İş stresi hepimizin hayatını alt üst eden durumlardan biri olabiliyor. Sürekli gelen e-postalar, çalan telefonlar, kullandığımız uygulamalardan gelen mesajlar, aniden ortaya çıkan toplantılar ve belki de çalışma arkadaşlarınızın panik olması canınızın sıkılması için yeterli sebeplerden.
Özellikle yaklaşan sunumlar, teslim edilmesi gereken işler ya da zorlu bir görev söz konusu olduğunda bu durumlar bizi daha çok strese sokabiliyor. Bu stresin çok önemli olmadığını düşünüyorsanız, iş stresi kronik hale geldiğinde hem fiziksel hem de duygusal sağlığınızı etkileyebilir.
İş stresi yaşamak kaçınılmazdır (yaptığınız işi sevseniz bile) ancak iş stresini minimumda tutmak için atabileceğiniz adımlar vardır.
Sizi nasıl etkilediğinin farkında olun
Bu kulağa çok basit gelebilir, ancak stresin sizi ne kadar etkilediğini anlayabilirsiniz. Günün sonunda kendinizi duygusal olarak bitkin ve karamsar olarak buluyorsanız bunun farkında olun. Yönetilmeyen strese uzun süreli maruz kalma, vücudunuza ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Bu yüzden öncelikle işin sizde baskı ve strese sebep olduğunun farkına varın.
Stres içinde olup olmadığınızdan emin değil misiniz? Sizin için stresin ortaya çıkardığı sonuçları araştırdık. Bunlardan birkaçına sahipseniz, farkındalığınızı arttırmanın zamanı gelmiş demektir.
- Enerji düşüklüğü ve yorgunluk
- İştah değişiklikleri
- Baş ağrısı
- Sindirim sorunları, mide ağrısı
- Hızlı kalp atışı
- Terlemek ve güvensiz hissetmek
Stres etkenlerinizi yazın
Evet artık stresli olup olmadığınızın farkına vardınız. Sırada sizi strese sokan etkenleri bulmak var. Tetikleyicilerinizi yazarak işe başlayabilirsiniz.
- Size baskı yapan birileri var mı?
- İş yüzünden hayatınıza vakit ayıramıyor musunuz?
- Yaptığınız işte kendinize güvenmiyor musunuz?
- İş arkadaşlarınızın size olan davranışları nasıl?
Gibi soruların cevaplarını verin ve bu anların size ne hissettirdiğini yazarak bir duygu farkındalığı oluşturun. Duygularınızı gizlemeyin ve onları fark ederek kabul edin.
Kendinize küçük zamanlar ayırın
Yoğun bir günde birkaç dakika kişisel zaman ayırmak bile tükenmişliği önlemeye yardımcı olabilir. Eğer evden çalışıyorsanız bu harika, tüm günü bilgisayar başında geçirmeyin ve kendinize zamanlar yaratın. Tıpkı işyerindeki gibi bir öğle arası rutini edinin. Toplantılardan sonra birkaç sayfa kitap okuyun ya da izlemek istediğiniz bir videoyu izleyin.
Bu ufak zamanlar işe döndüğünüzde rahatlamış şekilde çalışmanıza yardımcı olur. Ayrıca, boş zamanlarınızda işle ilgili e-postaları kontrol etmeyerek veya akşamları telefonunuzla bağlantınızı keserek işiniz hakkında düşünmeye ara vermek de oldukça önemlidir.
Zaman yönetiminizi kontrol edin
Yapacağınız işlerle ilgi plan yapmak sizi iş konusunda oldukça rahatlatacaktır. Kendinize günlük planlarınızı yazacağınız bir defter alabilirsiniz. Böylece o gün neyi bitirmeniz gerektiğini bilecek ve ekstra işlerinizi da bu programa göre planlayabileceksiniz. Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın.
Bu plan hem yaptığınız işlerden en yüksek verimi almanızı sağlayacak hem de stresinizi biraz olsun yönetmenize yardımcı olacak.
İş ve özel yaşamınızı dengeli tutun
Günün her saati ulaşılabilir olmak sizi kolayca tüketebilir. Potansiyel stresten kaçınmanıza yardımcı olmak için iş ve ev yaşamınız arasında net sınırlar oluşturmak önemlidir.
Bunun bir kısmı, sosyalleşmek için zaman ayırmak ve e-postaları ne zaman kontrol edeceğiniz veya telefon görüşmeleri yapacağınız konusunda kurallar oluşturmak anlamına gelir. Önemli gündemlerin, toplantı ya da sunumların olduğu zamanlar dışında mesainiz bittikten sonra maillerinizi kontrol etmeyin ve iş ile ilgili mesajlara çok önemli olmadıkça cevap vermeyin. Tabii bu durumdan rahatsız olmamayı da öğrenmelisiniz. Şahsen ben de iş ile ilgili bir mesaj geldiğinde ve onu gördüğümde cevap vermezsem çok daha stresli oluyorum. Fakat cevap verip, yarın mesai saati içinde bakacağım diyerek hem kendimi hem karşı tarafı rahatlatıyorum.
Kişisel bakımınıza zaman ayırın
Kendinizi düzenli olarak iş tarafından bunalmış hissediyorsanız, öz bakım için zaman ayırmak bir zorunluluktur. Bu, uykuya öncelik vermek, eğlenmek için zaman ayırmak ve gün boyunca yemek yediğinizden emin olmak anlamına gelir.
Ayrıca bir kuaföre gitmek, kendinize maske yapmak, manikürünüze vakit ayırmak da iyi hissetmenize yardımcı olur.
Gevşeme tekniklerini öğrenin
Biraz yavaşlamak ve farkında olmak kendinizi gün boyu iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Çok stresli ve sinirli hissettiğiniz anlarda nefes teknikleri deneyin. Akşamları iş bittikten sonra meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirin. Meditasyon yalnız iş stresinizden kurtulmaya değil aynı zamanda gündelik hayatınızı da dengelemeye yardımcı olur ve sizi rahatlatır.