0

Yaz yaklaşırken yazlık kıyafetlere ve en önemlisi sıcak havalara heyecanlı bir hazırlık başlar. Aylardır kıyafetler içinde kapalı kalan bedeninize nefes aldırmakla işe başlayabilirsiniz. Bakım seansları işete tam da burada devreye giriyor. Pellingler ile cildinizdeki ölü derilerden kurtularak cildinizi parlatabilir ve daha yumuşak bir cilde kavuşabilirsiniz.

Bacak, kol, sırt, omuz vücudunuzun her bölgesine peeling yapmanız mümkün. Cildinizi peeling ile ölü derilerden temizledikten sonra cildinize uyguladığınız nemlendirici krem ve serumlar da kolaylıkla emilerek cildinize yaptığınız bakımların etkisini arttırır. Haftada birkaç kez peeling yaparak cildinizde olan gözeneklerin açılmasına, cildinizin nefes almasına ve canlanmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?-1 - Saç Bakım Güzellik Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?-2 - Saç Bakım Güzellik

Peeling nedir, ne işe yarar?

Cilt, zaman içinde kapalı kıyafetler altında kalma, yeterince nemlendirilmeme, susuz kalma gibi nedenlerden ötürü kuruyabilir. Kuruyan cilt üzerinde ölü deriler birikir ve cilt pürüzsüzlüğünü kaybeder. 

Cilde düzenli olarak peeling yapmak, pürüzsüz bir cilde kavuşmanıza neden olur. Peeling ile cilt üzerinde biriken ölü deriler arındırılır, cilt nemlenir ve yumuşar. Gözenekler açıldığı için cilt nefes alır ve bu sayede daha parlak bir görünüme kavuşur.

Özellikle kışın en çok kapalı kalan bölge olan bacaklar, kollar ve ayaklara düzenli olarak peeling yaparak cildinizi rahatlatabilirsiniz.

Peeling ne zaman yapılır?

Peeling konusunda aşırıya kaçması cildin üst kısmındaki katman üzerinde tahribat yaratabilir. Bu durumda cilt kurur ve kuruyan cilde daha fazla sebum gönderilir, cilt yağlanabilir. Peeling sıklığını cilt tipinize göre doğru ayarlamak gerekir. Hassas ciltler haftada bir, yağlı ve karma ciltler iki defa uygulayabilir.

Özetle, cildinizin kuruduğunu, pul pul döküldüğünü gördüğünüz zamanlarda  peeling yapabilirsiniz. 

Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?-3 - Saç Bakım Güzellik Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?-4 - Saç Bakım Güzellik

Peeling çeşitleri

Genel itibari ile cildi temizlemeye ve yumuşatmaya yarayan peeling aslında birçok farklı çeşit içerir.

Fiziksel peeling

Sağlıklı bir cilt için temizlik bir numaralı kural. Fiziksel peeling de cildinizi düzenli periyotlarla arındırıp gözeneklerinizin hava almasına yardımcı oluyor. Kısaca, mikro partiküllerin, cilt üzerinde 1-2 dakikalık masaj yaparak çalışması prensibi... 

Kese, ponza taşı, fırça, sünger gibi araçlar ile vücudun özellikle ayak ve bacakların ölü derilerden temizlenmesi ve gözeneklerin açılması için yapılan peeling türüdür.

Karbon peeling

Karbon peeling, cilt görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla yapılan hızlı ve ağrısız yapılan estetiksel işlemler arasında. Karbon peeling, cilt lekelerinin azaltılması ve pürüzsüz bir cilt görünümü sağlamak amacıyla yapılıyor. Cildi soyarak tedavi eden bu uygulama, aynı zamanda sivilce, siyah nokta gibi cilt sorunlarının çözümüne de katkı sağlayabilir.

Kimyasal peeling

Hafif, orta ve derin olacak şekilde 3 farklı kimyasak peeling çeşidi vardır.

Hafif: cildin en üst tabakasına yapılan peeling işlemidir

Orta: Epidermis ve altında bulunan ve dermis adı verilen orta cilt katmanının üst kısmındaki cilt hücrelerinin soyulması işlemi gerçekleşir. Genellikle profesyoneller tarafından yapılır.

