Pilates, fonksiyonel güç ve esneklik geliştirmek için tasarlanmış popüler bir egzersiz yöntemidir. Ağırlıklı olarak denge, duruş ve esnekliğe odaklanan pilates vücudun sıkılaşmasına ve duruşun düzelmesine de yardımcı olur. Son yıllarda her geçen gün popüler hale gelen bu egzersiz türü sadece kadınlara özgü bir egzersiz gibi görünse de erkekler üzerinde de oldukça faydalıdır.
Pilates nedir?
Pilatesin genel olarak ne işe yaradığından bahsettik. Biraz detaylara inersek; pilates hem vücut ağırlığını hem de ekipman kullanımını içeren egzersizleri içerir. Yerçekimi, direncin birincil kaynağıdır ve amaç, doğru bir duruşu destekleyen içsel kasları güçlendirirken omurga ve eklemlerinizdeki hareketliliği de korumaktır.
Yapılan, araştırmalar pilatesin gücü ve esnekliği artırabileceğini, spesifik olmayan bel ağrısını azaltabileceğini, glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini, dengeyi ve yürüyüşü iyileştirebileceğini, spor performansını iyileştirebileceğini ve hatta ruh halinize bile iyi geleceğini öne sürüyor.
Erkekler ve pilates
Pilates pazarlanma şekli ve popüler olması nedeniyle kadınlarla ilişkilendirilse de aslında erkekler için de oldukça faydalı sonuçlar sağlayan egzersizler arasında. Pilates, erkeklerde güç oluşturmaya, kas dengesizliklerini ve buna bağlı ağrı ve sızıları azaltmaya da yardımcı olabilir.
Erkekler antrenmanlarında belirli kas grupları üzerine aşırı giderek ve diğer kas gruplarını ihmal edecek antrenmanlar yapabiliyor. Pilates vücudun her bölgesine eşit şekilde etki eder. Vücut simetrik olarak hizalandığında ve kaslar verimli bir şekilde çalıştığında, yaralanmalar daha az sıklıkla meydana gelir.
Vücudunuz bu düzene alıştığında, sixpack ya da triseps için yaptığınız ağır egzersizler sonucunda yaralanmaları ve ağrıları da önleyebilirsiniz.
Erkekler için pilates rutini
Bazı basit ama etkili hareketleri gün içinde birkaç dakikanızı ayırarak uygulamak bile vücudunuzda büyük fark yaratabilir. Egzersiz konusunda en önemli şeyin onu rutin haline getirmek olduğunu unutmayın.
Omuz köprüsü
Kalça kaslarını güçlendirerek aynı zamanda karnı da çalıştıran omuz köprüsü tüm vücudunuzun esneyip sıkılaşmasına da yardımcı olur.
Bu hareketi yapmak için;
- Dizler bükülü ve ayaklar kalça genişliğinde açık olarak sırt üstü yatmaya başlayın. Avuç içi aşağı bakacak şekilde kollarınızı yanda tutun.
- Nefes verirken pelvisinizi ve kalçalarınızı kaldırın. Karın bölgenizin daha fazla çalışması için kuyruk sokumuzu da havaya kaldırın. Yerde üst bedeninizden sadece baş ve omuzlarınız dursun.
- Karnınızı iyice sıkarken bir bacağınızı havaya kaldırın.
- Bacağınızı 5 kez kaldırıp indirin.
- Hareket ettirdiğiniz bacağı yere koyarak, aynı işlemi diğer bacak için de uygulayın.
Kuğu
Genel sırt gücünü ve omurga hareketliliğini arttırır, böylece fiziksel aktiviteleri yükseltir, yaralanmayı önler. Omurganızı uzatıp açarak düzenli yaptığınızda postürünüzü de iyileştirerek daha dik durmanıza yardımcı olur.
Bu hareketi yapmak için;
- Matın üzerinde yüz üstü yere uzanın.
- Avuç içleriniz omuzlarınızın yakınında yerde dururken dirseklerinizi bükün ve yanlarınıza yakın tutun. Bacaklarınızı kalça mesafesinde veya daha fazla denge için daha geniş tutun.
- Başınızı, omuzlarınızı ve göğsünüzü minderden kaldırmak için üst sırt kaslarınızı kullanırken ellerinize hafifçe bastırın. Omurganızı uzatmak ve belinizi aşırı zorlamaktan kaçınmak için karın kaslarınızı da olabildiğince sıkı tutun.
- 15 kez tekrarlayın.
Ön bacak
Vücudun her bölgesini çalıştıran bu egzersiz, tipik plank (el ve ayak parmak uçlarında durduğunuz) pozisyonda başlar. Omuz, kol, bacak, kalça ve karın çalıştıran bu hareket esnekliği arttırırken, ağır egzersizlerdeki yorgunluk ve yaralanmaları da önleyebilir.
- Matın üzerine elleriniz ve ayak parmaklarınızı koyup, vücudunuzu havaya kaldırarak başlayın.
- Ayağınızın birini mattan havaya kaldırmak için nefes alın ve kalçalarınızı sıkarak bir ayağınızı bükmeden kaldırabildiğiniz yere kadar kaldırın.
- Yerde olan ayak dengenizi sağlayacak ve ayak bileklerinizin esnemesine de yardımcı olacak.
- Aynı hareketi diğer bacağınız için de uygulayın.
- 10 kez tekrar edin.
Core Bölgesini Hedef Alan 4 Pilates Topu Hareketi yazımızdan farklı egzersizler de keşfedebilirsiniz.