye ek olarak burnunuzu ve ağzınızı alerjenlerden de koruyabilir. Bu yüzden temizlik yaparken veya uzun süre dışarıda olduğunuzda maske takmayı düşünün.

Polenlerin yoğun olduğu günlerde olabildiğince içeride kalın

Bu bilgiyi genellikle yerel hava durumu tahmininizi dinleyerek edinebilirsiniz. İçeride kalmanın en çok, kapılarınızı ve pencerelerinizi mümkün olduğunca kapalı tuttuğunuzda yararlı olduğunu unutmayın.

Ayrıca Yeni Mevsime Sağlıklı ve Temiz Bir Cilt ile Giriş Yapın yazımız da ilginizi çekebilir.