Kuru cilt sizi kaşındırıyor veya rahatsız ediyor mu? Bu, bazen geçici veya mevsimsel bir durumken iyi bir cilt bakım rutinine rağmen geçmiyorsa, altında yatan başka bir nedenden kaynaklanıyor olabilir. Kuruluk cildin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle ellerde, kollarda ve bacaklarda görülür.
Cilt kuruluğunu ortadan kaldırmak için çoğu durumda ihtiyacınız olan tek şey yaşam tarzı değişikliği ve nemlendirici bakım ürünleri. Yine de altında yatan nedeni tespit etmek yaşam boyu nemli ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlayabilir.
Cilt kuruluğu nedenleri
Cildimiz her gün doğal olarak belirli miktarda cilt hücresi döker ve onları yenileriyle değiştirir. Ama bunu hissetmezsiniz veya görmezsiniz. Cildin dış tabakası, ölü deri hücreleri ve suyu tutmasına yardımcı olan doğal yağların bir karışımını içerir. Bu tabaka hasar görürse ve nem dışarı çıkarsa veya hücre yenileme süreci yolunda gitmezse cildiniz pul pul olabilir. Bu konuda yaş alma, vitamin eksiklikleri, güneş ışığına ve sert kimyasallara maruz kalma, çeşitli ilaçlar ve bazı hastalıklar da suçlanabilir (*).
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur?
Cilt kuruluğu neden olur sorusunun olası yanıtlarından birinin mikro besin eksiklikleri olabileceğini belirtmiştik. Kuru cildin altında eğer bu tür bir neden yatıyorsa çeşitli vitaminler bakımından zengin beslenebilir veya doktor önerisiyle takviyeler kullanabilirsiniz. Sağlıklı bir cilt için önem taşıyan vitaminlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- D vitamini, cildinizin sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığınız için kritik olan, yağda çözünen bir vitamin. Gerekli durumlarda D vitamini takviyeleri kullanmanın egzama da dahil olmak üzere kuru, kaşıntılı cilde neden olan cilt bozukluklarının semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiği gösteren araştırmalar var.
- Kolajen, vücudunuzdaki en bol protein. Bazı araştırmalar, kolajen bazlı takviyeler almanın cilt nemini artırmak gibi bir dizi faydası olabileceğini göstermekte.
- C vitamini güçlü, cilt koruyucu bir antioksidan görevi görür ve kolajen üretimi için gereklidir. Bu da onu cilt sağlığı için önemli bir besin maddesi yapar (*).
- Balık yağı (omega-3 yağ asitleri) içeren diyet takviyeleri, cildin nemini artırmaya ve cildin yağ asidi bariyerini iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da nemin korunmasına yardımcı olur (*).
- Kuru cilt, ayrıca A vitamini eksikliğinin belirtileri arasında da yer almakta.
Cilt kuruluğunun belirtileri
Kuru bir cilde işaret eden belirtiler genel sağlığınız, yaşınız ve altında yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yine de kuru cilt belirtileri, aşağıdakine benzer şekillerde kendisini belli eder:
- Cilt çatlakları (Bazen çatlaklar derin olabilir ve kanayabilir)
- Kaşıntı
- Soyulma ve pullanma
- Kızarıklık
- Sert hissedilen veya gri, küllü bir cilt görünümü
- Özellikle suda zaman geçirdikten sonra (banyo, duş veya yüzme) cildin gergin hissedilmesi
Cilt kuruluğunu önlemek için ne yapmalı?
Herkes yaşamının bir bölümünde cilt kuruluğu sorunu yaşayabilir. Cildinizin kurumasının altında yatan neden mevsimsel değişiklikler veya günlük alışkanlıklarınızsa iyi bir bakım rutini benimseyerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Sağlıklı ve parlak bir cilt için edinmeniz gereken alışkanlıklardan bazıları:
- Suyun altında zaman geçirdikten sonra cildiniz henüz kurumadan nemlendirici bir ürün kullanın.
- Cilt temizliği için cildinizi kurutmadan nemlendirecek bir temizleyici ürün seçimi yapın. Bu noktada size önerimiz Dove Deeply Nourishing Duş Jeli. Nutrium Moisture™ teknolojisi ile nazik temizleyicileri bir araya getirerek cildinizin doğal nemini korumaya ve yumuşak bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.
- Badem yağı kullanmayı düşünün. Bu doğal içerik kuru cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılıyor (*).
- Eğer yüzünüzdeki cilt de kuruma eğilimindeyse yine bakım ürünleri tercihinizi nemlendirme özelliğine sahip olanlar arasından yapın. Makyaj konusunda ise kuru ciltlere özel makyaj tüyolarından yararlanın.
Bonus: Kuru cilt kadar yağlı bir cilde sahip olmak da zor olabilir. Eğer yağlı bir cilde sahipseniz kusursuz mat bir cilde nasıl kavuşulur öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ayrıca Cilt Alt Tonu Nasıl Bulunur? yazımız ilginizi çekebilir.