Bitmeyen ve yadsınamaz bir gerçek olan aromaterapinin popülerliği her geçen gün daha da artıyor. Doğal bitkilerden elde edilen uçucu yağlar kendinizi daha rahat, sakin ve enerjik hissetmenize yardımcı olmanın yanında, cilt, saç ve vücut bakım rutinlerinde de kendine yer buluyor. Örneğin; saç uzatma, canlandırma ve yıpranma karşıtı ev yapımı maskeler içine dahil edebileceğiniz bir uçucu yağ seçeneği mutlaka var. Tabii selülit masajınıza ya da makyaj çıkarma rutininize ekleyebileceğiniz bir taneyi de kolaylıkla bulabilirsiniz.
Günlük hayatımızda kullandığımız ve hayatımızın birçok noktasına dahil ettiğimiz bu yağları fazlasıyla seviyoruz. Peki en çok ihtiyaç duyduğumuz durumlar nedir ve bu durumlara karşı hangi yağ kullanılır?
Nane yağı
Gergin hissettiğinizde bu gerginliği gideren en iyi yağlardan biri; nane yağıdır. Seyreltip şakak kısmınıza başınızı hafifçe ovarak uyguladığınızda ise baş ağrısına da çok iyi geldiği söylenir. Aynı zamanda kas ağrılarına da masaj yaparak bu ağrıları hafifletmeniz de mümkün. Tabii mutlaka duyduğunuz ya da belki de kullandığınız bir yöntem olarak sıcak suyun içine koyup kokladığınızda da burun tıkanıklığı gibi soğuk algınlığı belirtilerini de hafifletmesiyle bilinir.
Nasıl kullanılır?
Gerginliği azaltmak için bir buhurdanlık içine koyup kokusunun odaya yayılmasını deneyebilirsiniz. Şakaklarınıza masaj yapmak için nane yağını mutlaka seyreltmelisiniz. Taşıyıcı yağlar; cilt kullanımı için bazı yağları seyreltmesiyle bilinir. Örneğin Hindistan cevizi yağı, argan, jojoba ya da zeytinyağı gibi doğal yağlar ile karıştırıp şakaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı, güçlü bir antimikrobiyal etkiye (antiviral, antibakteriyel ve antifungal) sahiptir. Bu yüzden cilt temizliği ve sivilceler üzerinde mucizeler yaratan içerikler arasında kabul edilir.
Nasıl kullanılır?
En sevdiğiniz yüz temizleyicinize bir damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyebilir ya da bir kulak pamuğu yardımıyla sivilceleriniz üzerine de uygulayabilirsiniz.
Limon yağı
Harika bir kokuya sahip limon yağı, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle doğal bir arındırıcı olarak kabul edilir. Bulunduğunuz yerin havasını değiştirmek için sıklıkla kullanılan limon yağı, aynı zamanda eviniz için güçlü bir temizleyici de olabilir. Tabii enerjinizi yükseltmeye ve kokusuyla zihninizi rahatlatmaya da yardımcı olur.
Nasıl kullanılır?
Buzdolabınızın kokusunu gidermek için biraz karbonatla karıştırıp, buzdolabınızı temizleyebilir. Buharından faydalanarak evin ve kendinizin enerjisini değiştirebilirsiniz.
Okaliptüs yağı
Tıpkı nane yağına benzeyen fakat daha ferah bir kokuya sahip okaliptüs birçok alanda kullanılabilir. Göğüs ağrıları için göğsünüze masaj yaparak sürebilir ya da kas ağrılarınızı hafifletmek için kaslarınıza masaj yapmak için kullanabilirsiniz. Burun tıkanıklığınıza da oldukça iyi gelen yağlar arasında olduğu için biraz sıcak su ile soluyarak solunum yollarınızı da rahatlatabilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Cam bir kaseye biraz sıcak su ekleyerek içine birkaç damla okaliptüs yağı ekleyin. Başınızı kaseye yaklaştırın ve etrafı bir havlu ile örtün. Birkaç dakika bu kokuyu solumak sinüslerinizi oldukça rahatlatacak.
Ayrıca ferah bir saç derisi için okaliptüs yağını nasıl kullanırsınız yazımıza da göz atabilirsiniz.
Lavanta yağı
Gevşemeye, sakinleşmeye, endişe ve stresten kurtulmaya ihtiyaç duyduğunuzda hemen lavanta yağınıza koşabilirsiniz. Sakinleştirici özellikler taşıyan lavanta yağı, gevşemenize ve harika bir uyku çekmenize yardımcı olur. Ayrıca lavanta yağı cilt bakımında ve saç bakımında da birçok fayda sağlamasıyla bilinir.
Nasıl kullanılır?
Klasik bir yöntem olan kokusundan faydalanmak için buhurdanlığınıza birkaç damla ekleyerek kokusunu solumayı deneyebilirsiniz. Eğer bir buhurdanlığınız yoksa, kaloriferin üzerine bir kavanoza su koyup içine damlatmayı da deneyebilirsiniz. Bu işlem evinizi de nemlendirecektir. Yatmadan önce biraz bileklerinize ve ayaklarınıza masaj yaparak uygulamak da vücudunuzun ve zihninizin gerginliğini hafifletebilir.
Önemli not: Bahsettiğimiz doğal yağlar arasından herhangi birine alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız asla kullanmayın. Alerjik reaksiyona sebep olmadığına emin olmadan doğrudan cildiniz üzerine de asla uygulamayın.
Aşağıdaki videomuzdan da bahsettiğimiz bu doğal yağların farklı kullanım yöntemlerini izleyebilirsiniz.