Derinlemesine: Estetiksel işlemler arasında sayılan ve mutlaka bir uzman tarafından yapılması önerilen derinlemesine peeling ile sivilce izleri, yüzeysel kırışıklıklar ve birçok yerleşmiş leke türü tedavi edilir.

Yüz peelingi 

Yüz peelingleri esasında fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılıyor. Partiküllü olan fiziksel peelingler cildin üst katmanındaki ölü derileri arındırıyor. Kimyasal peelingler ise, özel asitlerle (BHA, AHA gibi) çalışıyor ve cildin altındaki ve üstündeki kirleri, lekeleri, sivilceleri ve siyah noktaları temizliyor. Evde kaldığınız ve güneşin tam da çıkmadığı (güneş ışınları camdan da etki ediyor, unutmayın) günlerde cilt probleminize uygun ve hafif bir ürünle kimyasal peeling yapabilirsiniz. Tabii, dermatoloğunuza danıştıktan sonra. 

Vücut peelingi

Vücut peelingini de fiziksel kategoriye sokabilirsiniz. Vücut peelingi ile aslında kültürümüzde kese olarak bildiğimiz işlemden bahsediyoruz. Ancak kese işlemi tırnakları ve elleri yorduğu için akışkan formdaki peelingler daha çok tercih ediliyor. Elbette kese kadar etkili değiller ancak içeriğine nemlendirici ajanlar eklenerek kese kadar sert bir işlem yerine daha nazik bir alternatif sunuyorlar. Evde vücut peelinginin faydalarıysa aşikar:

  1. Ölü derilerden kurtulduğunuz için tüm vücudunuzu hafif hissediyorsunuz. 
  2. Hafifleyen ve üst katmanı temizlenen cildinize uygulayacağınız ürünler cilde daha iyi nüfuz ediyor ve etkisi artıyor.
  3. Sırt, bacak, kol gibi bölgelerdeki zor bölgelerde gözenekler düzenli temizlendiği için siyah nokta ya da sivilce oluşma ihtimalinizi azaltıyorsunuz. 

Ayak peelingi

Ayak peelingi de fiziksel peeling kategorisinde yer alıyor. Gün içinde çorap ve ayakkabı sebebiyle en fazla kapalı kalan bölge olan ayaklar düzenli ve sık bir bakımı hakediyor. Özellikle kurumaya ve çatlamaya oldukça müsait topuklarınızı yumuşak ve pürüzsüz kalmasını sağlamak için sık sık peeling yaparak topuklarınızı ölü derilerinden arındırabilirsiniz.

 

Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?-5 - Saç Bakım Güzellik Peeling Nedir? Ne İşe Yarar?-6 - Saç Bakım Güzellik

Evde peeling nasıl yapılır

Çok basit! Cildinizi arındıracak sert partikülleri ve nemlendiricileri karıştırın. Evde peeling için ihtiyacınız olanlar bu kadar! Özellikle pütürlü yapısı sayesinde türk kahvesi en çok kullanılan doğal peelingler arasında.

Mutfağınızdan kullanabileceğiniz sert partiküllü içerikler:

  • Çekilmiş Türk kahvesi ya da filtre kahve
  • Esmer şeker 
  • Çekilmiş pirinç 
  • Karbonat
  • Himalaya tuzu

Mutfağınızdan kullanabileceğiniz nemlendirici içerikler:

  • Bal
  • Hindistan cevizi yağı
  • Zeytinyağı 
  • Aloe vera jeli

Peelinginizi hazırladıktan sonra duşta yumuşayan cildinize dairsel hareketler ile hafif baskı ile peelingi uygulayabilirsiniz. birkaç dakika masaj yaptıktan sonra bol su ile iyice durulamayı da unutmayın.

Peeling kaç dakika bekletilmeli?

Peeling yaparken, kullandığınız peelingi cildiniz üzerinde bekletmek yerine birkaç dakika boyunca diresek hareketler ile masaj yaparak uygulamanız gerekir. Aynı bölgeye uzun süre uygulama yapmak yerine birkaç dakika boyunca ovalayarak ılık su ile iyice durulayıp peelinginizi tamamlayabilirsiniz.