Dinlenmemize, fiziksel ve zihinsel yenilenmemize yardımcı en önemli unsurlardan kabul edilen uyku, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme kadar önemli.
Uykunuza müdahale eden faktörleri kontrol edemeyebilirsiniz, ancak daha iyi uykuyu teşvik eden alışkanlıklar edinebilirsiniz. Daha iyi bir uyku uyumak için işe aşağıdaki bir kaç ipucu ile başlayabilirsiniz.
Kendinize bir uyku programı hazırlayın
Sağlıklı bir yetişkin için önerilen uyku miktarı en az yedi saat. Yatakta 8 saatten fazla zaman geçirmemeye ve her gün aynı saatte uyuyup uyanmaya dikkat edin. Hafta sonlarında ise biraz daha fazla uyumak isterseniz bu farkı 1 saatten fazla tutmamaya çalışın. Tutarlı olmak, vücudunuzun bu programa uymasını sağlar ve uyku-uyanma döngüsünü güçlendirir.
Beslenmenize dikkat edin
Aç ya da aşırı doymuş şekilde yatmamaya özen gösterin. Gece geç saatlerde yemek yemek hem uyku kalitesini hem de HGH ve melatoninin doğal salınımını olumsuz etkileyebilir. Uyumak için uykudan birkaç saat önce kafein tüketiminizi de bitirin. Kafeinin uyarıcı etkilerinin geçmesi saatler alır ve kaliteli uykuya zarar verebilir.
Uyumadan önce ideal bir ortam yaratın
Uzmanlar uyumak için en ideal ortamın, aşırı sıcak olmayan, karanlık ve sessiz bir ortam olduğunu söylüyor. Kendi konfor alanınıza göre bu ortamı ayarlamaya dikkat edin.
Yattıktan sonra, yaklaşık 20 dakika içinde uykuya dalamazsanız, kendinizi zorlamayın ve rahatlatıcı bir şeyler yapın. Kitap okumak, sakinleştirici müzikler dinlemek, kısa bir meditasyon yapmak veya sıcak bir duş uyumak için tavsiye edilenler arasında. Ayrıca duş sırasında kullanacağınız hoş kokulu bir duş jeli ile bu sıradan anı rahatlatıcı bir ritüele dönüştürebilirsiniz. Pure Line Duş Jelleri portakalın yanında buğday özü, incirin yanında beyaz gül, yaseminin yanında sarı kantaron gibi farklı varyantlardan oluşan kokularıyla sizi keyifli bir zihinsel yolculuğa çıkaracak.
Gündüz uykularını sınırlayın
Uzun yapılan, gündüz kestirmeleri gece uykusunu engelleyen en önemli unsurlardan biri. Gündüz uykularına ihtiyaç duyduğunu bir duygu durumunda iseniz, kendinizi 60 dakika ile sınırlandırın ve bunu günün geç saatlerinde yapmaktan kaçının.
Günlük rutininize fiziksel aktiviteyi dahil edin
Egzersiz, uykunuzu ve sağlığınızı iyileştirmenin bilim destekli en iyi yollarından biridir. Yine de uykuya yakın saatlerde yapmamaya özen gösterin. Çünkü endorfin salgılayacağınız için enerjiniz yükselecek ve uykuya geçiniz zorlaşacaktır.
Endişelerinizi yönetin
Yatmadan önce, kaygı ve endişelerinizi bir kenara bırakmaya çalışın. Bunu yapmak zor görünse de, olumsuz iç sesinizi susturmanın yolları var. Endişelerinizi sonraki gün çözmek için bir kenara kaldırmayı denemeye çalışın. Ayrıca rahat uyumak için birkaç dakika meditasyon yapmak kaygılarınızın hafiflemesine de yardımcı olacaktır.
Sakinleştirici olarak bilinen; nane, papatya, adaçayı gibi bitki çaylarına da uyku öncesinde bir şans verebilirsiniz.
Önemli Not: 70'in üzerinde farklı uyku bozukluğu vardır bu nedenle sık sık uyuma güçlüğü çekiyorsanız, altında yatan nedenleri öğrenmek için bir doktora danışmanızda fayda var.