0

Dişlerinizde renk değişiklikleri varsa bunun nedenleri genellikle; yiyecekler, çay kahve gibi içecekler ve düzenli diş fırçalamanın ihmal edilmesi gibi çeşitli faktörleri olarak kabul edilir. Tabii diş lekelerinin en büyük nedenlerinden biri de nikotin kullanımıdır. Eğer tütün kullanıyorsanız bu dişlerinizde sararmalara, nokta şeklinde lekelere hatta kahverengi lekelere bile neden olabilir.

İyi haber şu ki, dişlerinizi nikotin lekelerinden temizleyerek yeniden daha parlak ve beyaz hale getirmeye yardımcı olabilecek birçok çözüm var.

Dişlerden Nikotin Lekesini Nasıl Çıkarabilirsiniz?-1 - Saç Bakım Güzellik Dişlerden Nikotin Lekesini Nasıl Çıkarabilirsiniz?-2 - Saç Bakım Güzellik

Nikotinin dişlere zararları

Nikotin kullanımının tek sonucu dişlerde oluşan sarı ya da kahverengi lekeler olmakla da kalmaz. Nikotine sürekli maruz kalmak diş etlerinizde de birçok problemin ortaya çıkmasına neden olabilir. Sigara kullanımı bağışıklık sistemi üzerinde de etkilidir. Bağışıklık sisteminizi güçsüzleştiren nikotin genel sağlığınızı etkilediği gibi beraberinde diş eti hastalıklarını da getirir.

Nikotin kullanan biri kullanmayan biri ile karşılaştırıldığında, diş eti hastalığı riski iki kat daha fazladır. Bu noktada Healthline’da yayınlanan diş eti hastalığı makalesine göz atarak bilimsel verilere ve araştırmalara da daha detaylı şekilde ulaşabilirsiniz. (*)

Eğer diş etlerinizde problem varsa ve diş hekiminiz bu konuda bir tedavi uyguluyorsa tütün kullanımına devam etmek diş etlerinizin daha geç iyileşmesine neden olurken beraberinde farklı sorunları da getirebilir.

Diş lekeleri için çözümler

Dişlerinizdeki lekelerin üstesinden gelmek söz konusu olduğunda seçeceğiniz yöntemden önce, dişlerinizin durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Aşağıdaki soruların cevabını belirledikten sonra ona uygun bir çözüm yöntemi için yazımızı okumaya devam edin.

  • Lekelerinizin şiddeti ne durumda?
  • Dişlerinizde ağrı var mı?
  • Diş etlerinizde şişme, renk değişikliği gibi durumlar mevcut mu?
  • Lekeleriniz ne kadar süredir var?
  • Diş bakımınızda profesyonel bir çözüm için ne kadar harcama yapabilirsiniz?
  • Ne sıklıkla bir diş hekimine gidiyorsunuz?

Bu soruların cevaplarına göre profesyonel bir bakım ya da ev çözümü seçeneklerinden birini deneyebilirsiniz. Yani lekelerinizin şiddeti henüz başlangıç durumunda ise, ağrı, sızı gibi problemleriniz yoksa, diş etlerinizin sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız ev çözümlerine yönelebilir ve dişlerinizin bakımına biraz daha özen gösterebilirsiniz.

Fakat dişlerinizdeki lekeler uzun süredir varsa, diş ağrılarınız ve diş etlerinizde kanama sızlama gibi problemleriniz varsa mutlaka profesyonel bir yardım almalısınız.

Dişlerden Nikotin Lekesini Nasıl Çıkarabilirsiniz?-3 - Saç Bakım Güzellik Dişlerden Nikotin Lekesini Nasıl Çıkarabilirsiniz?-4 - Saç Bakım Güzellik

Dişlerinizi düzenli ve doğru şekilde fırçalayın

Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalıyor musunuz? Sigara içtiğinizde bu sürenin yeterli olmadığını söylesek, fakat daha fazla fırçalamanın da dişlerinize zarar verebileceğini biliyor musunuz? Sigara içtikten hemen sonra diş minesine gömülüp lekeye neden olabilecek katran ve kimyasalları hızla çıkarmak dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Yani bu noktada daha beyaz dişler istiyorsanız nikotini bırakmanız gerektiğini söyleyelim.

Şuan için bu sizin için zorlayıcı bir durumsa, Dişlerinizi Beyazlatmaya Yardımcı Olan 5 Gıda yazımıza bir göz atmanızı öneririz. Mesela henüz bilimsel bir çalışmaya dayanmasa da karpuzun içindeki liflerin dişleri fırçalamaya yardımcı olduğu söyleniyor.

Tabii bunların yanında dişleri doğru teknikler ve doğru macun ve fırçalar ile fırçalıyor olmanız da önemli. Signal White Now Diş Macunları ilk fırçalamada bile daha beyaz dişlere sahip olmanıza yardımcı olur. Ayrıca eğer diş hassasiyeti problemi yaşıyorsanız Signal White Now Sensitive Diş Macununu denemeyi de ihmal etmeyin. Signal White Now Sensitive soğuk ve sıcak içeceklere karşı dişlerinizin hassasiyetini engellemeye yardımcı olur ve dişlerinizi beyazlatır

Diş fırçalama tekniklerinizin de doğru olup olmadığını netleştirmek için 5 Diş Fırçalama Hatası yazımıza göz atabilirsiniz.

Yılda en az 2 kez diş hekiminizi görün

Dişlerinizde herhangi bir sorun olmasa bile yılda en az 2 kez mutlaka diş hekiminize görünün. Bu ziyaret sırasında diş hekiminiz dişlerinizi temizleyebilir. Dişler üzerinde biriken yemek artıkları zamanla plak denilen bir tabaka oluşturur. Bu plakların temizlenmemesi onların sertleşerek tartara dönüşmesine neden olur. Diş temizliği sırasında kullanılan özel aletler ile dişleriniz üzerindeki bu taşlaşmış tartarlar temizlenir.

Evde doğal yöntemler deneyin

Tabii evde kullanılan doğal yöntemle de uzun yıllardır vazgeçilmeyen diş beyazlaştırma yöntemleri arasındadır. Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.

*Kullanmadan önce mutlaka diş hekiminize danışmayı da ihmal etmeyin. Uzun yıllardır kullanılan ve güvenilir sayılan bir yöntem olsa da bu sizin için doğru bir yöntem olmayabilir. Dişlerinizde başka bir problem varsa ya da farklı bir tedavi deniyorsanız olası bir olumsuz reaksiyonu önlemek için diş hekiminize danışmanızda fayda var.

Çileğin içinde bulunan malik asit dişleri temizleyebilir aynı zamanda tükürük üretimini de teşvik ettiği için diş çürümelerini de engelleyebilir. Çileği bir püre haline getirip, diş fırçanıza alabilir ve bunun ile dişlerinizi fırçalamayı deneyebilirsiniz.

Ayrıca muz kabuğu da dişleri beyazlatan diğer doğal gıdalar arasındadır. Muz kabuğundan bir parça alıp bunun ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.