Kar mantarı, beyaz koru kulağı, tremella fuciformis veya titrek fungus… Pek çok farklı adı olan bu jöleye benzer mantar türü cildinizin güzelleşmesine yardımcı olur. Cilt tarafından çok hızlı şekilde emilen bir nem bombası olması sebebiyle kozmetik sektörünün göz bebeği olan bu tür, çoğunlukla tropik bölgelerde görülür. Doğada cansız ağaçların gizli yerlerinde ve düşmüş dallarında rastlanan kar mantarı beyaz ve jelatinimsi bir görünüme sahiptir. Kar mantarı cilt bakımı rutininde ise kuru ciltlerin imdadına koşar. Nasıl mı? Gelin, anlatalım…
Kar Mantarı Nedir?
Doğada nadir bulunduğundan ticari olarak yetiştirilen ve özellikle Çin tıbbında şifa aracı olarak kullanılan kar mantarı jelatinli bir şapka gibidir. Beyaz ya da saydam görünümü olan bu mantar türü yağ asitleri ve sterol içermesi sebebiyle cildi neme doyurma konusunda oldukça iddialıdır. Ayrıca uygun kullanımı durumunda karaciğer fonksiyonlarını koruyucu, kolesterol seviyesini düzenleyici ve bağışıklık sistemine yardımcı özellikleri bulunur.
Kar Mantarının Cilde Faydaları Nelerdir?
Kar mantarının kullanımı pek çok farklı şekilde olabilir. Anti-aging etkileri ve yoğun nem verme özelliği sebebiyle cilt bakımı ürünlerinin içeriğinde sıklıkla rastlayabilirsiniz. Kar mantarının cilde etkisi şöyledir:
- Kar mantarında bulunan D vitamini cilt için çok değerlidir. Yeterli alımı söz konusu olduğunda serbest radikallerle savaşarak cildi pürüzsüz ve canlı bir hale getirir ve gençleştirir.
- Cilt yüzeyinde bir kalkan görevi görür. Jelatin yapısındaki molekülleri çok ufak olduğundan cilde uygulanan kar mantarı içerikli ürünler hızla emilir. Bu sayede çevre kirliliği gibi olumsuz hava şartlarına karşı çok daha dayanıklı olursunuz.
- Anti-inflamatuar etkisi ile cilde sağlam ve sıkı bir görünüm verir. Akne ve sivilcelerin sebep olduğu kızarıklıkları önler.
- Cilt tonunu aydınlatıcı özelliği sayesinde özellikle zamanla kurumuş ve yıpranmış cilde sahip olanlar, cildine eski ışıltısını geri verebilir.
Kar Mantarı Cilde Nasıl Uygulanır?
Jel, tonik, krem ya da serum ürünlerinin içeriğinde sıklıkla kullanılan kar mantarı genellikle nemlendirici olarak tercih edilse de makyaj üzerine uygulanabilen bir aydınlatıcı olarak da kullanılabilir. Hem nem veren hem de ciltteki renk eşitsizliklerine müdahale edebilen pratik bir alternatiftir. Herhangi bir tahrişe sebep olmadığı için her cilt tipine uygundur. Uygulama konusunda satın aldığınız ürünün yapısına uygun hareket etmeniz gerekir.
- Eğer cildinize kar mantarı desteğini losyon formunda vermek istiyorsanız; önce cildi temizlemeli ve ardından uygulamaya geçmelisiniz. Ekstra nemi tıpkı bir sünger gibi içine çekeceğinden ferahlığını anında hissettirecektir. 2 ml kadar kremi ister elerinizle isterseniz bir pamuk yardımıyla yüzünüze ve boyun bölgenize sürebilirsiniz.
- Eğer kırışıklık önleyici özelliğe sahip bir ürüne sahipseniz, cilt bakım rutininizin en sonunda kar mantarı içeriğini uygulayabilirsiniz.
- Kar mantarının kullanımı konusunda aydınlatıcı serum ürünlerini de öne çıktığını söylemiştik. Bu tip ürünler de gece ve gündüz kullanımına uygundur. Damlalık yardımıyla direkt yüzünüze damlattıktan sonra dairesel hareketlerle, hafifçe masaj yaparak cildinize sürebilirsiniz.
- Kar mantarı bileşeni içeren kozmetik ürünlerden biri de peeling toniğidir. cilt tipinize ve ihtiyacına göre ortalama olarak haftada 5 kez birkaç damla, tonik işleminden önce uygulayabilirsiniz. Hafif masaj ile tüm cilde yararsanız maksimum etkiyi görürsünüz.
Günlük bakımınız için cilde yoğun nem veren kar mantarının dışında farklı yağlardan da destek alabilirsiniz. Örneğin hücre yenilenmesini teşvik eden, güneşe karşı koruma sağlayan ve kolajen üretimini artıran shea yağının faydaları pek çoktur. Sivilceli ciltler için doğal bir şifa kaynağı olan aspir yağı da cilt bakım ritüeline eklenebilir.