0

Diş eti sağlığı, çoğu insan tarafından yoğun ilgi gören bir konu değil. Bir düşünün; ağzınızı her gün kullanıyorsunuz ve muhtemelen diş etlerinizin gerçekte ne kadar sağlıklı olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok.

İşte diş etlerinizin iyi durumda olduğuna dair birkaç ipucu: Renginin açık ile orta pembe olması; sağlam görünmesi ve hissettirmesi, dişlerinize sıkıca yaslanması; fırçaladıktan sonra tükürdüğünüzde renk değişikliği olmaması, diş ipi kullanmanın rahatsız edici olmaması, dondurma yerken sızı hissettirmemesi.

Yukarıdakilerin tamamına "Evet" diyemediyseniz, diş etlerinizin biraz bakıma ihtiyacı olabilir. Ve eğer diş etlerinizi ihmal ediyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) elde edilen en son verilere göre, 30 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık yarısında, bakterilerin dişleri destekleyen diş etlerini ve kemikleri enfekte etmesiyle ortaya çıkan bir çeşit periodontal (diş eti) hastalığı var (*).

Diş Etlerinizin Rengi Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?-1 - Saç Bakım Güzellik Diş Etlerinizin Rengi Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?-2 - Saç Bakım Güzellik

Diş eti hastalığı şakaya gelmez!

Diş eti hastalıkları zamanla şiddetlenebilir. Uzmanlar sağlıksız diş etleri semptomlarının sıklıkla diş ipi kullanmak gibi başka şeylere bağlandığını belirtiyor. İşte diş etlerinizin sağlıksız olduğunu gösteren bazı işaretler:

  • Dişleri fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanaması
  • Diş etlerinin kırmızı ve kabarık olması
  • Diş etlerinin dişlerinizden uzaklaştığını görmeniz
  • Dişlerinizi fırçaladığınızda, diş ipi kullandığınızda veya sıcak ya da soğuk bir şey tükettiğinizde hassasiyet hissetmeniz

Neyse ki diş eti hastalığının en erken aşaması olan diş eti iltihabına sahip olmak, zamanı geri alabileceğiniz birkaç durumdan biri. Bununla birlikte, diş eti iltihabı periodontite ilerlediğinde, bakteriler diş eti çizgisinin altına yayılır ve kemiği bile etkileyebilir, bu da sonunda diş kaybına neden olabilir. Periodontitis, ne kadar kemik kaybı olduğuna bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olabilir. Diş etlerinizi sağlıklı bir duruma geri getirseniz bile kaybettiğiniz kemik sonsuza kadar yok olur. Bu yüzden diş eti sağlığına dikkat etmeniz sandığınızdan daha önemlidir. Ayrıca ağız sağlığınız genellikle vücudunuzun geri kalanında bir sorun olup olmadığı konusunda da ipucu verebilir. Vücudunuzun geri kalanının nasıl çalıştığını etkileyebilir.

Diş etleriniz çekiliyorsa stres veya uyku apnesi yaşıyor olabilirsiniz

Bruksizm, yani gece uyurken dişlerinizi gıcırdatmanız diş eti hattınıza, dişlerinize ve çene kemiklerinize çok fazla baskı uygular. Bu da diş eti çekilmesine yol açabilir. Diş eti çekilmesi ise dişlerinizin normalden daha uzun görünmesine ve yeterince diş açığa çıkarsa hassasiyete neden olabilir.

Anksiyete ve stres gibi sağlık sorunları nedeniyle diş gıcırdatma meydana gelse de genellikle uyku apnesi ile bağlantılıdır. Uyku apnesi, boğaz kaslarınız gevşediğinde olur, bu da nefes yolunuzu tıkayabilir ve nefes almanızı engelleyebilir. Ulusal Uyku Vakfı'na göre, obstrüktif uyku apnesi olan yaklaşık dört kişiden biri, uyurken dişlerini gıcırdatıyor (*).

Diş Etlerinizin Rengi Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?-3 - Saç Bakım Güzellik Diş Etlerinizin Rengi Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?-4 - Saç Bakım Güzellik

Diş eti yaraları uçuk belirtisi olabilir

Herpes'e neden olan virüs iki türü var: HSV -1 ve HSV-2. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, birçok kişi yalnızca ilkinin uçuk olarak bilinen oral salgınlara neden olabileceğini düşünürken, ikincisi de olabilir (*). Mayo Clinic'e göre bu ağrılı yaralar genellikle dudakların ciltle birleştiği ağız sınırında ortaya çıkar (*). Ancak diş etleri de dahil olmak üzere ağız içinde de çıkabilirler. Eğer uçuk çıkaracaksanız yaralar ortaya çıkmadan önce muhtemelen biraz karıncalanma, yanma veya kaşıntı hissedeceksiniz, sonunda da kabarcıkları fark edeceksiniz. Uçuk salgını günlerce; kabarcıkların tamamen iyileşmesi ise 2-4 hafta sürebilir. Diş etlerinizde veya başka bir yerde uçukla ilgili bir yaranız olduğunu düşünüyorsanız iyileşmenizi hızlandırmak için size bir antiviral ilaç yazabilecek olan doktorunuzla iletişime geçin.

Soluk renkli diş etleri, kansızlık belirtisi olabilir

Sağlıklı diş etleri açık ile orta pembe renktedir; eğer koyu bir teniniz varsa, diş etleriniz bazen mor veya kahverengi olabilir. Derin, koyu görünen pembeler veya kırmızılar endişe kaynağı olabilirken, spektrumun diğer tarafındaki renkler de endişe kaynağı olabilir. Uzmanlar, aşırı soluk renkli diş etlerinin anemi belirtisi olabileceğini söylüyor (*).

Kuru diş etleri, bağışıklık sistemi sorunlarının bir belirtisi olabilir

Mayo Clinic'e göre “sjögren sendromu” bir bağışıklık sistemi bozukluğudur (*). Bu durum gözlerinizin ve ağzınızın mukoza zarlarını etkiler, bu da gözyaşı ve tükürük seviyelerinin düşmesine neden olarak diş etleriniz de dahil olmak üzere ağız kuruluğuna yol açabilir.

Diş etlerini sağlıklı tutmanın yolları

Yeterince korktunuz mu? İşte diş etlerini sağlıklı tutmanın yolları.

  • Günde bir kez diş ipi kullanın.
  • Dişlerinizi günde iki kez, iki dakika boyunca yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalayın. Signal White System Diş Fırçası’nı deneyin. Perlitle -profesyonel beyazlatma malzemesi- zenginleştirilmiş yeni yumuşak lastiğiyle lekelerin nazikçe çıkarılmasını ve dişlerin parlatılmasını sağlar (*Perlit ile yapılan 4 haftalık klinik çalışma).
  • Bunu yaptırmayı sevmeseniz bile iki yılda bir yapılan diş temizliğini ertelemeyin.
  • İyi bir fırçalama ve temizlik rutinine sahip olsanız bile düzenli aralıklarla diş hekiminize muayene olun. Bu ziyaretler genel olarak sağlıklı dişleri korumak için gerekli.