Son yıllarda sürdürülebilirlik kelimesini sık sık duyuyoruz. Doğayı ve dünyayı korumayı sağlayan sürdürülebilir yaşam giyimden beslenmeye kadar birçok konu ile hayatımızın içinde. İkinci el kıyafetler giymenin trendi, sürdürülebilir markaların artması ve daha çok bilinçlenmemiz nedeniyle de sürdürülebilir yaşama olan ilgi gün geçtikçe artıyor.
Dünyayı korumak için belirli gruplara üye olmak, yeşil girişimciler ile toplantı yapmak zorunda değilsiniz. Günlük yaşamınızda basit birçok noktaya dikkat ederek ve hayatınızı buna göre sürdürerek dünyayı koruyabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken yediğiniz yiyeceklerin ve giydiğiniz kıyafetlerin maliyetini de düşürebilir ve tasarruf da edebilirsiniz.
Tabii sürdürülebilir beslenme yalnızca çevreyi korumanızı değil, daha sağlıklı ve dinç hissetmenizi de sağlar. Nasıl mı? Sürdürülebilir beslenme için dikkat etmeniz gereken tüm detayları sizin için araştırdık. Yazımızı okumaya devam edin.
Yerel üreticileri keşfedin
İnsanların yerel üreticileri ve markaları desteklemesi ile yerel üretime ve çiftçiliğe verilen önem artmış durumda. Dalından koparılmış sebze ve meyveleri taze taze yemenin verdiği his ve bunu bilmenin güveni de cabası. Uzun süre kullanacağınız besinlerden günlük yiyeceklerinize kadar tüm bunları yerel üreticilerden satın alabilirsiniz.
Farklı tatlar denerken içerisine katkı maddesi girmemiş doğal ürünler beslenme düzeninizi değiştirmenin yanında sindirim sisteminizin de iyileşmesine katkı sağlar.
Mevsimsel beslenin
Eskiden sebze ve meyveleri yemek için mevsimini beklediğimiz zamanlar vardır. Son yıllarda her mevsimde her türlü sebze ve meyveyi bulmak daha kolay oldu. Peki ya mevsimi olmayan sebze ve meyveleri yediğinizde siz de onları tatsız hissetmiyor musunuz?
Mevsiminde hasat edilen gıdalar, olgunluk ve lezzet açısından zirvede olma eğilimindedir ve bazen besin maddeleri açısından daha da yüksektir. Pubmed’de yayınlanan bir çalışmada, mevsiminde yetiştirilen brokolinin, mevsim dışında yetiştirilen brokoliye göre C vitamini açısından daha yüksek olduğunu da söylüyor. (*)
Mevsimlik yiyecekler de mevsim dışı satın alınanlardan daha ucuz olma eğilimindedir. Bunu mutlaka deneyimlemişsinizdir. Peki çevreyi korumak bu konunun neresinde derseniz; Endüstriyel gıda sisteminin gerektirdiği gibi, yıl boyunca mahsul yetiştirmek için gıda üreticilerinin bazen gübre, böcek ilacı veya su gibi daha fazla girdi kullanması ve böylece fazladan kaynak tüketmesi gerekir. Mevsimsel beslenme ise, gıdaların doğal büyüme döngülerini destekler.
Şahsen biz özellikle son yıllarda artan hormonlu yiyecekler sebebiyle, bu maddeyi evimizde deneyimlemeyi başardık. Dondurulmuş patlıcan ve kabaklar ile kışı geçiriyor, kışın domatesi konservelerden tüketmeye çalışıyoruz. Tabii canımız çok istediğinde peynirin yanına birkaç domates doğrasak da zaman içinde bunu daha sistemli bir şekilde alışkanlık haline getireceğimizden eminim.
Yemek planı yapın
Yemek planlaması, tam olarak ne yiyeceğinizin kontrolünü size bırakır ve bu durum da israfı önlerken daha sağlıklı bir beslenme rutini edinmenizi sağlar. Neye ihtiyacınız olduğunu bilmek, akşam yiyeceğiniz yemeğin ya da yanınıza alacağınız öğle yemeğinin ne olduğunu bilmek alacağınız gıdalardan fazlasını almanızı da engeller. Bu sayede bütçenizi de buna göre takip edebilirsiniz. Kendinize göre yemek hazırlamak fazlaların atılmasını engellerken yine çevreye daha saygılı olmanızı da sağlar.
