Çam katranı sabunu, cilt bakımında doğal seçeneklere yönelmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da halen daha geleneksel yöntemler kullanılarak yapımına devam edilen sabun, çeşitli özellikleriyle hem fiziksel hem de ruhsal rahatlamaya yardımcı oluyor. Sizin için hazırladığımız detaylı rehber aracılığıyla çam katranı sabunu ne işe yarar, nasıl kullanır ve yan etkileri var mıdır? sorularına detaylı yanıtlar bulabilirsiniz.
Çam Katranı Sabunu Nedir?
Çam katranı sabunu, tedavi destekleyici yönü ile ön plana çıkan bir kişisel bakım ürünüdür. Zengin içeriği ile dikkat çeken doğal sabun çeşidi, hamam kültürümüzün en önemli parçaları arasında yer alıyor. Ciddi bir yan etkisinin olmaması sebebiyle ayrıca geleneksel tıbbın güvenilir şifa kaynaklarından sayılıyor.
Çam Katranı Sabunu Faydaları Nelerdir?
Çam katranı sabunu faydalarını iki ana başlık altında sıralayabilmek mümkün.
Çam Katranı Sabunu Saça Faydaları
- Kuruyan saç tellerine, kaybettiği nemi geri kazandırır.
- Saç derisini ve köklerini besleyerek dökülme, kırılma gibi sorunların önüne geçmeye yardım eder.
- Sabun formundaki çam katranı faydaları arasında yağ dengesini sağlayarak kepeklenme sorununa yardımcı olması da yer alır.
- Saçkıran ve bit gibi sorunların giderilmesine olanak tanır.
Çam Katranı Sabunu Cilde Faydaları
- Antiseptik özelliği sayesinde canlı dokunun mikroplardan arınmasını mümkün kılar. Ciltte oluşan kesiklerin ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Sistit hastalığı nedeniyle meydana gelen iltihapların giderilmesine katkı sağlar.
- Uyuz hastalığı, sinek veya böcek ısırığı gibi nedenlerle ortaya çıkan kaşıntının yatışmasına yardımcı olur.
- Sivilce ve mantar oluşumu, egzama, sedef kaynaklı cilt sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
- Varise ve romatizmaya bağlı ağrıların dinlemesine olanak tanır.
- Üstün temizleme gücü sayesinde cilt yüzeyini yağdan ve kirden arındırır. Böylece nefes alma kapasitesi artan cilt, çok daha parlak ve sağlıklı görünüme kavuşur.
- Çam katranı sabunu faydaları arasında ayaklarda oluşan mantarın ve koku sorunun giderilmesi de sayılabilir.
- Peeling etkisi ile cildin ölü hücrelerden arınmasını mümkün kılar.
- Siyah noktaların yok edilmesinde ve cildin sıkı görünüme kavuşmasında etkilidir.
Saç ve cilt bakımı için kullanabileceğiniz farklı seçeneklerin neler olduğunu merak mı ediyorsunuz? O halde Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar, Eşek Sütü Sabunu Faydaları ve Kükürt Sabununun En Önemli 6 Faydası başlıklı içeriklerimiz de ilginizi çekebilir.
Çam Katranı Sabunu Nasıl Yapılır?
Çam katranı sabunu yapımı, hasat için uygun karaçam ve kızılçam türü ağaçların belirlenmesi ile başlar. Sürecin devamında, hasat için seçilen ağaçların uygun büyüklükteki dalları toplanarak kapalı fırınlara atılır. Fırınlarda uzun süre boyunca yüksek ısıya maruz kalan dallardan, çam katranı adı verilen sıvı açığa çıkar. Koyu renkli ve epey yoğun olan bu sıvı, sabunun ana maddesini oluşturur.
