Bebek gibi pürüzsüz bir cilde sahip olmayı hepimiz isteriz. Fakat aslında bebek gibi bir cilt neredeyse hiçbirimizde yoktur ve sosyal medyada da gördüğümüz ve imrendiğimiz ciltler aslında gerçekte birçok cilt sorunu ile dolu olabilir. Büyük gözenekler, sivilceler, siyah noktalar, renk eşitsizlikleri ya da yaşlanma ile ortaya çıkan ince çizgiler. Bunlar oldukça doğaldır ve hepimizin yaşadığı şeylerdir. Fakat tabii ki cilt bakımına dikkat ederek bu olası cilt sorunlarını en aza indirgeyebilir ya da birçoğunun ortaya çıkmasını geciktirebilirsiniz. Nasıl mı? sizin için cilt bakım rutininizde dikkat etmeniz gerekenleri ve bakım rutininize dahil etmeniz gereken içerikleri araştırdık. Yazımızı okumaya devam edin.
Evde cilt dokusu nasıl iyileştirilir?
Cilt dokusunu iyileştirmek için profesyonel cilt bakımları yaptırmayı deneyebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda popüler hale gelen bu uygulamalar çok fazla tercih ediliyor. Eğer cildinize profesyonel bakım yaptırmak istiyorsanız karbon peeling yazımıza göz atarak kendinize en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Tabii evde yaptığınız bakım rutinlerinde de birkaç detaya dikkat ederek cilt dokunuzu iyileştirmeniz mümkün.
Daima güneş koruyucu kullanın
Aslında, güneş kremi yüzünüze uygulayabileceğiniz en önemli cilt bakım ürünüdür. Sadece cilt kanserine karşı koruma için değil, aynı zamanda yaşlanmayı önleme aracı olarak da kullanılması gerekir. Tabii bunun yanında cildin sağlığını ve canlılığını korumak ve olası cilt lekelerini engellemek de düzenli güneş koruyucu kullanmaktan geçer. Dermatologlar UV maruziyetinin DNA hasarına katkıda bulunduğunu ve bu durumun da kolajen kaybına yol açtığını söylüyor. Cildin kolajeni kaybetmesi de kırışık ve çizgilerin görünümünü arttırarak yaşlanma etkilerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Düzenli olarak peeling yapın
Kimyasal veya fiziksel olarak peeling yapmak, cilt yüzeyinde biriken ölü deri hücrelerini ortadan kaldırmaya ve gözeneklerin genel görünümünü en aza indirmeye yardımcı olarak cilt dokusunu iyileştiriyor. Ölü deriler cilt üzerinde biriktiğinde gözeneklerin içine dolarak sertleşebiliyor. Bu durum da beraberinde siyah nokta sivilce gibi cilt problemlerini ortaya çıkarıyor. Bu yüzden haftada en az bir kez peeling yaparak cildinizi iyice temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Seçtiğiniz peelingin cilt tipinize uygun olduğundan emin olarak kendi bakım rutininizi düzenleyebilirsiniz.
Retinol kullanın
Cilt bakımının mucizevi bileşenlerinden kabul edilen retinol cilt dokusunu iyileştirmek için mutlaka bakım rutininize dahil etmeniz gereken içeriklerden. Özellikle yaşlanma karşıtı etkileri sayesinde yaşlanma etkileri ile mücadelede sık sık başvurulan retinol aynı zamanda cildinizin ışıl ışıl olmasına da yardımcı olacak. Ayrıca retinol büyük gözeneklerin görünümünü de en aza indirgemesi ile bilinir.
Retinolu cilt bakımınıza dahil ederken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; onu gece kullanmanız gerektiği. Eğer retinolü güneşe çıkmadan hemen önce sürerseniz güneş ile tepkimeye girerek cildinizi tahriş edebilir. Bu yüzden gece yatmadan önce gece cilt bakım rutininiz arasına dahil edebilirsiniz.
C vitaminli ürünlerden yardım alın
C vitamini, düzensiz dokuya, kahverengi lekelere ve erken yaşlanmaya yol açan cilde zarar veren serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. C vitaminini günlük rutininize dahil etmek, düzensiz bir cilt dokusuna yol açan bu değişiklikleri önlemeye yardımcı olabilir.
Dermaroller kullanın
Pürüzlü cilt yapınızdan gerçekten memnun değilseniz, evde yapabileceğiniz başka bir seçenek de, dermaroller denilen silindir üzerinde küçük küçük iğnelere sahip el tipi bir alet kullanmaktır. Evde mikroiğneleme kullanmak, profesyonel bir ortamda kullanılanlardan daha hafif ve güvenilirdir bu nedenle hızlı bir çözüm arıyorsanız, bakım rutininiz arasına dermaroller eklemeyi deneyebilirsiniz. Fakat bu aletin nasıl kullanılacağını bilmek oldukça önemli. Küçük iğneler ile cilt dokunuzda minicik delikler açtığınız için doğru uygulama yapmanız en mühim adımlardan. Eğer bakım rutininize dermaroller dahil edecekseniz öncelikle sizi Dermaroller Nedir, Ne İşe Yarar? yazımıza alabiliriz.