Saç derisinin beyaz pullar şeklinde dökülmesi, genelde saç derisinde egzama varlığının en yaygın belirtisi. Saçta egzama, bazen insanların kepek olarak da adlandırdığı seboreik dermatit olabilir. Bu egzama türü, saç derisini en sık etkileyen tiptir. Farklı egzama türlerinin tipik özellikleri ise kaşıntılı, kırmızı ve bazen de iltihaplı bir saç derisi olarak sıralanabilir.
Kafa derisinde egzama, yıllarca devam eden inatçı bir durum olabilir. Uyarı vermeden başlayabilir ve kendi kendine kaybolabilir. Saçta egzama belirtileri doğru tedavi ile etkili bir şekilde yönetilebilse de durum tamamen iyileştirilemez.
Peki, saçta egzama neden olur, belirtileri neler? Daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.
Saçta egzama nedir, neden olur?
Saç derinizdeki tahriş, egzama belirtisi olabilir. Dermatit olarak da adlandırılan egzama, cildin kaşınmasına, iltihaplanmasına veya döküntü benzeri bir görünüme neden olan bir durum. Bu durum genel olarak cildinizi etkiler; ayrıca saç derinizi etkileyebilecek tipleri de vardır. Belirtiler, sahip olunan egzama türüne göre değişir. Bazıları tedavi ile kaybolurken, bazıları kroniktir ve uzun süreli gözlem ile birlikte tedavi gerektirir.
Egzamanızın nedenini tespit etmek ve belirtilere neden olan koşulları ortadan kaldırmak için mutlaka doktorunuza danışın.
Bununla birlikte, saçta egzama çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
- Seboreik dermatitte, bağışıklık sisteminiz cildinizde büyüyen bir mayaya aşırı tepki verebilir.
- Atopik dermatitte, aile geçmişinize ve çevresel faktörlere bağlı olarak bu durumu geliştirebilirsiniz.
- Kontakt dermatitte, cildinizdeki belirtiler bir alerjene veya tahriş ediciye verilen reaksiyon nedeniyle ortaya çıkar.
Saçta egzama belirtileri
Saçta egzama olduğunu nasıl anlarız? Özetle saçta agzama belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:
- Saç derisinde yağlanmanın artması
- Kepek sorunun başlaması
- Su toplamaya başlayan saç derisi
- İltihaplı saç derisi
- Kaşıntılı ve kızarık bir saç derisi
- Saç derisinin pul pul dökülmesi
Bununla birlikte, saçta egzama belirtileri, sahip olunan dermatit tipine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı belirtiler ortak olduğu için dermatiti teşhis etmek için doktorunuza danışmanız gerekebilir. Türlerine göre saçta egzama belirtileri, şu şekilde sıralanabilir:
Seboreik dermatit belirtileri:
- Sarı veya beyaz pullu yamalar
- Saç derisinde kızarıklık
- Enflamasyon
- Yağlı görünüm
- Yanma hissi
Atopik dermatit belirtileri:
- Kuru saç derisi
- Saç derisinde kaşıntı
- Kızarıklık
- Saç dipleri ağrısı
- Kalınlaşan deri
Kontakt dermatit belirtileri:
- Kızarıklık
- Kabarcıklar veya yaralar
- Ağrı ve yanma
- Kaşıntı
- Enflamasyon
- Sert ve kalın cilt
Saçta egzama türleri
Söz konusu saç derisinde egzama olduğunda, farklı dermatit türleri bulunuyor. Peki, saçta egzama türleri neler?
Seboreik dermatit
Seboreik dermatit saç derisi, yüz ve sırt dahil cildin yağlı bölgelerinde oluşan kronik bir durum. Sedef hastalığı ile birlikte kafa derisinde en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biri. Seboreik dermatit, sürekli bakım gerektirir ve belli dönemlerde şiddetlenebilir.
