Diş çürüğü, ağzınızda yaşayan bakterilerin asit üretip daha sonra dişlerinizi yemeye başlamasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen diş çürükleri enfeksiyona, aşırı ağrıya ve diş kaybına neden olabilir. Çürüme süreci, diş minesinin fark edilemeyen hasarıyla başlar, dişin derin katmanlarına doğru ilerler ve sonunda pulpaya (diş özü) ulaşır. Dişlerinizin özünde ise hassas kan damarları ve sinirler bulunur.
Kısaca diş çürüklerinin nedeni diş plağında yaşayabilen bazı bakteri türlerinin aktivitesi. Plaktaki bu bakteriler, yemeğinizde bulunan şekerleri aside dönüştürebilir. Zamanla plak birikimine izin verilirse bu asitler dişlere zarar vermeye başlar. Bu nedenle iyi ağız hijyeni, diş çürümesini önlemenin en hayati parçası. Aynı zamanda genel sağlığınızı desteklemenin bir yolu. Ağız sağlığı ile genel sağlık arasındaki bağlantı hakkında daha fazlasını öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca diş çürüğü belirtileri yazımız da ilginizi çekebilir.
Diş çürümesinin yaygın nedenleri
Diş çürüklerine neden olabilecek yaşam alışkanlıklarını öğrenerek diş sağlığınızı koruyun.
Kötü ağız hijyeni
İyi bir ağız hijyeni, sadece dişlerinizi düzenli fırçalamayı değil, düzenli diş ipi kullanmayı, dilinizi fırçalamayı ve ağız bakım suyu kullanmayı da içerir. Dişlerinizi günde en az iki kez, her seferinde iki dakika süresince fırçalamalısınız. Bu süreden emin olmak için kendinize küçük bir zamanlayıcı ayarlayın. Yetersiz ağız hijyeni, sonuçta diş çürümesine yol açar. Oysa ağız bakımına gereken özenin gösterilmemesine bağlı olarak gelişen diş çürümesi, önlenebilir bir durumdur.
Derin diş çatlaklakları ve mine sorunları
Dişlerinde derin çatlaklar ve mine sorunları olan kişilerin diş çürüğü ile ilgili problem yaşama olasılığı yüksek. Bunun nedeni, derin yarıkların bakteri ve plakların büyümesine ve diş köküne kolay erişmesine izin vermesi. Tipik olarak derin çatlaklarınız varsa diş hekiminiz dolgu macunları yardımıyla diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Kötü beslenme alışkanlıkları
Şeker, karbonhidrat ve asit oranı yüksek gıdalardan kaçınmak, yanlış beslenme nedeniyle diş çürüğünü önlemenin en iyi yolu. Sağlıklı besinler içeren dengeli bir diyet benimseyerek ve şekerli, asidik içeceklerden kaçınarak sadece genel sağlığınızı değil; ağız ve diş sağlığınızı da destekleyebilirsiniz.
Şekerli yiyecekler
Şekerli yiyecekler, ağzınızdaki bakterilerin en iyi arkadaşları. Ağzınızdaki bakteriler, kelimenin tam anlamıyla şekerli gıdalarla beslenir ve ardından dişlerinizi zararlı asitlerle kaplamaya başlar. Üstelik bunların hepsi sadece birkaç saniye içinde gerçekleşir ve bir öğün boyunca birden fazla kez meydana gelebilir. Bu durum da zaman içinde diş çürüklerinin meydana gelmesine neden olur. Şeker sadece ağız ve diş sağlığı için değil, genel sağlığınız için de zararlı. Bu yüzden bu tür gıdaların tüketimini sınırlandırın ve tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayın.
Diş gıcırdatma
Çoğu insan dişlerini gıcırdatır ve bunu yaptığının farkında bile değildir. Diş gıcırdatma tipik olarak uykudayken veya yoğun stres altındayken meydana gelir. Diş minesinin dış tabakasını sıyırdığı için uzun vadede diş çürümesine yol açar. Bu nedenle fark edildiğinde tedavi edilmesi gerekir. Diş gıcırdatma, ağız koruyucu kullanarak ve stresi azaltarak önlenebilir.
Diş çürüklerini önlemenin yolları
İyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş çürüğünü önlemenin en etkili yolu. Dişlerinizin, çürümeden zarar görmesini önlemek için ağız ve diş bakımına gereken özeni gösterin.
- Dişlerinizi fırçalayın. Diş hekimleri, dişlerinizi günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu ile fırçalamanızı öneriyor. Signal White Now Diş Macunu diş lekelerini gidermeye yardımcı anında beyazlık sağlayan formülü sayesinde düzenli kullanımda daha beyaz dişlere sahip olmanızı sağlar. Bu noktada size bir diğer önerimiz Signal Vertical Expert Sensitive Diş Fırçası. Yelpaze şeklindeki uzun ve ekstra ince kılları sayesinde dişlerinizi 6 kat hassas fırçalamanızı sağlar*. Diş hekimlerinin önerdiği dikey fırçalama hareketini kolaylaştıran başlığıyla diş aralarını etkili biçimde temizler.
- Diş ipi kullanın. Her fırçalama sırasında diş ipi kullanmak, diş fırçasının ulaşamadığı alanları dahi temizlemenizi sağlar.
- Diş hekimi kontrollerini ihmal etmeyin. Diş hekiminiz, daha kötüye gitmeden önce diş çürüklerini belirleyip tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Daha fazlası için Diş Çürüklerine Karşı Alabileceğiniz 6 Önlem yazımızı inceleyebilirsiniz.