Sabahları yorgun uyanmak, günü verimsiz geçirmenin en büyük nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden bağışıklık sistemimizi desteklemek ve hayattan aldığımız keyfi artırmak için uyku kalitemizi iyileştirmeye odaklanmalıyız.
Peki, hem daha mutlu hem de daha dinç uyanmak için yapmamız gerekenler neler?
09.00: Geceleri rahat uyuyabilmek için güne verimli bir şekilde başlamak büyük bir önem taşıyor. Sabah uyanır uyanmaz eliniz hemen telefona gidiyorsa kendinizi durdurun deriz. Farkındalığınızı artırın; kendinizin farkına varın. Günün en değerli dakikalarını dış dünyaya değil, kendinize ayırın.
09.05: Daha yataktayken bedeninizi esnetmeye ve güne hazırlamaya başlayın. Bu noktada esnekliğinizi artıracak 5 hareket, size yardımcı olabilir. Veya kısa bir meditasyon bile yapabilirsiniz.
09.15: Ardından geceden hazırladığınız limonlu suyunuzu için. İçine biraz maydanoz da atabilirsiniz. Bu sayede vücudunuz güne daha iyi başlayacak.
10.15: Telefonunuzu hala elinize almadınız mı? Şahane! Bu süreyi, mümkün olduğunca uzatmaya çalışın.
10.30: Şimdi, protein bakımından güçlü bir kahvaltı yapın ve günlük işlerinizi planlamaya başlayın. Mesela yumurtalı omlet iyi bir seçenek olabilir! Ayrıca spor yaptıysanız spor yapanlara özel beslenme önerilerini dikkate alın.
12.00: Günlük egzersiz programınızı akşam yerine sabah ya da öğle saatlerinde yapmaya çalışın. Uykudan önce egzersiz yapmak nabzınızı yükselteceğinden uykuya dalma saatinizi geciktirebilir.
15.00: Günlük işleriniz sizi yorsa da gece uykusundan çalmamak için gün içinde uyumamaya özen gösterin. Melatonin hormonunun salgılanmaya başladığı gece saatleri, uyku için en ideal zamanlardır. Bunun için 23.00-02.00 saatleri arasında uyuyor olmanın büyük önem taşıdığını unutmayın.
18.00: Akşam yemeğinizi vaktinde yiyin. Sabahları dinç uyanmak için uykudan dört saat önce yemek yemeyi bırakın. Böylece rahat bir mideyle yatağa girmiş olursunuz.
22.00: Saat 22.00 gibi ılık bir duş alarak stresten uzaklaşın ve kendinizi yavaş yavaş uykuya hazırlayın.
Önemli Not: Uyuduğunuz odada TV, bilgisayar ya da telefon gibi teknolojik aletlerin açık bir şekilde bulunması, uyku kalitenizin düşmesine neden olabilir. Bu tür aletlerin yaydığı beyaz ışık uykuya dalmanızı engelleyebilir ve sabahları da yeteri kadar dinlenmemiş hissetmenize neden olabilir.