Saçlarınız cildinizdeki folikül adı verilen küçük ceplerden uzar. İstatistiksel olarak vücudumuzda 100.000’i saç derimizde olmak üzere yaklaşık 5 milyon kıl kökü bulunuyor (*). Ve her bir saç telinin uzaması (büyümesi) şu üç aşamada gerçekleşiyor:
Anajen: Saçın aktif büyüme aşamasıdır ve 2-8 hafta kadar sürer.
Katajen: Bu geçiş aşaması, yaklaşık 4-6 kadar sürer ve saç büyümesi durduğunda gerçekleşir.
Telojen: Dinlenme aşamasıdır ve 2-3 ay kadar sürer, saç döküldüğünde gerçekleşir.
Saç derisindeki saç köklerinin büyük kısmı anajen aşamasındayken yalnızca %5-10’luk bir kısmının telojen aşamasında olduğu biliniyor (*). Bu nedenle vücut tüyleriniz saç derinizdeki saçlardan daha kısa. Ancak vücudun tüm bölgelerinde bu süreç aynı şekilde işliyor.
Yaş, genetik faktörler, hormonlar, tiroid sorunları, çeşitli ilaçlar, stres ve bağışıklık sistemi hastalıkları saç dökülmesine neden olabilir (Ayrıca Strese Bağlı Saç Dökülmesi yazımıza göz atabilirsiniz). Dökülen saçların yeniden çıkması ve bunun alacağı süre ise saç dökülmesinin altında yatan nedene bağlı.
Saçlar hangi hızda uzar?
Saçların, ayda yaklaşık olarak 3 cm uzadığı biliniyor. Eğer saçlarınız kısa bir bob modelde kesildiyse yeniden omuzlarınızdan daha uzun bir hal alması birkaç yılınızı alabilir.
Saç dökülmesinden sonra saçların tekrar uzaması ne kadar sürer?
Peki ya dökülen saçlar? Saçlarınızın yeniden uzamasının ne kadar süreceğini, saç dökülmesinin altında yatan neden belirliyor.
Kalıtsal saç dökülmesi: Yaş aldıkça bazı foliküller saç üretimini durdurur. Bu da kalıtsal saç kaybı veya androgenetik alopesi olarak adlandırılır. Bu tür bir saç dökülmesi kalıcıdır, yani dökülen saçlar yeniden çıkar mı sorusunun yanıtı bu tip için “Hayır” olacaktır. Yine de doktorunuza başvurarak saç dökülme sürecini yavaşlatabilirsiniz. Erkek tipi saç dökülmesi olarak da bilinen bu durum birçok erkeği etkiler. Kadın tipi saç dökülmesi ise saçların incelmesine, seyrekleşmesine neden olsa da nadiren kelliğe yol açar.
Alopesi: Bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırmasıyla gelişen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tipik olarak saç derisindeki saçlar küçük öbekler şeklinde dökülür. Alopesinin sonuçları tahmin edilemez. Saçlar tekrar uzamaya başlayabilir, ancak yeniden dökülebilir de.
Sedef hastalığı: Ciltte pullu kırmızı lekelere neden olan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Saçta da görülebilir. Saçtaki sedef, geçici saç dökülmesine neden olabilir. Doğru tedavi ile problemin giderilmesi ve saçların yeniden büyümesi mümkün.
Hormonal değişiklikler: Kadınlar doğumdan sonra veya menopoz döneminde saç dökülmesi sorunu yaşayabilir. Erkekler de yaş aldıkça hormonal değişiklikler sebebiyle bu probleme maruz kalabilir. Hormonal dengesizliklere bağlı saç dökülmesi geçicidir, ancak saçın ne zaman yeniden uzamaya başlayacağını tahmin etmek zordur.
Tiroid problemleri: Hipertiroidizim veya hipotiroidizm olarak bilinen rahatsızlıklar saç dökülmesine neden olabilir. Tiroid bozukluğunun tedavi edilmesiyle birlikte saçlar genellikle yeniden uzar.
Beslenme eksiklikleri: Eğer yeterli beslenmiyorsanız; örneğin diyetinizde yeterince demir ve çinko yoksa saç dökülmesi problemi yaşayabilirsiniz. Bu eksikliklerin giderilmesi saçlarınızın yeniden uzamasını sağlayabilir.
Saçların uzamasını ne destekler?
Saçlarınızın tek bir gecede daha hızlı uzamasını sağlayabilecek sihirli bir yöntem bulunmuyor. Ancak saç sağlığına gereken önemi vererek onların sağlıkla uzamasını sağlayabilirsiniz.
- Dengeli ve sağlıklı beslenin. Özellikle protein, demir, C vitamini açısından zengin besinler saç büyümesi için oldukça önemli.
- Çok sıkı at kuyruğu veya örgü modelleri kullanmayın.
- Saçlarınız üzerinde sert kimyasallardan ve aşırı ısıdan kaçının.
- Saçlarınızı yıkarken kan akışını hızlandırmak amacıyla saç köklerine masaj yapın.
- Clear Women Doğal Terapi: Güçlü Uzayan Saçlar Şampuan’ı deneyin. Doğal yollarla elde edilen bambu özü içeren, Clear'ın kepeğe karşı etkili teknolojisi ile geliştirilmiş özel formül, güçlü uzayan ve kusursuz saçlar için saç derinizi besler ve canlandırır. Kepeği önlemek için saç derinizi besler* (*Düzenli kullanıldığında gözle görünür kepek).
- Her 6-8 haftada bir kırılarak bölünmüş saç uçlarından kurtulmak için saçlarınızı kestirin.
- Sigara kullanmayın. Sigara saç sağlığınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki pek çok sisteme zarar verir.
- Şapka takarak saçlarınızı güneşin zararlı etkilerinden koruyun.
Ayrıca saç dipleri ağrısı nedenleri ve saç dökülmesine ne iyi gelir yazılarımız da ilginizi çekebilir.