Artanları atmayın
Atılan yiyecekleri en aza indirmek gezegen için harekete geçmenin mükemmel bir yolu olduğundan, artıklarınızı atmak yerine saklamak ya da yemek en iyisidir. Healthline’da yayınlanan bir makalede kalan yiyeceklerin türüne göre onları ne kadar süre daha tüketebileceğinizden bahsediyoruz. Eğer fazla kalan yemekleri ertesi gün dökenlerdenseniz bu makaleye göz atabilirsiniz.
Bu sayede yine hem tasarruf etmiş hem de israfı önlemiş olursunuz. Sürekli yeni yemekler yapmadığınızda, gerçekten ihtiyacınız olmayan paket servis veya yeni yiyecekler için harcama yapmanızı da dengeleyebilir ve daha az çöp çıkarabilirsiniz.
Konserve ve dondurulmuş ürün kullanın
Mevsimsel yiyecekleri zamanında tüketme konusunda hem fikirseniz, bu besinleri farklı mevsimlerde tüketmek için konserve ya da dondurulmuş ürünler hazırlayabilirsiniz. Bu zaten aslında çoğumuzun evinde yapılan bir durum. Yaz sonu tencerelerde kaynayan konserve olacak domatesleri, ayıklanan ve dondurulmayı bekleyen bezelye ve barbunya gibi gıdıların hazırlanma sürecini muhtemelen görmüşsünüzdür. Eğer siz de annenizden ya da büyük annelerinizden konserve domates alıyorsanız şahane. Bu konserveler yemeklerde kullanılmak için tüm kışı geçirmenize yardım edecek ve her şeyin yanında daha hızlı yemek yapmanızı ve zaman da tasarruf etmenizi sağlayacak.
Toplu alışveriş yapın
Bozulmayacak ürünleri toplu olarak satın almak, özellikle kuruyemişler, kuru meyveler veya özel yiyecekler gibi maliyetleri daha yüksek gıdalar söz konusu olduğunda, toplu satın alma ile bu ürünleri daha uygun fiyatlara elde edebilirsiniz. Ayrıca, tam olarak ihtiyacınız olan miktarı aldığınızda yiyecekleri israf etme olasılığınız azalır. Toplu alışveriş de sürekli olarak, plastik kullanımını azaltabilir. Her seferinde plastik poşet kullanmak zorunda kalmamak için kendi temiz, yeniden kullanılabilir gıda sınıfı poşetlerinizi kullanabilirsiniz.
Daha fazla bitki tüketin
Hayvansal ürünlerin fazla tüketimi birçok açıdan çevreyi ve havayı kirletmeye neden olur. Hayvancılık aşırı sera gazlarına, su kullanımına ve arazi bozulmasına katkıda bulunur. Bu gibi gıdaların tüketimini en aza indirgeyerek çevrenin korunmasına katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca fazla hayvansal gıda tüketmek sağlığınızda bazı olumsuz durumlar oluşmasına da neden olabilir. Bu yüzden beslenme rutininizde sebzelerin daha fazla olmasını planlayabilirsiniz.
İşlenmiş gıdalardan kaçının
Ultra işlenmiş gıdalar birçok endüstriyel işlemden geçmiştir ve genellikle çok sayıda ilave tat, şeker, yağ ve kimyasal koruyucu içerir. Bu işlenmiş gıdalar sağlığınızı uzun vadede birçok olumsuz şekilde etkileyebilir. Tabii bunun yanında ultra işlenmiş gıdalar çevreye zarar verir. Karbon ayak izinin yüksek olmasına, aşırı su tüketimine ve hava kirliliğine de neden olurlar.
Ayrıca sürdürülebilir moda nedir? Ve Doğa dostu marka ne demek gibi yazılarımız da ilginizi çekebilir.