0

Dişlerimiz son derece sert. Hatta vücudumuzdaki en sert madde olduğu bilinen mine ile kaplı. Bu yüzden yıpranma ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklı. Ancak plak oluşumuna ve bunun sertleşmesine izin verirseniz tartar geliştirme riskiniz olabilir.

Diş taşı, diğer adıyla tartar, diş sağlığına zarar verebilir ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Tartar oluşumunu önlemek için fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın önemli olduğunu muhtemelen biliyorsunuz. Peki nedenini biliyor musunuz? Tartar nedir? Dişlerinize nasıl bulaşıyor? Veya dişlerinizde birikme olduğunu fark ederseniz ne yapmanız gerekiyor? Tüm bu soruların cevapları için okumaya devam edin.

Tartar Hakkında Bilmeniz Gerekenler-1 - Saç Bakım Güzellik Tartar Hakkında Bilmeniz Gerekenler-2 - Saç Bakım Güzellik

Tartar nedir?

Evde dişlerinize çok iyi baksanız bile ağzınızda bakteriler yaşamaya devam eder. Diş plağı adı verilen yapışkan bir film oluşturmak için proteinler ve diğer besin maddeleri ile karışırlar. Sonuçta oluşan film dişlerinizi kaplar, diş eti çizginizin altına girer ve dolgu veya diğer dişlere yapışır. Plak, diş minesine zarar verebilecek ve çürüklere neden olabilecek bakteriler taşır. Ama plağı düzenli olarak çıkarırsanız kalıcı diş çürümeleri ve diş eti hastalıklarını önleyebilirsiniz. Dişlerinizde kalırsa ve tartara dönüşürse daha büyük sorunlar ortaya çıkar.

Tartarı kısaca tükürüğünüzle sertleşen plak ve minerallerin birikmesi olarak açıklayabiliriz. Dişlerin dışını kaplayabilir ve diş eti çizgisinin altına girebilir. Gözenekli olduğu için yiyecek ve içecekler tartarı kolayca lekeleyebilir.

Genelde dişlerin arkasına ve arasına yerleşen tartar birikintileri sarı veya kahverengi görünür. Tartar ve onun öncüsü olan plak, diş sağlığına ciddi zararlar verir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bakteri birikimine bağlı olarak kötü kokulu bir nefese neden olur.
  • Dişlerin sert dış tabakası olan mineyi aşındırabilir. Bu da diş hassasiyetine, çürüklere, hatta diş kaybına yol açabilir.
  • Diş eti hastalıkları riskini artırır.
Tartar Hakkında Bilmeniz Gerekenler-3 - Saç Bakım Güzellik Tartar Hakkında Bilmeniz Gerekenler-4 - Saç Bakım Güzellik

Tartar dişlerinizi nasıl etkiler?

Tartar oluşumu, gerektiği gibi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırabilir. Bu da diş çürümelerini hızlandırır. Diş eti çizginizin üzerinde oluşan tartar ise içindeki bakteriler sebebiyle diş etlerini tahrip edip onlara zarar verir. Zamanla bu, ilerleyici diş eti hastalığına yol açabilir. Diş eti hastalığının en hafif şekli diş eti iltihabıdır. Dişlerinizi doğru şekilde fırçalar ve diş pi kullanırsanız, düzenli hekim kontrollerini aksatmazsanız genellikle durdurulabilir ve tersine çevrilebilir.

Aksi takdirde durum, diş etleri ve dişler arasında cepler oluşup bakteriler tarafından enfekte edilene kadar kötüleşebilir. Buna ise periodontitis denir. Bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla savaşmak için kimyasallar gönderir ve bunlar, bakterilerle karışır. Ortaya çıkan birikim, dişlerinizi yerinde tutan kemiklere ve dokulara zarar verebilir. Ayrıca bazı araştırmalar diş eti hastalığına neden olan bakterilerin kalp hastalıklarına da neden olabileceğini göstermekte.

Tartar Hakkında Bilmeniz Gerekenler-5 - Saç Bakım Güzellik Tartar Hakkında Bilmeniz Gerekenler-6 - Saç Bakım Güzellik

Tartarı kontrol etmeye yardımcı olacak ipuçları

Yapabileceğiniz en iyi şey, tartar oluşumuna izin vermemek. Bunun için:

  • Dişlerinizi günde 2 kez fırçalayın. Ağzınızın içine sığacak kadar küçük ve yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanın. Fırçalama sırasında ulaşılması zor yüzeyleri, dişlerinizin arkasını ve özellikle arka azı dişlerinizi de dahil ettiğinizden emin olun.
  • Florürlü bir diş macunu kullanın. Bu noktada Signal White Now Diş Macunu size yardımcı olabilir. Diş lekelerini gidermeye yardımcı beyazlık sağlayan formülü sayesinde düzenli kullanımda daha beyaz dişlere sahip olmanızı sağlar. Mavi safir pigment teknolojisi sayesinde diş minesini aşındırmaz.
  • Diş ipi kullanın. Dişlerinizi diş fırçasıyla ne kadar iyi fırçalarsanız fırçalayın, diş ipi dişlerinizin arasındaki plağı çıkarmanın ve tartarı bu alanlardan uzak tutmanın tek yolu.
  • Sigara içmeyin. Araştırmalar sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının tartar riskini artırdığını göstermekte.
  • Diyetinize dikkat edin. Sağlıklı beslenmeye çalışın ve yediğiniz şekerli yiyeceklerin miktarını sınırlayın.

Ayrıca 5 Diş Fırçalama Hatası yazımıza göz atabilirsiniz.