Duştan çıkarken yapmanız gereken şeylerden biri de, sonrasında banyodansaçlarınızı temizlemek oluyor olabilir. Bu durum size korku ve endişe veriyorsa bunları geride bırakabilirsiniz. Çünkü hemen hemen herkes aynı sorunları yaşıyor.
Duşta saç dökülmesinin birçok nedeni var ve bu durum tamamen normal.
Saç uzama aşamaları
Saçların yıl içinde uzaması farklı zamanlarda yaşanan 3 aşamadan geçer.
Anagen: Saçın yaklaşık %85 civarı uzadığı aşama
Katagen: Saçın yaklaşın %10 civarı uzadığı aşama
Telogen: Saçın uzamayı durdurduğu ve dinlediği aşama
2018 yılında yapılan bir araştırmada, bu aşamalarda her şeyin yolunda olduğu insanlarda bile günde 100’e yakın saç telinin döküldüğü cevabıyla karşılaşıldı. (*)
Neden duşta daha fazla saç dökülmesi yaşanır?
Saç kalınlığı: Saç tellerinin kalın olması aynı zamanda daha gür olmalarını da sağlar ve diğer saç tiplerine oranla daha fazla saç olduğu için daha fazla kayıp yaşanabilir.
Duş rutinleri: Saçı şampuanlarken ya da bakım yaparken saç derisi canlandığı için saçların dökülmesi normaldir. Hatta son aldığınız duştan sonra birkaç gün geçtiğinde aldığınız duşta bu dökülmelerin daha fazla olduğunu bile farkedebilirsiniz.
Taramak: Eğer saçınızı duşta tarayanlardansanız ıslak saçın hassas olması nedeniyle kopmalar ve dökülmeler yaşamanız da normal.
Stres: Tabii ki stres vücudunuzdaki ve zihninizdeki her değişimi etkilediği gibi saçların dökülmesine de neden olur. Bu normal zamanlarda olabileceği gibi duşta saça dokunmanın, baskı uygulamanın ve çekmenin etkisiyle daha fazla da yaşanabilir.
Baskı: Duşa girmeden hemen önce saç tokanızı çıkardıysanız, at kuyruğunuzu ya da örgünüzü açtıysanız; aslında toplu olduğu sırada kopan saç tellerinin aralardan düşmesiyle karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni o an döküldüğünü sansanız da aslında neden dökülmüş saçların yere düşmesidir.
Dökülme nasıl önlenir?
Doğru şampuan kullanmak: Saçlarınızdaki dökülmeleri hatta yıpranmaları önlemek ve ihtiyacı olan nemi sağlamak için saç ihtiyacınıza uygun bir şampuan kullanmaya özen gösterin. Clear ailesinden dilediğiniz şampuanı duş rutininize dahil edebilirsiniz.
Stresle mücadele: İçinde bulunduğunuz durum sizi oldukça zorluyor olabilir fakat sağlığınız için stresle mücadele etmeye çalışmak önemli. Bunu birkaç basit adımda yapabilirsiniz. Gün içinde egzersiz yapmaya ve meditasyona biraz zaman ayırın. Bunun yanında kendinize zaman ayırmayı da unutmamanız gerek. Sevdiğiniz şeyleri yapabilir, size iyi hissettiren bir film izleyebilir ya da çok sevdiğiniz arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Ayrıca uyku düzeni de stresi engelleyen faktörler arasında.
Beslenme: Vücudunuzun alması gereken vitaminler ve mineraller olduğunu unutmayın. Bu konudaki tüm detayları Daha Parlak Saçlar İçin Beslenme önerileri yazımızda bulaiblirsiniz. Ayrıca besinlerin yanında ek vitamin takviyeleri de kullanabilirsiniz. A ve D vitamini, Demir, çinko, biyotin saçlarınızı güçlendiren takviyeler arasında.
Bakım: Saçınıza nazik davranmak ve bakım yapmak da dökülmelerin önüne geçerek sağlıklı ve parlak olmalarına yardımcı olur. Isıyla şekillendirme, sert taramalar ve sıkı toplu modeller saç tellerinizin kopmalarına neden olan etkenlerden. Şekillendirme önceleri bir ısıdan koruyucu sprey kullanabilir, kurutma için yumuşak bir havlu tercih edebilirsiniz. Doğru Saç Tarama Şekilleri yazımıza da mutlaka göz atın. Ayrıca duş alırken saçlarınızın doğal yağlarından arınmaması ve nemini kaybetmemesi için çok sıcak su ile duş almadığınızdan da emin olun.
Duşta Saç Kremi Nasıl Kullanılır? yazımız da ilginizi çekebilir.