0

Aslında biz görmesek de dişlerimiz düzenli olarak hareket halindedir. Bazen dişlerin üst üste binmesi, bir dişin yukarıya doğru çıkık olması ya da bir dişinizin diğerinin önüne doğru gelmesi, dişlerin hareket halinde olması ile zaman içinde meydana gelebilir. Hatta diş teli kullandıktan sonra bile dişleriniz ömrünüz boyunca çok küçük hareketler halinde olmaya devam edebilir.

Peki, diş kaymasının nedeni nedir?

Aslında birçok doğal faktör nedeniyle dişler kayar ve bu her insanda görülen bir durumdur.

  • Yaş aldıkça çene şeklinin değişmesi ile dişler kayabilir.
  • Yemek yemek ve konuşmak gibi aktiviteler nedeniyle dişler kayabilir.
  • Ortodontik çalışmalar sonucunda dişler doğal haline döndürülebilir.
  • Diş eti hastalıkları ve diş gıcırdatma sonucunda dişlerde kayma olabilir.
Diş Kayması Neden Olur, Nasıl Önlenir?-1 - Saç Bakım Güzellik Diş Kayması Neden Olur, Nasıl Önlenir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Ortodontik işlemlerden sonra dişler neden yer değiştirir?

Diş teli genellikle, diş dizilimini düzeltmek için kullanılır. Eğer dişlerinizde yamukluk, üst üste binme gibi durumlar varsa, bu diş teli ile düzeltilebilir. Telleri çıkardığınızda dişlerin eski haline gelmesinden de dişlerimizin kaydığını anlayabiliriz.

Yani ortodonti tedavilerinde amaç zaten dişlerin hareket ederek düzelmesidir.

Diş çektirdikten sonra dişler neden yer değiştirir?

Eğer bir dişiniz çekildiyse de, çekilen dişin çevresindeki dişler o boşluğu doldurmak için harekete geçebilir. Boşluğun sağ ve solundaki diş birbirine doğru hareket etmeye başlayarak o boşluğu kapatmak isteyecektir. Bu uzun vadede olmasa da zaman içinde birbirlerine yakınlaşmaları ile sonuçlanır.

Bu durum, ağzınızda bulunan dişler arasında bir tek yirmilik diş için geçerli değildir. Yirmilik dişler çekildiğinde hemen önündeki diş geriye doğru kayma göstermez. Bu durumu önlemek için diş hekimlerinin önerisi genellikle implant ya da köprüden yana olur.

Diş Kayması Neden Olur, Nasıl Önlenir?-3 - Saç Bakım Güzellik Diş Kayması Neden Olur, Nasıl Önlenir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Dişlerin zamanla kaymasının diğer nedenleri

Bu nedenler dışında da dişler çeşitli sebeplerden ötürü kayar. Konuşmak, belli sesler çıkarmak ya da dil ile dişlere baskı uygulamak, hatta gülümseme, hapşurma, öksürme gibi eylemler sonucunda yüz ve ağız kaslarının hareket etmesi bile dişlere baskı uygulayabilir. Yani tüm bu doğal sonuçlar dişlerde oluşan kaymaların da gayet doğal olduğunu gösteriyor.

Bu sonuçlar dişlerde çok küçük hareketlere neden olurken birkaç neden bu hareketlerin daha büyük olmasını sağlayabilir.

Çene kemiğinin büyümesi

Yaş aldıkça çene kemiği öne doğru büyür ve daralır. Bu ilk başlarda alt ve ön dişlerin birbirine yaklaşarak zaman içinde çarpık bir hale gelmesine neden olabilir. Zamanla alt dişlerdeki değişiklik ısırma şeklinizi de değiştirerek üst dişlerin de değişmesine neden olabilir. Bu durum genellikle tedavi gerektirmeyecek kadar küçük değişikliklere yol açsa da bazı kişilerde düzeltmek gereken durumlar olabilir.

Diş gıcırdatma

Dişlerinizi gıcırdatmak sadece dişlerinizi yıpratmakla kalmaz, zamanla yer değiştirmelerine de neden olabilir. Burksizm adı verilen bu durum aslında oldukça yaygındır. Diş gıcırdatma problemi yaşıyorsanız daha fazla detay için Diş Gıcırdatma Nedir, Nasıl Çözülür? yazımızı okuyabilirsiniz.

İyi bir ağız hijyenini nasıl sağlayabilirsiniz?

Tüm bunlara baktığımızda aslında gayet doğal olan bu süreç, ortodontik işlemler gerçekleştirdiğinizde ya da dişinizi çektirdiğinizde diş hekiminiz tarafından farklı tedaviler uygulanarak kaymaları önleyebilir.

İyi bir ağız hijyeni sağlamak da dişlerinizi korumanın ilk adımları arasında kabul edilir. Diş sağlığınızı koruyarak olası diş eti hastalıklarını önleyebilirsiniz.

Bunun en kolay yolu da dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaktan geçiyor. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalamanız plak ve tartar oluşumunu engelleyerek birçok diş ve diş eti hastalığının önüne geçer. Tabii bu noktada doğru diş fırçası ve diş macunu seçmeniz de oldukça önemli. Diş ihtiyacınıza yönelik bir diş macunu ve diş fırçası için birbirinden farklı seçeneklere sahip Signal Ürünlerine göz atabilirsiniz.