0

Konu evinize biraz enerji verme ve değişiklik yapma isteği oluyorsa, akla ilk gelen her zaman belirli köşelere birkaç bitki yerleştirmekten geçiyor. Evin havasını değiştiren, enerjinizi yükselten aynı zamanda onlara bakım yaptığınızda kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bitkiler bir evin olmazsa olmalarının yanında 2022 Dekorasyon Trendlerinde de ilk sıralarda yer alıyor.

Eğer siz de bir bitki arayışındaysanız, en iyi iç mekan bitkilerinden birinin deve tabanı olduğunu söyleyebiliriz. İyi bakıldığında büyüdükçe büyüyen, kesik yaprak yapısıyla baktığınızda içinizi açan deve tabanınızı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Deve tabanı bitkisinin özellikleri, faydaları, bakım ve sulama tüyoları gibi detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Özellikleri ve Faydaları -1 - Saç Bakım Güzellik Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Özellikleri ve Faydaları -2 - Saç Bakım Güzellik

Deve tabanı bitkisinin özellikleri

Uzun saplı, koyu yeşil ve parlak yaprakları olan bu bitki yapraklarının kesik kesik olmasıyla bilinir. Henüz büyümemişken, birleşik olan yaprakların büyüdükçe birbirinden ayrıldığını gözlemlemek bitkinizle ayrı bir bağ kurmanıza da neden olabilir. Bilimsel adı monstera deliciosa olan bu tropikal bitki zaman içinde iyi bir bakım ile devasa boyutlara da ulaşabilir. Hatta 2,5 metrelere kadar çıkan bazı türleri de vardır.

Deve tabanı bitkisinin faydaları

Deve tabanı bitkisini evinize koyduğunuzda anında evin havasını değiştirdiğini fark edeceksiniz. Evinizi ferahlatmasının ve evin enerjisini değiştirmesinin yanında eski zamanlardan beri alternatif tıp içeriklerine de dahil olan bitkiler arasında yer alır.

Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Özellikleri ve Faydaları -3 - Saç Bakım Güzellik Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Özellikleri ve Faydaları -4 - Saç Bakım Güzellik

Deve tabanı bitkisinin bakımı nasıl yapılır?

Gelelim deve tabanınızın bakımını nasıl yapacağınıza konusuna;

Hatta gelin en baştan başlayalım. Bitkinizi aldınız ve eve geldiniz. Şimdi ne yapmalısınız?

  • Öncelikle deve tabanı bitkiniz için yeni bir saksı edinebilirsiniz. Eğer büyük bir bitki aldıysanız, rahat etmesi için saksınız da büyük olmalı. Daha küçük bir bitki aldıysanız başlangıçta küçük bir saksı ile başlayabilirsiniz. 3 ay sonra saksınızı değiştirmeniz gerekebilir.
  • Tabii yeni bir toprağa da ihtiyacınız var. Organik maddeler bakımından zengin, kumlu bir toprak bitkinizi mutlu edecektir. Bitkinizi satın aldığınız yerden de ona uygun bir toprak sormayı da deneyebilirsiniz.
  • Toprak ve saksınız hazırsa, bitkinizi olduğu saksıdan çıkarıp, eski toprağını biraz temizleyerek saksı değişimine başlayın. Burada köklere zarar vermediğinizden emin olmalısınız. Hafifçe sallayarak fazla topraktan kurtulun ve eldiven ile çok nazik şekilde dokunarak iyice temizleyin.
  • Yeni saksınız içine biraz toprak ekleyin ve bitkinizi koyun. Ardından kökleri kapatmak için saksıyı doldurana kadar biraz toprak daha ekleyin.
  • Hafifçe saksıdaki toprağa bastırın ve can suyu denilen ilk suyunu verin.
  • Eğer bitkiniz tam olarak dik durmuyorsa, sapları büyüyene kadar onu sabitlemenize gerekecektir. Bunun için toprağa bir çubuk batırın ve ip ile fazla sıkmadan dalları çubuğa bağlayın.
  • Şimdi bitkinize bir yer seçebilirsiniz. Deve tabanı çok güneş ve çok karanlık sevmez. Bu yüzden hafif güneş de alan gölge bir yeri onun için ayırabilirsiniz.
  • Çok soğuk havadan koruyun. Pencereden ve balkon kapısından gelen soğuk rüzgara karşı da korumayı unutmayın.
  • Düzenli şekilde sulayın, yapraklarını temizleyin. Toprağını gözlemleyin ve tabii ki onunla konuşun. Bitkiler sizi duyabilen canlılardır.
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Özellikleri ve Faydaları -5 - Saç Bakım Güzellik Deve Tabanı Bitkisi Bakımı, Özellikleri ve Faydaları -6 - Saç Bakım Güzellik

Deve tabanı bitkisi nasıl sulanır?

Bitki bakımında en önemli diğer konu da onu sulama biçiminiz. Bitkinizin uzun süre canlı kalması, yapraklarının sararıp dökülmemesi ve sağlıklı olması için doğru bir sulama yöntemi izlemeniz gerekiyor. Tabii deve tabanının tropikal bir bitki olması onun sık sık suya ihtiyaç duyduğunu da bize hatırlatıyor. Bu yüzden sulama yaparken dikkat etmeniz gereken adımları sizin için araştırdık.

  • Bitkinizi sulayacağınız suyun sıcaklığı önemli. Kullandığınız suyun çok sıcak ya da çok soğuk olmadığından emin olun. İdeal sıcaklığın oda sıcaklığı olduğunu söyleyebiliriz.
  • Musluk suyunu doğrudan kullanmak yerine, daha önce kaynamış ve fazla kalmış bir suyu kullanabilir ya da musluk suyunu birkaç saat bir kap içinde bekleterek sonrasına bitkinize verebilirsiniz.
  • Mevsimsel bir sulama rutini oluşturmanız da faydalı olacaktır. Deve tabanı özellikle yaz mevsiminde kışa göre daha fazla suya ihtiyaç duyar. Yazın yapraklara bir sprey şişe ile su püskürtebilir ya da nemli bir bez ile yapraklarını silerek ıslatabilirsiniz.
  • Rutin oldukça önemli. Yani her zaman aynı miktar su vermeli ve sulama saatlerinizi bir rutin haline getirmelisiniz. Sulama miktarı için her zaman aynı kabı kullanarak bir miktar belirleyebilirsiniz. Miktarınızı da bitkinin ve saksının büyüklüğüne göre ayarlamaya çalışmalısınız.
  • Zaman rutinine geçersek; öncelikle yaz mevsimi dışında her gün sulama yapmayın. Fazla su bitkinin çürümesine neden olabilir. Yazın toprağı her gün kuruyorsa bu rutini her gün olarak düzenleyebilirsiniz. Kışın ve bahar aylarında ise, toprağı kontrol ederek bu sıklığı iki-üç günde bir olarak da düzenleyebilirsiniz.
  • Gelelim saat konusuna; tıpkı günlük plan gibi, saati de her zaman aynı saatlerde sulayacak şekilde planlamanız bitkinizin de buna alışmasına yardımcı olur. Eğer sabahları müsaitseniz sabah aynı saatte, akşamları müsaitseniz akşam aynı saatte sulayacağınız bir düzen yapabilirsiniz. Hatta biraz eğlence için, sulama takvimi de hazırlayabilir, suladıkça takvime tik atarak ilerleyebilirsiniz.