Güneş kreminizi uygulamadan önce onun gücünü öğrenmek, onunla olan ilişkinizin daha istikrarlı ve güven içinde ilerlemesine yardımcı olabilir. Güneş koruma ürünlerini etkili kılan şeyin güneş ışınlarıyla savaşma biçimi olduğunu tahmin edersiniz. Peki, güneş ışınlarının tam olarak neyiyle savaşıyoruz? Hemen söyleyelim: UVA ve UVB ışınlarıyla.
Güneşin cilde zararları neler?
Biliyoruz ki D vitamini sentezi için güneşlenmek çok önemli. Ama güneş ışınlarına gereğinden fazla maruz kalmak, koruyucu kıyafetler ve güneş koruyucu kremler kullanmamak erken yaşlanmaya, cilt hasarlarına neden oluyor.
Güneş ışınları, deride açık ya da kahverengi lekelenmeler, hafif kırışıklıklar, ileri aşamalara gelindiğinde deri atrofisi ve ciltteki kolajen, elastik liflerde meydana gelen bozulmalara neden olabiliyor. Böylece cildin yenilenmesi yavaşlıyor, ciltte lekeler, benler ve damarlar belirebiliyor, cildin rengi solarken, güneş gören yerlerde kırışıklar derinleşiyor ve ciltte sarkmalar oluşuyor.
Diğer taraftan deri tipinizin açık ya da koyu olması, UV ışınlarının yoğun olduğu öğle saatlerinde güneş altında bulunmak, coğrafi konumunuz da oluşabilecek hasarın boyutunda önemli faktörler.
Güneşten korunmak için neler yapılmalı?
En Az 30 Faktörlü, UVA/ UVB Etkili Güneş Koruması Kullanın
Yüzünüzde ya da vücudunuzda güneş yanıkları yaşamamak için güneş kreminizi sürmeden dışarı çıkmak gibi bir hataya düşmeyin. Kullandığınız güneş kreminin en az 30 SPF’lik (koruma faktörlük) koruyucuya sahip olması da önemli. Ayrıca, SPF sizi sadece UVB ışınlarından korur. UVA ışınlarından da korunmak için hem UVA hem UVB koruyuculu ürünleri tercih etmelisiniz. Ayrıca güneş kreminizi en az iki saatte bir yenileyin.
Güneş Kreminizi Doğru Uygulayın
Güneş kreminizle nemlendiricinizi ya da fondöteninizi karıştırıp uygulamayın. Bu tarz uygulamalarda güneş koruyucunun etkisini azaltırsınız. Önce güneş kreminizi uygulayın, cildiniz kremi iyice emdikten sonra fondöten sürebilirsiniz.
Cilt Tipinize Göre Güneş Koruyucu Seçin
Cildinizin tipi, hassas ya da normal olması gibi, kullanacağınız güneş koruyucu için önemli bir rehber aslında. Eğer hassas cilde sahipseniz cildin alt katmanlarına işlemeyen ve güneş ışınlarını sektiren fiziksel güneş koruyucuları kullanmanız gerekebilir. Fiziksel koruyucular, cilde sürüldükleri anda beyaz bir doku bırakırlar. Eğer normal bir cilde sahipseniz kimyasal koruyuculu güneş kremleri kullanabilirsiniz. Kimyasal koruyucular cilde sürüldüklerinde hiç iz bırakmazlar.
Gözlük ve Şapka Takın
Ne kadar güneş kremi uygularsanız uygulayın, gözlerinizi ve başınızın üzerini güneşten korumak için gözlük ve şağka şart.
Açık Renkli Kıyafetler Giyin
Koyu renkli kıyafetler güneş ışınlarını mıknatıs gibi çeker. Özellikle üst giyiminizi ve şapkanızı açık renkli seçmeniz mantıklı olacaktır. Bununla birlikte güneş koruyucu krem kullanmaya yine de devam etmelisiniz.
Ancak günlük güneş kremi kullanırken giysilerinize güneş kremi bulaşabilir. Özellikle renkli güneş kremlerinin lekesi can sıkıcı olabilir. Bu tür lekelerle mücadele için bir tavsiyemiz var: Güneş Kremi Lekesi Nasıl Çıkar? yazısına göz atabilir, ayrıca temizsozluk.com’da farklı tüyolar da bulabilirsiniz.
Güneşlendiğiniz Saate Dikkat Edin
Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ile 16.00 arası direkt güneş ışığından sakınmak çok önemli.
Bol Su Tüketin
Cildiniz, vücudunuza giren sudan faydalanan en son organlardan biridir. Terlemeyle farkında olmadan kaybettiğiniz suyu geri kazanmak için bol su tüketmeye gayret edin. Günde 2,5-3 litre su mutlaka içmeye çalışın.
Bonus: Keçi sütü içeriğinin güneşten zarar görmüş cildi onarmaya yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Daha fazlasını öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.