Saç yıkama rutininizi derinleştirmek için saç derinizi nasıl pul pul dökeceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz. Saç derinizi düzenli olarak eksfoliye etmek, hafif kepek sorununun üstesinden gelmenize, ürün birikiminden kurtulmanıza, saçlarınızın ağırlaşmadan daha dolgun ve gür görünmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte saç derisi peelingi, çoğumuzun düzenli olarak yaptığı bir şey değil.
İnsanlar bir sorun olana kadar saç derisi sağlığını düşünmezler. Ancak düzenli olarak saç derisi peelingi yapmak uzun vadede saç derisinin daha sağlıklı kalmasını sağlayarak sorunların büyümesini önleyebilir ve saç görünümünü iyileştirebilir. Sonuçta cildimiz ve saç derimiz aynı ekosistemin bir parçası. Cildimizi nasıl eksfoliye ediyor, temizliyor ve nemlendiriyorsak, aynısını saç derimize de yapmalıyız.
Saç derisi peelingi nedir?
Saç derinizdeki pul pul dökme, vücudunuzun diğer kısımlarında olduğu gibi çalışır. Esasen cildinizin yüzeyindeki kuru, ölü cilt hücrelerinin doğal olarak çıkarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur, böylece alttaki daha yeni, pürüzsüz hücreler ortaya çıkar.
Saç derisi peelingi bunun için tasarlanan fırçalar gibi fizilksel eksfolyantlarla veya salisilik asit, glikolik asit gibi kimyasal bileşenler içeren ürünlerle yapılabilir. Bu asitler cilt hücreleri arasındaki bağları parçalayarak daha kolay çıkarılmasını sağlar. Birçok insan için saç derisi peelingi şart değil. Yine de saç derinizde birikebilecek fazla kir, yağ ve ölü cilt hücrelerinin giderilmesine; böylece kepek ve ürün birikmesi gibi sorunların yönetilmesine yardımcı olabilir.
Neden saç derinize peeling yapmayı denemelisiniz?
Peeling, saç bakım rutininizde gereksiz ve ekstra bir adım gibi görünebilir. Ama özellikle kepek, ürün birikmesi, saç seyrelmesi eğilimi olanlar için bazı gerçek faydalar sunabilir.
Kepek
Tıpkı yüzünüzdeki cilt gibi saç deriniz de sebum (yağ) üreten yağ bezleri içerir. Doğru miktarda sebum saçınızın yumuşak ve parlak olmasına yardımcı olur. Ancak aşırı sebum üretimi, kepeğe yol açan malessezia mayasını besleyebilir. Yağlı bir saç derisi ayrıca kırmızı, yağlı lekeler, kaşıntı, yanma, kepek pulları gibi belirtilerle karakterize kronik bir durum olan seboreik dermatitin alevlenmesine yol açabilir. Ara sıra saç derisi peelingi yapmak ise kepeğin yönetilmesine katkıda bulunabilir.
Ürün birikmesi ve donukluk
Saç şekillendirme ürünleri saç derisinde birikebilir ve yeterince temizlenmediğinde saç köklerini tıkayabilir. Saçlarınızı haftada birkaç kez yıkasanız da zaman zaman bunun önüne geçemeyebilirsiniz. Uzmanlar saç derisini yıkamakla eksfoliye etmek arasında büyük bir fark olduğunu söylüyor.
Saç seyrelmesi
Kepek ve sebum birikmesi zamanla saç köklerini tıkayabilir, bu da saç dökülmesine, saçların incelmesine neden olabilir. Çoğu durumda, folikülün ondan büyüyen iki veya daha fazla saç teli vardır. Tıkandığında ise folikül küçülür ve ondan büyüyen saç teli sayısı azalır. Saç peelingi yapmak bu tıkanıklıkları giderebilir, bu da saçların daha iyi büyümesine ve daha dolgun görünmesine yardımcı olur.
Saç derisi peelingi nasıl yapılır?
Uzmanlar, en az ayda bir kez saç derisi peelingi yapılmasını öneriyor. Kepek gibi yinelenen bir sorununuz varsa, kontrol altına alınana kadar iki haftada bir peeling yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak daha şiddetli bir kepek sorununa sahipseniz özellikle de saç deriniz kaşıntılıysa saç derisi peelinginden kaçınmalı ve bir dermatologla konuşmalısınız.
Saç derisi peelingi, bir saç fırçası veya saç derisi masaj fırçası ile başlar. Bu, saç derisindeki kalıntıları gevşetir. Bunu yaparken nazik vuruşlar kullandığınızdan emin olun, çünkü çok sert fırçalamak tahrişe neden olabilir. Fırçaladıktan sonra saç derisine ve saça yaklaşık 10 dakika masaj yapın. Saç derisi peelingi ürününüzü veya evde kendin yap maskenizi uygulayın. Saç derisine iyice nüfuz ettikten sonra, normal yıkama, bakım ve şekillendirme sürecinden geçirebilirsiniz.
Tüm bu adımlar için zamanınız yoksa saçlarınızı, saç derinizde peeling etkisi gösterecek bir şampuanla yıkayabilirsiniz.
Ayrıca saç ve saç derisi için gua sha kullanımı hakkındaki detaylı yazımız da ilginizi çekebilir.