Yaşamın en gösterişsiz, ancak konu kişisel bakım olduğunda temel görevlerinden biri ile baş etmeye hazır mısınız? Evet, burun epilasyonundan söz ediyoruz. Erkek bakımı söz konusu olduğunda bir sürü kolaylık var. Örneğin bebek yüzlü beylerin sakal bakımı hakkında endişelenmesine gerek yok. Ama burun tüyleri hepimizin doğuştan sahip olduğu bir şey. Öyle ki ömrümüz boyunca 1,5 metreden daha fazla burun tüyü çıkarırız (*). Neyse ki burun tüyleri sizin için sorunsa, bununla başa çıkmanın birkaç yolu bulunuyor.
Burun tüyleri ne işe yarar?
Burun tüyleri vücut için bir hava filtresi gibi işlev görür ve kir, havadaki kalıntılar, toz, polen gibi çevresel kirleticilere karşı ilk savunma hattınızdır. Parçacıkları solunum sisteminize girmeden önce yakalamaya yardımcı olan ince bir mukus tabakasına sahiptirler. Günlük olarak karşılaştığımız kirleticileri düşününce, bu işi kesinlikle küçümseyemeyiz.
Burun tüylerinin iki temel türü var: Daha büyük partiküller için birincil filtre görevi gören daha uzun tüyler olan vibrissae ve daha derinlerde bulunan, boğaza hareket ettirdikleri mukus kaplamalarındaki partikülleri yakalamak için tasarlanmış silyalar. Temel olarak hepimiz aynı tip burun tüylerine sahibiz. Ancak yaş aldıkça, 30’lu veya 40’lı yaşlarımızda, daha uzun vibrissae tüyleri, daha kaba ve uzun olabilir.
Burun tüylerini almak güvenli mi?
Çoğumuz için burun deliklerimizin çok ötesine uzayan bu tüyler, anında fark edilir hale gelebilir ve günümüz anlayışına göre pek de çekici bulunmaz. Bu bizim için kozmetik bir sorun olsa da aslında uzun burun tüyleri bile doğası gereği sorunlu değil. Peki burun tüylerini almak güvenli mi?
Uzmanlar bu soruyu “Evet” şeklinde yanıtlıyor. Ancak tüyleri köklerinden kaldırmamak koşuluyla. Ayrıca bunu sürekli yapmamaya da dikkat etmeniz gerektiğini söylüyorlar. Çünkü burun tüylerinin çok fazla alınması, tehlikeli parçacıkların vücuda girmesini önleme işlevinin önüne geçebilir.
Burun tüyleri için epilasyon yöntemleri
Alanın küçük olması ve hassaslığı nedeniyle, burun tüylerini almanın makasla veya burun aparatı olan bir elektrikli tıraş makinesiyle kesmekten farklı bir seçeneği yok. Yine de yararlanabileceğiniz bazı önemli ipuçları var.
Makas: Burun tüylerini almak için bu amaçla tasarlanmış bir makas kullanın. Bu tür makaslar yuvarlatılmış kenarlara sahip olurlar ve genelde erkek bakım setlerinde yer alırlar. Yuvarlak kör uçlar sayesinde burun içi gibi ulaşılması zor alanlarda yaralanma riskini en aza indirmeye yardımcı olabilirler.
Burun tüyü düzeltici: Hem manuel hem de elektrikli versiyonları bulunan bu dahiyane küçük cihazların, burun içinde dönen ve tüyleri çekmeden kesen küçük, dairesel bıçakları olur. Burun tüylerinizi keserken tamamını almaya çalışmak yerine yalnızca en kalın ve uzun olanlara odaklanın.
Lazer epilasyon: Lazer epilasyon burun tüyleri için kullanılıyor olsa da burundaki hassas yapı göz önüne alındığında hassasiyet riskini artırabilir. Bu nedenle bu tür kalıcı bir yöntem düşünüyorsanız öncelikle dermatoloğunuza danışın.
Kaçınılması gereken yöntemler
Yolma: Elde cımbız ile kaşları keskinleştirme ve o asi burun tüylerini çekme dürtüsüne muhtemelen hepimiz sahibiz. Ama uzmanlar bunu kesinlikle yapmamanız gerektiğini söylüyor. Burun tüylerini koparmak sadece ağrılı olmakla kalmaz, aynı zamanda burunda iltihaplanma ve tahrişe yol açabilir. Ayrıca enfeksiyon ve batık riskini artırabilir.
Ağda: Ağda ile bu son derece hassas alanı hedeflemek, hassas iç burun astarında tahrişe ve enfeksiyona neden olabilir.
Tüy dökücü krem: Tüy dökücü kremler, kesinlikle burun içi için tasarlanmaz. Mukoza zarlarını yakabilecek güçlü kimyasallar içerebilirler.