Farkındalık aktiviteleri stresi hafifletmenin, kaygıyı yatıştırmanın ve hayata karşı daha sağlıklı bir bakış kazanmanın bir yolu olarak popülerlik kazanmaya devam ediyor. Bu tür aktiviteleri rutininize dahil etmek, kaç yaşında olursanız olun mümkün; hatta son derece basit. İster yetişkin, ister genç olun; düşünerek yaptığınız hemen her şey farkındalık için bir fırsat haline gelebilir. Bazı gündelik aktiviyeler yavaşlamak, anda kalmak ve hem özünüzden hem de dünyadan daha fazla haberdar olmak için size birçok fırsat sunuyor. Mesele onları görebilmenizde!
Yetişkinler için en bilinen farkındalık etkinliklerinden biri meditasyon. Ve bu noktada yararlanabileceğiniz farklı meditasyon türleri var. Bu egzersizler, günlük deneyimleri farkındalık dolu anlara dönüştürecek…
Yürüyüş meditasyonu
Yürüyüş meditasyonu adından da anlaşılacağı üzere, sıklıkla düz bir çizgi veya daire şeklinde yürüyerek uygulanan bir meditasyon şekli. Bunu işe giderken, mahallede gezintiye çıkarken ya da çocuklarınızla parkta zaman geçirirken; neredeyse her yerde yapabilirsiniz. Böyle bir imkanınız olmadığı zamanlarda da evde meditasyonu deneyebilirsiniz.
Dikkatli sürüş
Evet yanlış duymadınız, araba kullanırken de meditatif bir ruh haline bürünmek mümkün. Aracınızla yoldayken onun ağırlığına, sürdüğünüz yolun dokusuna, lastiklerin çakıllara karşı sesine ve hissine odaklanarak sürece dahil olabilirsiniz.
Ardından çevrenizi taramak ve yalnızca diğer araçlardan, ışıklardan ve yayalardan değil; aynı zamanda arazi, yeşillik ve ufuk çizgisinden de haberdar olmak için odağınızı değiştirin. Bu, pratik yaparak daha iyi bir sürücü haline gelmenize de yardımcı olur. Telefonunuzun sesini kısın, müziği kapatın ve yolun tadını çıkarın!
Tek görev
Bu farkındalık egzersizi için tek yapmanız gereken, üzerinde çalıştığınız göreve tam olarak odaklanmak. Örneğin bilgisayarda çalışıyorsanız her seferinde tek bir işe odaklanın. Ne kadar istemeseniz de üzerinde çalıştığınız projeyle alakalı olmayan tüm sekmeleri kapatın. Bu, zihinsel alanı boşaltmaya yardımcı olabilir ve daha rahat odaklanmanızı sağlayabilir. Pratiğinizi derinleştirmek için şunlara odaklanın:
- Nasıl nefes alıyorsunuz?
- Vücudunuz koltuğunuzda otururken nasıl hissediyor?
- Cildiniz havayla veya giysileriniz teninizle nasıl bir temas halinde?
- Vücudunuzun yapısı ve o andaki duruşu nasıl?
Dikkatli yemek
Dikkatli yemek, aslında her gün yaptığınız sıradan bir şeyi bir farkındalık pratiğine dönüştürmenin bir yolu. Tavanın cızırdamasını dinlemek ve her lokmanın tadını çıkarmak için yavaşça çiğnemek gibi birkaç temel uygulamayla yemek zamanlarını daha bilinçli hale getirmek mümkün. Denemek isteyebileceğiniz diğer dikkatli yeme ipuçları ise şu şekilde:
- Yemeği baskın olmayan elinizle yemeyi deneyin.
- Yemeğinizin ilk birkaç dakikasını sessizce yiyin ve tatlara, aromalara, dokusuna odaklanın.
- Yemek yerken TV’yi ve telefonunuzu kapatın.
Derin görme
Derin görme, çevrenize derinlemesine uyum sağlamak için bu duyunuzu harekete geçiren basit bir egzersiz. Tek yapmanız gereken size hitap eden bir nesne seçmek. Bu renkli bir fular, bir meyve tabağı veya taze bir çiçek olabilir. Ardından o nesneyle yakından ilgilenmek için görme duyunuzu kullanın. Kıvrımları, renkleri, dokuyu, boyutu ve şekli görün. Daha önce fark etmediğiniz şeyleri görmeye başlayana kadar nesneyi gözlemlemeye devam edin.
Derin görme egzersizi için 3-5 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayın, böylece saate bakmadan kendinizi sürece tamamen dahil edebilirsiniz.
Ayrıca Daha Özverili Olmanın 11 Yolu ve Sıfır Çaba Gerektiren 4 Kişisel Bakım Önerisi yazılarımız ilginizi çekebilir.