Peeling etkisi yaratan asitler ve retinollerden sonra yeni güzellik trendi şüphesiz cilt bariyerini besleyen ürünler. Bu da bizi önemli bir soruya yönlendiriyor: Cilt bariyeri nedir?
Bazen nem bariyeri olarak da adlandırılan cilt bariyeri, cildinizin üst tabakasını tanımlamak için kullanılan bir terim. Konu deri olduğunda üç ana katmandan söz etmek gerekiyor: Cildin en dış tabakası olan epidermis; cildin kolajen, elastin ve sinir- kan beslemesini içeren orta tabakası dermis; deri ile kas arasında bir bariyer oluşturan deri altı yağı. Epidermis, üç tip hücre içeriyor:
- Keratinositler: Bu hücreler aslında sizin “cildiniz” olarak düşündüğünüz şeyi oluşturur. Genelde, onları geçirmez bir duvara sabitleyen yapıştırıcı işlevi gören doğal yağlar, seramidler ve kolesteroller içeren tuğlalar olarak tanımlanırlar.
- Melanositler: Bu hücreler melanin üretir. Epidermal melanin, UV radyasyonunu emer ve alttaki yapıları UV hasarından korur. Melanin ayrıca cilde doğal tonunu verir.
- Langerhan hücreleri: Bunlar cildin bakteri, mantar ve virüslere karşı bağışıklık tepkisi oluşturmasına yardımcı olan hücrelerdir.
Cilt bariyerinden bahsedilirken genellikle epidermis’in en üst tabakası olan statüm corneum kastedilir.
Cilt bariyeri neden önemli?
Cilt bariyerinin iki temel görevi var: İyi şeyleri içeride, kötüleri ise dışarıda tutmak. Cilt bariyeri, derinin altındaki vücudu fiziksel toksinlerden ve güneşten kaynaklanan UV radyasyonundan korur. Ayrıca su kaybını önleyerek doğal nemin tutulmasına yardımcı olur.
Eğer epidermis’in en dış tabakası yeterince su içermiyorsa, cilt elastikiyetini kaybeder ve kuru, pürüzlü, pul pul görünür. Yeterince nemlendirilmemiş cilt ayrıca cilt bariyerini koruyamaz ve cildi dışarıdan gelen hasara karşı daha savunmasız bırakır.
Sağlıklı bir cilt bariyeri, aynı zamanda nemli, parlak ve eşit tonda bir cilt elde etmek demek.
Cilt bariyerinin hasar gördüğüne işaret eden belirtiler
Cilt bariyerinin temel işlevinde bozulma söz konusu ise çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir:
Rosacea (gül hastalığı) ve egzama. Bu cilt rahatsızlıkları kısmen cilt bariyerindeki genetik bir kusurdan kaynaklanır. Bununla birlikte cilt bariyerine dışarıdan verilen ek hasarlar, bu koşulların şiddetlenmesine yol açabilir.
- Kronik cilt tahrişi
- Kaşıntılı cilt
- Nemsiz, donuk cilt
- Hiperpigmentasyon
- Cilt enfeksiyonları
- Geciken yara iyileşmesi
Cilt bariyerine neler zarar verir?
Genel olarak yaşam, cilt bariyerine zarar verir. Kirlilik, rüzgar, UV ışınları, sık yıkama, peeling etkili asitlerin aşırı kullanımı, sigara içmek, uykusuzluk, stres, yetersiz beslenme… Kısaca kaçınılabilir ve kaçınılamaz günlük alışkanlıklar bir araya gelerek cilt bariyerinde değişen hasara neden olabilir.
Öneriler
- Kendinize, başkalarına ve cildinize karşı nazik olun.
- Cilt özelliklerinize uygun bir cilt bakım rutini Hatta bu konuda bir dermatologdan yardım almanın önemini küçümsemeyin.
- Nazik ama etkili bir cilt temizleyici kullanın. Bu noktada size önerimiz Dove Original Beauty Cream Bar. Temizleyici niteliğe sahip formülünde bulunan nazik temizleyiciler, cildinize hassas davranır. Besleyici maddeler sayesinde cildinizi temizlemekle kalmaz, aynı zamanda besler ve onarır.
- Cildinizi temizlemeniz yeterli değil, mutlaka nemlendirin.
- Cilt sorunları yaşıyorsanız uzman desteği alarak tedavi olun.
- Vücudunuza da iyi bakmayı unutmayın. Çoğu zaman yüzümüzdeki cilde odaklansak da aslında vücudumuzun tamamı benzer bakımı gerektirir.
- Kendinize iyi bakın. Vücudunuzdaki en büyük organ, cildiniz. Bu yüzden ne yediğiniz, ne kadar uyuduğunuz, stres seviyeniz genel sağlığınızı ve cilt sağlığınızı etkiler.