Güneş ışınlarının cildimize ne kadar zarar verdiğini özellikle son yıllarda daha fazla gündeme gelmesi nedeniyle de az çok biliyoruz. Yaz kış güneş koruyucu krem kullanmanın önemi tüm uzmanlar tarafından sık sık vurgulanıyor. Doğrudan güneşe maruz kalmak, bronzluğun güzelliği için güneş koruyucu kullanmadan güneşin altında yatmak cildimiz için birçok tehlike arz ediyor. Bunlardan biri de; güneş lekeleri. Eğer güneşin altında koruyucusuz kalıyorsanız bu güneş gören bölgelerinizde kahverengi lekeler oluşmasına neden oluyor. En çok yüzde, burun, çene, yanaklarda meydana gelen bu güneş lekeleri yüzünüz dışında göğüs, omuzlar, kollar, eller, ayaklar ve bacaklarda da meydana gelebilir.
Peki bu lekelerin oluşmasına nasıl engel olabilirsiniz ya da çoktan ortaya çıkmış güneş lekeleriniz için ne yapabilirsiniz biliyor musunuz? Ciltte neden kahverengi lekeler olur, nasıl geçer ve daha fazla detayı sizin için araştırdık, yazımızı okumaya devam edin.
Güneş lekesi (melazma lekesi) nedir?
Güneş sebebiyle oluşan güneş lekesi ciltte meydana gelen irili ya da ufaklı koyu lekelere denir. Bu lekeler açık kahverengiden koyu kahveye kadar birçok farklı tonda olabilir. Ayrıca boyutları da genellikle değişkenlik gösterir.
Güneş lekesi neden olur?
Güneşten gelen UV ışınları, cildin belirli bölgelerinden fazla melanin üretilmesine neden olur. Melanin cildimizin dış katmanına rengini veren maddedir. Güneş ile etkileşim sonucu melaninin fazla üretilmesi yukarıda da bahsetmiş olduğumuz koyu renkte lekelerin ortaya çıkması ile sonuçlanır. Bazı durumlarda hamilelik, bazı hastalıklar ve hormonal durumlar da ciltte lekelere yol açsa da bu koyu kahve lekelerin en önemli sebebi güneş ışınları olarak kabul edilir. Güneş ile temasın artması haline bu lekeler daha da büyüyebilir ve renkleri daha fazla koyulaşabilir.
Güneş lekesi nasıl geçer?
Öncelikle eğer uzun süredir geçmeyen bir lekeniz varsa, bu lekenin tedavisi için mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz bu lekenin cildin hangi tabakasında olduğunu inceledikten sonra ona uygun bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Eğer cilt lekeniz derinlerde ise, ışın ve kimyasal tedaviler yapılması gerekebilir. Ayrıca kimyasal cilt peelingleri ile de güneş lekesi tedavisi yapılır. Tabi bunun için mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir. Kimyasal peelinglerde cildin üst tabasının soyulacağı malzemeler kullanılır. Bunu tek başınıza yapmak oldukça risklidir.
Bazı lekelerde ise, lazer tedavisi önerisi ile karşılaşabilirsiniz. Bu genellikle güneşte artan çiller için kullanılan tedaviler arasındadır.
Tüm bunların yanında piyasada olan güneş lekesi ürünleri kullanmak, yüksek faktörlü güneş koruyucular ve evde bulunan malzemeler ile yapılan doğal tedaviler de güneş lekelerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Güneş lekesi kendiliğinden geçer mi?
Güneş lekeleri maalesef kendiliğinden geçmez. Bunun için düzenli olarak cildinize uygun kremler ve serumlar kullanmalı ve cildinize uygun doğal malzemeler ile kendi bakım rutinlerinizi oluşturmalısınız. Ayrıca daha hızlı çözüm arayışında olanlar ise, serinin üst tabakasında yer alan çil ve lekeler için Ipl ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazer gibi tedavi yöntemlerini de tercih edebilir.
Kimler güneş lekesi oluşturmaya yatkındır?
Tabii ki, güneş koruyucu krem olmadan güneşe uzun süre maruz kalan ciltler güneş lekesi oluşturmaya yatkındır. Ayrıca doğum, gebelik, guatr hastalığı ve düzenli kullanılan ilaçlar da güneşe doğrudan maruz kalma kadar olmasa da güneş lekelerinin oluşumu üzerinde etkilidir.
