Cildinizi güzelleştirmek ve ona sağlık kazandırmak için jade roller, gua sha taşı gibi uygulamaları denemiş veya duymuş olabilirsiniz. Peki ya dermaroller? Dermaroller da cildi gençleştirmek, sivilce izlerinin giderilmesine yardımcı olmak ve yaşlanma belirtilerini azaltmak için kullanılan bir cilt bakım cihazı. Dermarolling veya mikroiğneleme olarak bilinen işlem, önceleri dermatologlar tarafından gerçekleştiriliyordu. Şimdilerde ise genellikle evde çok az bir eğitimle yapılabiliyor. Erişilebilir ve etkili bir cilt tedavisi olarak görüldüğü için de son yıllarda giderek daha popüler bir hal alıyor.
Dermaroller nedir?
Dermaroller bir cilt bakım cihazı. Bir ucunda bir sap, diğer ucunda ise yüzeyinde çok sayıda küçük, ince iğne bulunan bir silindir bulunuyor. 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu cihaz bir dizi keşfin sonucunda ortaya çıktı (90’lı yıllarda yapılan iki bağımsız çalışma, yara izlerini tedavi etmek için mikroiğnelerin kullanımını araştırdı). Şimdilerde farklı dermaroller markaları mevcut ve güvenilir bir tanesini satın almadan ve kullanmadan önce steril olduğundan emin olmak gerekiyor.
Nasıl çalışır?
Dermaroller cilt üzerinde döndürüldüğünde, silindirin üzerinde yer alan küçük iğneler cildi deler. İğnelerin ciltte oluşturduğu delikler çok küçük ve yüzeyseldir. Bu nedenle medikal bir tedavi olarak değerlendirilmez. Kısaca bu cihaz, cilt üzerinde kontrollü bir yaralanma oluşturur. Cildin dış tabakasında herhangi bir hasara neden olmaz. İğnelerin ciltte mevcut olan herhangi bir yara dokusunun parçalanmasına yardımcı olması hedeflenir. Dermarolling tekniği, ciltte kontrollü yaralanmalar ile yüzeysel kanamalar oluşturarak vücudun yara iyileştirme tepkisini tetikler (2016 tarihli bir araştırmaya göre). Ve sonuçta;
- Ciltte büyümeyi teşvik eden maddeler serbest kalır.
- Yeni kan damarları oluşur.
- Cilt daha fazla kolajen üretmeye başlar.
Dermarolling’in ardından 5 gün boyunca vücut tarafından üretilen kolajen, uygulama yapılan cilt bölgesinde birikir. Bu da cildin sıkılaşmasına yardımcı olur ve ince kırışıklıkların görünümünü azaltabilir. Araştırmalar, 1 ay arayla dört dermarolling seansı uygulanan ciltte %400 kolajen artışı yaşandığını tespit etti.
Dermaroller kullanmanın faydaları
Dermaroller uygulamasının kolajen üretimini teşvik etmekten cilt bariyerini güçlendirmeye kadar birçok faydası olduğu düşünülüyor. Bunları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün:
- Kolajen üretimini teşvik eder.
- Yara izlerinin soldurulmasına yardımcı olur.
- İnce kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
- Cildi dolgunlaştırır.
- Cilt bariyerini güçlendirir (*).
Uzmanlar dermaroller ile kolajen üretiminin uyarılmasının dermisin kalınlaşmasını sağladığını belirtiyor. Böylece cilt daha yoğun hale gelir ve sıkılaşır. Uygulamanın ardından ciltte kızarıklık ortaya çıkarken izlerin solması 12 hafta sürebilir. Bu yüzden en iyi sonuçlar için 1 ay arayla 3 farklı seans yapılması önerilir.
Evde mi yoksa bir profesyonel tarafından mı uygulanmalı?
Dermaroller satın alarak bu uygulamayı cilt bakım rutininize eklemeniz mümkün. Uzmanlar bunun epidermisi uyararak cilt bakım ürünlerinin cilde daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Yine de dermaroller yüzeyinde bulunan iğnelerin çok küçük olsalar bile iğne olduklarının unutulmaması gerek. Bu yüzden eğer evde yapmayı tercih ederseniz güvenilir ürünler seçmeniz (örneğin paslanmaz çelik veya titanium iğneler olması, iğne uzunluklarının ve sterilliğinin güvenli olması) son derece önemli.
Kısaca, dermaroller kullanmadan önce veya bu uygulamayı bir profesyonele yaptırmayı düşünüyorsanız bir cilt uzmanından yardım almanızda fayda var.
Ayrıca Gua Sha Taşı İle Cildi Sıkılaştırmak Mümkün Mü? yazımıza göz atabilirsiniz.