0

Vücutta en çok bulunan bir mineral olan kalsiyumun yüzde 99’u kemiklerde ve dişlerde depolanır. (*) Kalsiyum bileşikleri diş erozyonuna, çürümeye ve sıcaklık hassasiyetine karşı koruyan dış tabakası olan mineye gücünü vermeye yardımcı olur. Kalsiyum birikmesi, dişlerde bırakıldığında bir süre sonra çürümeye yol açanplak ve tartarların oluşmasına neden olabilir. Peki bu plak ve tartarlar dişlere ne yapar?

Dişlerde Biriken Kalsiyum Zararlı mı?-1 - Saç Bakım Güzellik Dişlerde Biriken Kalsiyum Zararlı mı?-2 - Saç Bakım Güzellik

Plak nedir?

Tükürükteki doğal bakterilerden oluşan plak, mine üzerinde oluşan yapışkan, renksiz bir film tabakasına plak denir. Tüketilen yiyeceklerden kalan artıklar, şeker ve nişastalar birbiriyle etkileşime girdiğinde diş minesini aşındıran ve dişleri çürümeye meyilli hale getiren bir asit oluşturur. Bu plaklar sertleştiğinde ise tartar oluşumuna neden olur.

Plakları çıkarmanın ve tartarı önlemenin en iyi yolu, dişleri düzenli olarak fırçalamak, dişlerinizin ihtiyacına ve yapısına uygun diş macunu ve diş fırçası kullanmak ve diş ipi kullanımını ihmal etmemek. Diş tipinize uygun diş macunu ve diş fırçasını seçmek için birbirinden farklı seçenekleri olan Signal ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Plak ve tartar oluşumunu engellemenin ve ağız sağlığınızı korumanın bir diğer yolunun da düzenli olarak bir diş hekimine görünmek olduğunu söyleyebiliriz.

Tartar nedir?

Diş minesinde ve diş eti çizginizin altında ve çevresinde sertleşen kalsiyuma tartar denir. Tartar, düzenli fırçalama ve diş ipi ile plaklar yeterince temizlenmediğinde oluşur. Tartar diş etlerinizi tahriş ederek diş çürüğü, diş eti hastalığı ve ağız kokusuna yol açar. Tartarlar dişleriniz üzerinde sarı ve kahverengi lekeler oluşturduğu için onları gözle de görebilirsiniz. Ayrıca dilinizi dişleriniz üzerinde gezdirdiğinizde özellikle diş eti yakınında sert çıkıntılar da hissedebilirsiniz. Tartar diş etlerinizin iltihaplanmasına ve hassaslaşmasına da neden olabilir.

Son derece sert bir yapıda olan tartarları temizlemek için profesyonel bir işlem gerekir. Bu yüzden diş sağlığınıza dikkat ederek, dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak tartar oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Dişlerde Biriken Kalsiyum Zararlı mı?-3 - Saç Bakım Güzellik Dişlerde Biriken Kalsiyum Zararlı mı?-4 - Saç Bakım Güzellik

Hipokalsifikasyondan kaynaklanan kalsiyum birikintileri

Hipokalsifikasyon, diş minesinin yetersiz miktarda kalsiyuma sahip olduğu bir durum. Bu durumda, mine dişin yüzeyini kaplar, ancak parçalar ince ve zayıf olabilir. Bu da dişlere opak veya kireçli bir görünüm verir.

Pek çok mine kusuru, bebeğin dişleri anne karnında geliştiği için genellikle doğumdan önce başlar. Bu sebepten genellikle bu durumun sebebi genetik ya da hamilelik sırasında anne adayının yüksek ateşinden veya hatta zor bir doğumdan kaynaklanabileceği tahmin ediliyor.

Belirtiler

  • Yüzeyde beyaz, sarı veya kahverengi lekeler
  • Kireçli veya kremsi bir görünüm
  • Zayıflamış bir yapı
  • Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere duyarlılık

Eğer bu belirtilere sahipseniz bir diş hekimine görünerek hipokalsifikasyonunuz olup olmadığını öğrenmenizde fayda var.