Güneş lekesi kremi ile lekelerden kurtulmak mümkün mü?
Güneş lekesi kremleri ile güneş lekelerinden kurtulmak mümkündür. Tabii burada seçtiğiniz kremin içeriği de oldukça önemli. Cilt tipinize ve cilt ihtiyacınıza yönelik içerikleri olan kremleri tercih ederek, düzenli kullanım ile lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Fakat bunun kısa sürede olmayacağını da söylemeden geçmeyelim. Cildinizin önce kullandığınız kremin içeriğine alışması gerekir. Bunun için seçtiğiniz ya da doktorunuzun size verdiği kremi ihmal etmeden sürekli kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu noktada leke kremi nasıl kullanılır yazımıza göz atarak daha fazla detay hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Melazma lekeleri için doğal maskeler ve yöntemler
Güneş lekeri için topikal kremler haricinde buzdolabınızda olan malzemeleri de kullanabilirsiniz. Tabii bu ürünler her ne kadar doğal olsa da cildinize doğrudan sürmeden önce alerjiniz olmadığından mutlaka emin olmalısınız. Bunu bir yama testi yaparak gözlemleyebilirsiniz. Nasıl yapılacağını bilmeyenler buraya tıklayabilir.
Aloe Vera
Güzellik rutinlerinin vazgeçilmezi olan Aloe vera güneş lekeleri de dahil olmak üzere hiperpigmentasyonu etkili bir şekilde hafifletir. Ayrıca güneş yanıkları üzerinde de oldukça faydalıdır. Jel olarak lekeler üzerinde kullanabilirsiniz.
Elma sirkesi
İçerisinde bulunan doğal asitler sayesinde cildin ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olur. Asidik bir içeriğe sahip olması nedeniyle, gündüz, güneşe çıkmadan kullanılması önerilmez. Güneş ile teması halinde asitli içerikler tahriş edici olabilir. Bu yüzden gece yatmadan önce bir pamuk yardımıyla lekeleriniz üzerine uygulayabilirsiniz.
Yeşil çay
Antioksidan özelliğiyle cilt yüzeyinin iyileşmesine destek olan yeşil çay, aynı zamanda güzellik rutinlerinin vazgeçilmeyen doğal içerikleri arasındadır. Demlediğiniz yeşil çay soğuduktan sonra pamuk yardımıyla cildinize uygulayarak kullanabilirsiniz.
Süt
Süt, ekşi süt ve ayran, güneş lekeleri de dahil olmak üzere cilt pigmentasyonunu hafifletmeye yardımcı olabilecek laktik asit içerir. 2014 yılında yapılan ve Uluslararası Bilimsel Araştırma Bildirimlerinde yayınlanan bir araştırmada sütün melazma üzerinde de olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. (*)
C Vitamini
C vitamininin antioksidan özellikleri, UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu etki de dahil olmak üzere güneşle ilgili çeşitli faydalar sunar. C vitamini serumlarını topikal olarak uygulamak, güneşin neden olduğu çeşitli koyu lekeleri hafifletmenin de etkili bir yoludur. Fakat asidik bir içerik olması nedeniyle, gece yatmadan önce kullanılması önemlidir. Aksi takdirde güneş ile etkileşime geçerek cildinizi tahriş edebilir.
Lavanta
Cilt ve saç bakımında sık sık kullanılan lavanta ve lavanta yağı da güneş lekeleri üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. Lavantayı demledikten sonra soğumaya bırakın ve pamuk yardımıyla güneş lekelerinize uygulayın. Bunu bir hafta her gün yapın ve 2 hafta ara verin. Ayrıca lavanta yağı kullanacaksanız, cildiniz üzerinde doğrudan kullanmadan önce lavanta yağını zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırmayı unutmayın.
Patates
Patates, cildi ölü hücrelerden etkili bir şekilde arındırır ve güneş lekelerinin rengini açmaya yardımcı olur. Aynı zamanda nemlendirici işlevi de görür. Bir dilim patatesi güneş lekeniz üzerinde dairesel hareketlerle birkaç dakika uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra soğuk suyla durulayın.
Ayrıca, Hiperpigmentasyon Nedir? ve Dudak Hiperpigmentasyonu yazılarımız da ilginizi çekebilir.