Büyük kaplarda toplanan çam katranının içerisine sabunu hem daha kullanışlı hale getirmek hem de faydalarını artırmak için çeşitli organik yağlar eklenir. Standart bir çam katranı sabununun yapımında zeytinyağı ile birlikte hurma tohumu, Hindistan cevizi ve Hint yağları kullanılır. Yapım aşamasında ilave edilen yağlar, sabunun nemlendirici ve besleyici özellik kazanmasını sağlar. Hint yağı ayrıca sabunun E vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zenginleşmesine, köpüğünün kremsi hale gelmesine olanak tanır. Hindistan cevizi yağı ise tıpkı üretim aşamasında kendiliğinden oluşan gliserin gibi sabuna yüksek nemlendirme özelliği kazandırır. Aynı zamanda ürünün, çabucak kurumasının önüne geçerek kullanım ömrünü uzatır.
Çam Katranı Sabunu Nasıl Kullanılır?
Çam katranı sabunu kullanımı, arınma işleminin yapılacağı bölgeye göre farklılık gösterir. Örneğin; saç tellerinizin kopma ve dökülme gibi sorunlara karşı çok daha güçlü yapıya kavuşmasını istiyorsanız, şampuanla yıkamaya benzer adımları takip edebilirsiniz. Yani ilk sabunu hafif nemli saçınızın tamamına uygulayabilirsiniz. Bu aşamada sabunu ovarak oluşturacağınız köpüğü elinizle saçınıza sürmeniz, sabundaki bileşenlerden yeterince yararlanılabilmenizi zorlaştırır. Dolayısıyla sabunu doğrudan saça sürmeyi tercih etmenizde fayda var. Etkili sonuç için sabunlamanın ardından 4-5 dakika kadar bekleyin. Sürenin bitiminde saçınızı ılık su ile durulayarak süreci noktalayabilirsiniz.
Çam katranı sabunu ile cilt ve yüz temizliği yapacaksanız, dolaylı kullanıma yönelebilirsiniz. Bu yöntem dahilinde kullanılabilecek iki farklı yöntem bulunuyor. İlk yöntemde, sabun elle iyice köpürtülür. Ardından ortaya çıkan köpük cilde sürülür. İkinci yöntemde ise köpürtme işlemi için temiz bir bez veya banyo süngeri kullanılabilir. Köpüğü cildinize uyguladıktan sonra 2-3 dakika beklemeniz yeterlidir. Bekleme süresinin tamamlanmasının ardından cildinizi durulayıp kişisel bakım rutininizi sonlandırabilirsiniz.
Çam katran sabunu, tüm cilt tiplerine uygun bir kişisel bakım ürünüdür. Hem yağlı hem de kuru cilt yapısına sahip olan kişiler, sabunu rahatlıkla kullanabilir. Ürünün bünyesinde barındırdığı bileşenler, her iki cilt tipine de ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Sabunun hızlı etki göstermesi için dikkat edilmesi gerekenler, düzenli kullanım ve doğru uygulamadan ibarettir.
Çam Katranı Sabunu Yan Etkileri Var mıdır?
Çam katranı sabunu zararları, çoğu kişinin merak ettiği bir konu niteliği taşıyor. Çoğu doğal içerikli sabun gibi çam katranından üretilen ürünler de bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Dolayısıyla hassas cilt yapısına sahip kişilerin, saça veya cilde yönelik genel uygulamadan önce deneme yapmalarında fayda var. Vücudunuzdaki belirli bir bölgeye yama testi yaparak cildinizin sabuna nasıl bir reaksiyon verebileceğini kolayca gözlemleyebilirsiniz.
Yapımında kimyasal dengeleyiciler kullanılmayan ve doğal yağlar içeren çam katranı sabununun pH değeri, genelde göz yapısındakinden farklıdır. Haliyle kullanımı esnasında göze kaçması durumunda yanmaya ve kızarıklığa yol açabilir. Görme yeteneği ile ilgili kalıcı bir sıkıntı ya da kozmetik sorunlar ortaya çıkmaması açısından sabunu yüze uygularken bu duruma mutlaka dikkat etmeniz gerekir.