Cilt ve özellikle de saç bakımı ürünlerinin içeriklerinde adına sıklıkla rastladığımız sülfür, kişisel bakımın öne çıkan maddelerinden biridir. Vücudumuzda da bolca bulunan bir mineral olması sebebiyle doğal sağlık kaynağı olduğu söylenebilir. Sülfürün faydaları vücudun direncini yükseltmekten metabolizmayı güçlendirmeye kadar pek çok maddede sıralanabilir.
Peki, insan sağlığı adına bu kadar önemli olan sülfür nerelerde kullanılır? Günlük aldığımız kırmızı et, balık brokoli, lahana, soğan gibi besinlerin içinde yer aldığı gibi cilt ve saç bakımı için tercih edebileceğimiz ürünlerin içeriğinde de bolca sülfüre rastlanır.
Sülfürün Cilde Faydaları Nelerdir?
Öncelikle sülfür ne demek, bakalım… Kükürt ile karıştırılmaması gereken sülfür bir mineral türüdür. Fazla eksikliği halinde kalp sorunları, obezite, halsizlik gibi sağlık problemlerine yol açabilecek sülfür nedir diye soracak olursanız; hiç de yabana atılmayacak, vücut için son derece hayati öneme sahip bir bileşen olduğunu görürsünüz.
Cilt ve saç bakımında kullanabileceğiniz sülfürün faydaları ise şöyledir:
- Anti - aging etkisi sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir ve yıpranma süreci üzerinde yavaşlatıcı bir etki bırakır.
- Sülfür iyi bir cilt temizleyicidir. Ölü hücrelerin ciltten arınmasını sağlar. Tıkanmış gözenekleri açarak rahatlama sağlar.
- Özellikle hassas ciltlerde gözlemlenen; tendeki yaraların, izlerin, sivilceli görünümün giderilmesine destek olur. Cilt yüzeyinde iyileştirici etki bırakan doğal bir ilaçtır.
- Antiseptik özelliği ile cilde ve saç derisine güç kazandırır, bağışıklık sağlar.
- Sülfür faydaları içinde pütürlü ve akneden yıpranmış ciltlerin onarılması da bulunur. Özellikle sülfür içeren maskeler bu konuda çok başarılı sonuçlar verir.
- Sülfür kullanarak hazırlayabileceğiniz cilt maskeleri peeling görevi de görür. Rutin kullanımı sonrası daha parlak ve aydınlık bir cilde sahip olabilirsiniz.
- Hava kirliliğinden cildin minimumda etkilenmesini sağlar. Tüm çevresel faktörler sülfür destekli ürünler sayesinde daha dirençlidir.
- Kolajen üretiminin önemli parçalarından biri olduğundan cilde dayanıklılık verir.
Diğer cilt dokusunu iyileştirme yolları için buraya göz atabilirsiniz.
Sülfürün Kullanım Yöntemleri Nelerdir?
Sülfür içerikli kremler, maskeler, peeling ürünleri ve sabun kullanabilirsiniz. Özellikle yağlı cilde sahip kişilerin rutin bakımlarına sülfürü eklemesi gerekir. Sülfür içerikli arındırıcı ve doğal maskeleri evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Karışım için 2 yemek kaşığı kadar toz kile ve bir miktar da suya ihtiyacınız olacak.
Çamur kıvamı alan maskeyi banyodan sonra yüzünüze sürü, 15-20 dakika kadar bekletebilirsiniz. Suyla iyice temizledikten sonra cildinizi nemlendirmeyi unutmayın! İhtiyaca göre cilt serumu seçimi de yapabilirsiniz.
Sülfür sabunu faydaları bakımından yine aynı işlevi görür. Kurutucu özelliği sayesinde yağlı cilt yapısı için yararlıdır. Saçta ve saç derisinde bakım sağlar. Sülfür saça faydaları nelerdir diye baktığımızda ise şöyle bir liste ile karşılaşırız:
- Çok hızlı yağlanan saçların bakımı ve hijyeni konusunda destekçidir. Rutin kullanımı sonrasında saçı nemini kaybetmeden kurutur ve yağlı görünümün önüne geçer.
- Kepekli saçlarda şampuan yerine kullanılabilir. Kepeklenmeyi azaltır. Benzer şekilde saç derisinde tahriş ya da pullanma gibi sorunlar yaşıyorsanız bunu da sülfür karışımlı jeller, şampuanlar ya da bakım kremleriyle aşabilirsiniz.
- Saçlarınız ihtiyacı olan besini doğal yoldan alacağından daha güçlü ve dayanıklı hale gelir.
- Sülfür sarımsağın içinde de bol miktarda bulunduğundan sarımsak içerikli ürünler saçlarınızı besler.
Sülfür ne işe yarar sorusunun sayısız cevabı olduğunu gördük. Siz de kişisel bakımınızın bir parçası haline getirerek sülfürden yararlanabilirsiniz.