Konak
Konak, bebeklerde görülen bir seboreik dermatit türü. Bebeğiniz, yaşamının ilk aylarında kafa derisinde pullu veya yağlı lekeler geliştirebilir. Genelde 6 ay ile 1 yıl arasında kendiliğinden geçer, ancak endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız.
Atopik dermatit
Atopik dermatit, kafa derisinde görülebilen ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyen kronik bir durum. Bu ömür boyu devam eden bir durum olabilir ve sıklıkla küçük yaşlarda teşhis edilir. Ayrıca en yaygın egzama türüdür.
Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, cildiniz çevresel bir şeyle temasa tepki verdiğinde ortaya çıkar. Aktif kızarıklığın tedavi edilmesi gerekebilir, ancak belirtilere neden olan tetikleyiciyi belirledikten ve onunla temastan kaçındıktan sonra tamamen yönetilebilir.
Saçtaki egzama geçer mi?
Saç derisinde egzama türlerini yukarıda açıkladık. Tedavi edilme şekli de egzamanın türüne göre değişiklik gösterecektir. Bazı egzama türleri, kendi kendine geçebilir veya sonra yeniden ortaya çıkabilir. Eğer saç derisinde rahatsız edici belirtiler yaşıyorsanız doktorunuza başvurarak sizin için en uygun tedavi seçeneğini öğrenebilirsiniz. Doğru tedavi ile rahatsızlık veren belirtiler ortadan kaldırılabilir.
Saçta egzama tedavisi
Kafa derisinde egzama türleri, farklı hijyen uygulamaları ve saç ürünleri ile evde tedavi edilebilir veya belirtileri yönetmek için bir doktora görünmeniz gerekebilir.
Seboreik dermatit ve atopik dermatitin ömür boyu süren durumlar olabileceğini unutmayın. Belirtilerinize neden olan faktörü yaşamınızdan çıkardıktan sonra kontakt dermatit de kaybolmalı.
Yaşam tarzı değişiklikleri
Evde saçınıza ve saç derinize davranma şekliniz, egzama belirtilerini azaltabilir. Bunun için:
- Saçlarınızı düzenli olarak yıkayın.
- Cildinizi tahriş edebilecek ürünleri kullanmayın.
- Saç derinize karşı nazik bir şampuan kullanın. Bu noktada size önerimiz. Clear’ın saçları arındırırken aynı zamanda saç derisine bakım yapan Bio-Güçlendirici teknolojiye sahip şampuan çeşitleri.
- Aşırı sıcak su ile yıkanmaktan kaçının.
- Saç kurutma makinesini yüksek ısıda kullanmaktan kaçının.
- Stresi azaltın ve yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun.
Şampuanlar ve saç bakım ürünleri
Seboreik dermatite yardımcı olabilecek reçeteli ve reçetesiz saç bakım ürünleri bulunuyor. Özellikle atopik veya kontakt dermatitiniz varsa şampuan seçerken dikkatli olun. Çünkü atopik dermatit, hassas cilde neden olur. Belirli bir bileşen kontakt dermatite neden olabilir veya cildinizi tahriş edebilir.
İlaçlar
Kafa derisinde egzama belirtilerini hafifletmek için ilaç tedavilerinin gerekli olduğu durumlar da olabilir. Bunun için doktorunuz size reçeteli veya reçetesiz oral ilaçlar veya şampuanlar önerebilir.
Saç egzamasına ne iyi gelir?
Görüldüğü üzere saçta egzama, son derece yaygın bir durum. Egzama belirtilerinin şiddetlenmesini önlemek için stresi azaltarak ve şüpheli tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınarak tedbir alabilirsiniz. Tahriş edici maddeler insanları farklı şekillerde etkiler ama saç boyası, çok sıcak su, sert sabun gibi faktörler genelde ortaktır.
Nazik bir şampuan ve ılık su, saç derisini temiz tutmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda ter de tetikleyici olabileceği için saçlarınızı egzersizden sonra yıkamak da iyi bir fikir.
Ayrıca Gül Hastalığı (Rozasea) yazımız da ilginizi çekebilir.