Yağlar, enerji içeriğine sahip olup insanların sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesinde önemli rol oynar. Yağların içindeki yağ asitleri insan sağlığı üzerinde sayısız faydası ile bilinir. Doymamış yağ asitlerinden olan Omega-3 faydaları ise bugüne kadar pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Yapılan çalışmalar, Omega-3’ün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve inflamatuar bazlı hastalıkları azalttığını gösterir. Peki, Omega-3 balık yağı nedir ve Omega-3 kimler kullanamaz? Gelin Omega-3 faydaları hakkında merak edilenleri yakından inceleyelim.
Omega-3 Nedir?
Omega-3, uzun zincirli olan çoklu doymamış yağ asitlerinin genel adıdır. Omega-3’ün üç farklı tipi bulunur. Bunlar; EPA, DHA ve ALA’dır. ALA bitki kaynaklı bir yağ asidi iken EPA ve DHA ise deniz ürünlerinde bolca bulunan yağ asitleridir. Omega-3 balık yağı faydaları arasında kalp-damar sağlığını koruması, bağışıklık sistemini düzenlemesi, nörolojik ve psikolojik rahatsızlık belirtilerinin azaltılması sayılabilir.
Omega-3 Faydaları Nelerdir?
Omega-3 faydaları aşağıdaki gibi sıralanır:
- Omega-3’ün en çok bilinen faydalarından biri kalp sağlığı üzerinedir. Bu yağ asitleri trigliserid seviyesini düşürür, bu da olası kalp hastalığı riskini azaltmaya destek olur. Ayrıca Omega 3, kan trombositlerinin toplanmasını önleyerek kan pıhtılaşması riskini de önemli oranda düşürür. Bu nedenle uzmanlar, haftada bir porsiyon balık tüketmeyi tavsiye eder.
- Omega 3, enflamasyonu azaltmaya destek olur. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmak, kişinin yaşamını sağlıklı sürdürmek ve kanser gibi istenmeyen hastalıklara yakalanmasını önlemek açısından harika bir yoludur.
- Omega-3 zihinsel sağlık açısından da önemli bir bileşendir. Birçok araştırma, Omega-3’ün depresyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterir.
- Omega-3 faydaları arasında beyin işlevine yardımcı olması da bulunur. Beyin hücreleri yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Vücudunuza yeterli oranda Omega-3 aldığınızda beyninize en iyi şekilde çalışması için gerekli olan yağ asitlerini kazandırmış olursunuz.
- Araştırmalar, Omega-3 yağ asitlerinin fetal nörolojik gelişim, gebelik ve doğum ağırlığı zamanlaması için önemli olduğunu gösterir. Bu nedenle doktora danışarak hamilelikte omega 3 takviyesi alınabilir.
- Araştırmalara göre, balık tüketen insanların daha düşük kan basıncına sahip olma eğilimi vardır. Bu da Omega-3’ün yüksek tansiyonun kontrol edilmesine yardımcı olabileceği görüşünü destekler.
Omega-3’ün yararlarının yanı sıra folat faydaları konusunu da merak ediyorsanız içeriğimize hemen göz atabilirsiniz.
Omega 3 Nelerde Var?
Hayvanlarda ve bitkilerde yer alan çoklu doymamış yağların üç farklı tipi bulunur. DHA ve EPA kaynakları balık ürünlerinden, ALA ise bitkisel bazlı ürünlerden alınabilir. Bu doymamış yağ türlerinin bulunmadığı yerlerden biri ise insan vücududur. Çoklu doymamış yağları vücuda kazandırmanın tek yolu, bunları gıdalar ve çeşitli takviyeler aracılığıyla almaktır. Omega-3 içeren besinler listesi aşağıdaki gibidir:
- Zengin EPA ve DHA kaynakları arasında uskumru, somon, ringa, alabalık ve sardalya gibi yağlı balıklar bulunur. Bazı balık türleri yüksek seviyede civa içerir, bu nedenle haftalık Omega-3 miktarını nasıl alacağınızı seçerken bu konuya özen gösterebilirsiniz. Özellikle hamileyseniz ve civa tüketiminizi sınırlandırmanız gerekiyorsa konu hakkında doktorunuza danışarak hareket edebilirsiniz.
- ALA kaynakları arasında ise öğütülmüş keten tohumu, ceviz, chia tohumu, soya fasulyesi, tofu ve keten yağı yer alır.
Omega 3 Takviyesi Almalı Mısınız?
Beyin sağlığı, kalp sağlığı ve bağışıklık sistemini desteklemek için Omega-3 hayati öneme sahiptir. Eğer gıdalar yoluyla vücudunuza yeterince Omega-3 alamıyorsanız bunu takviye edici gıdalarla desteklemek mantıklı bir yaklaşım olabilir. Omega-3 kullanımı özellikle gençler, çocuklar olmak üzere tüm yaş grubu için önerilir. Uzmanlara göre sağlıklı bir insanın günlük 500 ile 1000 mg Omega-3 alması vücudun gerekli ihtiyacını karşılaması bakımından yeterlidir. Kalp sorunları ve çeşitli hastalık durumlarında ise bu miktar 2-3 katına çıkabilir.
Omega-3; tablet, balık yağı şurubu ve çiğnenebilir hap şeklinde sunulur. Birçok kişi, “Omega-3 takviyesi ne zaman alınmalı?” sorusunu merak eder. Omega-3 hapının tok karnına sabah veya akşam alınması gerekir. Omega-3 balık yağı alımı ise sağlık sorununa bağlı olarak günlük 3-4 gram arasında değişiklik gösterir. Hamilelikte Omega-3 takviyesi yedinci ay itibarıyla başlayabilir. Çünkü bu dönemde bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişir. Uzmanlar, gebelikte günlük olarak en az 250 mg Omega-3 alınmasını önerir. Gebelik döneminde Omega-3 takviyesi için doktorunuza danışabilir ve kişisel ihtiyaçlarınızı buna göre belirleyebilirsiniz.
Omega-3 takviyesi, 1 yaşından önceki bebeklerde besin alerjisi riskini tetikleyeceği için uzmanlar tarafından önerilmez. Bebek ve çocuklarda besin takviyeleri doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Omega-3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Omega-3 eksikliği belirtileri şu şekildedir:
- Yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riski
- Bebek ve çocuklarda zayıf beyin gelişimi
- Anksiyete ve depresyon
- Dikkat eksikliği sorunları
- Kas ve eklem ağrıları
- Dolaşım bozuklukları
- Yaşlılarda bilişsel gerileme ve nörolojik bozukluklar
Ayrıca B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri başlıklı içeriğimizi okuyarak konu hakkında fikir edinebilirsiniz.
Omega-3 Yan Etkileri Nelerdir?
Günlük olarak alınması gereken Omega-3 takviyelerinde Omega-3 yan etkileri görülme riski düşüktür. Eğer fazla miktarda Omega-3 takviyesi alınırsa bu durumda ishal ve hazımsızlık gibi yan etkiler görülebilir. Alerjisi olanların, sürekli ilaç kullananların, gebelerin ve emziren annelerin Omega-3 takviyesi kullanmadan önce uzman bir doktora danışmaları gerekir.
Siz de yukarıdaki bilgiler ışığında en iyi Omega-3 takviyesi seçimi yapabilir ve Omega-3’ün faydalarından yararlanmaya başlayabilirsiniz. Omega-3’e ek olarak “A,C, D ve E Vitaminleri Cildinize Ne Yapıyor?” diye merak ediyorsanız içeriğimize hemen göz atabilirsiniz.