Herhangi bir cilt uzmanına seramid hakkında danışırsanız muhtemelen onun sağlıklı cildi korumak için faydalarından söz edecek ve övgülerde bulunacaktır. Seramidler, vücudunuzda doğal olarak bulunur ve lipit cilt bariyerinizin yarısını oluşturur. Peki vücudumuzda zaten seramid varsa, neden onları cilt bakım rutinlerimize de ekliyoruz?
Seramid nedir, detaylı bir şekilde öğrenmek ve yukarıdaki gibi aklınıza takılan sorulara yanıt bulmak için okumaya devam edin.
Seramid nedir?
Seramidler, sfingolipid adı verilen karmaşık yağ veya lipid ailesinin bir parçasıdır. Seramidlerin nasıl çalıştığını anlamanın en iyi yollarından biri, stratum corneum'un (epidermisinizin en dış tabakası) tuğla ve harçtan oluştuğunu hayal etmektir. Deri hücreleri esasen tuğladır ve lipidler veya yağlar aradadır; bunu da harç olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki bir tuğla yığını, harç her şeyi yerine oturtmadan korumada o kadar etkili olmayacaksa, cilt hücreleriniz de seramidsiz olamaz.
Dolayısıyla, cildinizin geri kalanını korumak adına bir bariyer görevi gördüğü ve nemi içeride tuttuğu için epidermisinizin en dış tabakasının yapısının bozulmadan kalması çok ama çok önemli.
Seramidin cilde faydaları
Seramid nedir, artık biliyorsunuz. Peki seramidin cilde faydaları neler? Yukarıda da belirttiğimiz gibi seramidler, cildin bariyer işlevinde inanılmaz derecede önemli bir rol oynar.
- Cilt bariyerini yeniler: Yaşlanma, cildi soyan eksfolyantların ve sert sabunların aşırı kullanımı veya başka bir nedenle seramidlerin kaybı, cildin koruyucu bariyerinin tehlikeye girmesine neden olur; sonuçta bakterilerin girmesine izin verir. Seramidleri yenilemek cilt bariyerini sağlıklı tutarak düzgün çalışmasını sağlar (*).
- Nemi hapseder: Sağlıklı bir cilt bariyeri nemi içeri hapseder ve kuru cilde neden olan su kaybını önler.
- Cildi korur: Seramidler cildi çevresel saldırganlara ve kirliliğe karşı korumak için çalışır. Cildi aktif maddelere karşı daha tolere eder hale getirir. Seramidler ayrıca cildimizi, tahrişe neden olan kimyasallardan korunmak için de çalışır.
- Yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini azaltır: Cildin incelmesi ve yaşlanması sadece kolajen ve elastinin (derminizdeki proteinler) kaybı veya parçalanmasından kaynaklanmaz, aynı zamanda cilt bariyeriniz de inanılmaz derecede önemlidir. Seramidler cildin geri kalanının korunması ve bakımında rol oynar.
- İltihaplı cilt rahatsızlıklarına yardımcı olur: Cildin koruyucu bariyeri düzgün çalışmadığında, cilt susuz kalabilir ve geçici epidermal su kaybı gelişebilir. Bu da cildi kuru, iltihaplı ve egzama, rozasea, akne ve sedef hastalığı gibi iltihaplı cilt koşulları için riske sokar (*).
- Cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir: Tehlikeli bir cilt bariyerinin ortak özellikleri kuruluk, pul pulluk ve dehidrasyondan kaynaklanan ince çizgilerdir. Kaybedilen lipidleri geri yüklemek ciltteki nemi artırabilir ve genel görünümü iyileştirebilir.
Seramid neden azalır?
Seramidin cilde faydaları, azımsanamayacak kadar fazla. Peki zaten vücudumuzda var olan seramid neden azalır? Seramidler doğal olarak cildimizden elde edilir, ancak kaybettiklerinizi yenilemek için cilt bakım ürünlerinde kullanılmak üzere sentetik olarak da üretilebilirler.
Uzmanlara göre 30'lu ve 40'lı yaşlarda seramid kaybedersiniz. Dolayısıyla sağlıklı görünen cildi korumak için yaşlandıkça cilt bakım rutininize seramidleri eklemeniz gerekir.
Seramid kaybını nasıl önleyebilirsiniz?
Seramid kaybı, tıpkı kolajen de olduğu gibi yaş almanın doğal bir süreci. Bu nedenle bunu tamamen sonlandırmak mümkün değil. Yine de 30’lu yaşlardan itibaren seramidi cilt bakım rutininize ekleyerek bu kaybın önüne geçebilirsiniz. Seramid içeren cilt bakım ürünlerinin yanı sıra seramid kaynaklarını beslenmenize eklemek de size yardımcı olabilir. Seramid içerebilecek gıdalar şunlardır:
- Buğday
- Pirinç
- Mısır
- Tatlı patates
- Soya fasulyesi
- Bazı gıda takviyeleri
Seramid içeren ürünler herkese uygun olur mu?
Seramidler, cilt yapısında merkezi bir rol oynayan lipidlerdir. Nem kaybını önlemeye yardımcı olan ve cildi nemli ve esnek tutan bariyer işlevini geliştirirler. Cilt bariyeri ayrıca vücudu zararlı patojenlerden, tahriş edici maddelerden ve çevresel toksinlerden korur. Bu nedenle, tehlikeye girerse enfeksiyonlar ve diğer cilt koşulları gelişebilir.
İnsanlar yaşlandıkça doğal olarak seramidleri kaybederler. Bununla birlikte, kişi, topikal seramid kremleri veya diyet takviyeleri yoluyla seramid seviyelerini artırabilir. Bu ürünler cilt sağlığını iyileştirmeye, bariyer işlevini ve hidrasyonu artırmaya, zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlamaya ve yaşlanan cildi canlandırmaya yardımcı olabilir. Tipik olarak, seramidler güvenlidir. Ciddi yan etkilere neden olma ihtimalleri yoktur. Yine de kullanmadan önce, üründeki herhangi bir bileşene duyarlı olup olmadığınızı kontrol etmek için cildin küçük bir bölgesinde yama testi yapmayı unutmayın.
Ayrıca cilt bakımındaki şu doğal içeriklerle ilgili de bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz: