Bağırsak sağlığı üzerine yapılan araştırmalarla hayatımıza giren bir kavram olan prebiyotik, genellikle probiyotiklerle karıştırılır. Probiyotik, bağırsaklarda yaşayan yararlı organizmalar olarak adlandırılırken prebiyotikler ise bu faydalı organizmaları besleyen ve sindirilemeyen bileşiklerdir. Bu iki kavram birbirinden farklı olsa da ayrı olarak düşünülemez. Peki, prebiyotik nedir ve prebiyotik besinler nelerdir? Gelin prebiyotik kavramını hep birlikte yakından inceleyelim.
Prebiyotik Nedir?
“Prebiyotik nedir?” sorusu, “İnsan vücudu tarafından sindirimi mümkün olmayan lif türüdür.” şeklinde cevaplanabilir. Bazı bilimsel kaynaklarda ise prebiyotik, “Seçici olarak fermente olabilen mikroorganizmaların kompozisyon ve aktivite durumunu etkileyerek kişinin iyi olma hali üzerinde olumlu etkileri olan bileşenlerdir.” olarak açıklanır.
1955 yılında keşfedilen bu lif türü, yapılan araştırmalar çerçevesinde bağırsak florasına iyi gelen bir bileşen olarak tanımlanmıştır. Prebiyotik yönünden zengin olan besinler, bağırsaklardaki yararlı bakterileri koruyarak yemek sonrasında yaşanan sindirim güçlüğü sorununu ortadan kaldırmakla görevlidir.
Prebiyotik Ne İşe Yarar?
Prebiyotiklerin insan vücudundaki görevleri aşağıdaki gibidir:
- Kolonda yer alan faydalı bakterilerin çoğalmasını destekleyen prebiyotikler bağırsak florasının korunmasına yardımcı olur. Bu da birçok hastalığın önlenmesinde rol oynar.
- Çeşitli yiyeceklerde bulunan prebiyotikler bağırsaklara önemli faydalar sağlarken kişilerin enerji ihtiyacını karşılamaya da yardım eder. Bu sebeple birçok kişi prebiyotik gıdalarla beslenme rutini oluşturabilir.
- Probiyotikler ile ilişki içerisinde olan prebiyotikler insan sağlığı üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Bu iki faydalı lif türü de sağlık için vazgeçilmez önem taşır.
Prebiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
Prebiyotikler yararlı bakterilerin besinleri olarak bilinir. Bu önemli lif türü daha çok bitkilerde bulunur. Prebiyotik besinleri düzenli şekilde tüketmek bağırsak sağlığına olumlu katkılar sunar. Prebiyotik gıda olarak adlandırılan besinler şu şekilde sıralanır:
- Soğan
- Sarımsak
- Kuşkonmaz
- Çilek
- Kiraz
- Pırasa
- Fasulye
- Bezelye
- Muz
- Yulaf
- Mercimek
- Yer elması
- Domates
- Hardal
- Zeytin
- Ceviz
- Badem
- Kepekli Pirinç
Gıdalar yoluyla alınabilen prebiyotikler aynı zamanda prebiyotik takviyesi olarak hap veya ilaç formunda da tercih edilebilir. Prebiyotik takviyesi faydaları arasında mideyi rahatlamak ve güçlendirmek gibi olumlu özellikler sayılabilir. Bağırsak Sağlığı hakkında daha detaylı bilgi için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Prebiyotik Faydaları Nelerdir?
Prebiyotiklerin insan vücuduna faydaları aşağıdaki gibidir:
- Prebiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine önemli katkı sağlar.
- Bu lif türü bağışıklık sisteminin güçlenmesinde destekleyicidir. Ayrıca Bağışıklık Güçlendiren Besinler hakkında daha detaylı bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.
- Prebiyotikler bağırsaklar için enerji kaynağı görevi görür.
- Prebiyotik bileşenler yararlı bakterilerin artmasına, zararlı bakterilerin ise azalmasına yardım eder. Bu yönüyle bağırsak sağlığını önemli ölçüde destekler.
- Prebiyotikler, metabolizma hızının artmasına yardımcı olarak kilo verme sürecine olumlu katkı sağlar.
- Prebiyotikler, serbest radikallerle savaşmaya destek olarak vücudun bağışıklık sistemini olumlu etkiler.
- İnsülin direncini azaltıp şeker mekanizmasının desteklenmesinde rol oynar.
- Kolesterolü düşüren prebiyotik bileşenler kişinin kalp rahatsızlıkları yaşama riskini en aza düşürür.
- Bağırsaklardaki bakterilerin hormon seviyesine etki eden lif türü pozitif ruh halinde olmaya yardımcı olur.
- Kan değerini koruyan ve kişiye sağlıklı bir gelecek vadeden prebiyotikler her yaştan kişi için faydalı bileşenlerdir.
- Prebiyotik gıdalar, bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri çoğalttığı için besin alerjisi riskini minimum seviyeye düşürür.
- Prebiyotik gıdalarda bulunan kalsiyum, kas gelişimine destek olarak kemik erimesi sorununun azalmasına yardım eder.
- Prebiyotik yönden zengin gıdalarla beslenen çocuklar, ileriki yaşlarda daha sağlıklı ve güçlü bir kemik yapısına sahip olma şansı yakalar.
Sizin için “Prebiyotik nedir?” konusu hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Siz de insan vücuduna pek çok olumlu etkisi olan prebiyotik gıdalara sofranızda yer açabilir, bağırsak ve sindirim sistemi sağlığınızı destekleyebilirsiniz.