Dünyanın hemen her yerinde insanlar daha sağlıklı bir görünüm oluşturmak, ciltlerini aydınlatmak ve yüz özelliklerini ortaya çıkarmak için yanaklarına allık uygularlar. Bununla birlikte bazen pembe yanaklar, estetik bir görünüm yaratmaz- özellikle de yanaklarınızın kızarmasının patojenik bir nedeni olduğunu düşünüyorsanız.
İşte yanaklarınızın isteğinizin dışında kızarmasının olası nedenleri ve bu sorunla nasıl başa çıkabileceğiniz.
Gül hastalığı
Pembe yanakların yaygın nedenlerinden biri, otoimmün bir reaksiyon olan rosacea yani gül hastalığı. Hepimizin cildinde yaşayan mikroorganizmalar var ve bunlar potansiyel olarak zararlı bakterilerle savaşarak cilt bariyerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyorlar. Ancak bazı insanların bağışıklık sistemleri bu mikroorganizmaları potansiyel tehditler olarak ele alıp onlarla savaşarak rosacea’ya sebebiyet veriyor. Rosacea ise kendini kırmızı yanaklar ve yüzün diğer bölgelerinde kızarıklık da dahil olmak üzere çeşitli semptomlarla belli ediyor.
Eğer gül hastalığından şüpheleniyorsanız çözüm için mutlaka dermatoloğunuza başvurun. Doktorunuz bazı cilt bakım ürünlerinden, özellikle alkol içerenlerden kaçınmanızı önerebilir. Bununla birlikte güneşten de kaçınmanız gerekir. Söz konusu gül hastalığı olduğunda, yüzünüzü yıkarken dikkatli olmanız semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. Nazik bir temizleyiciyi cildinize uygulayın, yüzünüzü ılık ya da soğuk su ile durulayın ve yine nazikçe kurulayın.
Sivilceler
Sivilceler genelde kızarıklıkla ilişkilendirilir. Sivilceden kaynaklanan kızarıklığı tedavi etmek için odak noktası iltihabı azaltmak olmalı. Bunun için doktorunuz size doğru ilaçları önerebilir. Örneğin yüzünüzü önce bir temizleme yağı, ardından yüz yıkama jeli ile iki adımlı şekilde temizleyebilirsiniz. Bu sayede cildi kir ve yağdan arındırmış olursunuz. Salisilik asit, benzoil peroksit ve kimyasal eksfolyantların tümü, sivilceleri kurutmaya yardımcı olan topikal bileşenler.
Örümcek damarları
Örümcek damarları da yanaklarda kızarıklıkla kendini gösterebilir. Bu durum kılcal damarlar genişlediğinde meydana gelir, bu da onları cilt altında görünür hale getirir ve bölgede kızarıklığa neden olur. Örümcek damarları için yaygın olarak lazer tedavisi uygulanır. Bu durumun sık rastlanan bir nedeninin, güneşe maruz kalmakla ilişkili foto yaşlanma olduğu biliniyor. Cilt sağlığınızı korumak ve bu tür cilt rahatsızlıklardan korunmak için günlük SPF kullanımının çok önemli olduğunu unutmayın.
Yiyecek veya içecek alerjileri
Vücudumuz belirli yiyecekleri işlediği ve bu süreçte kimyasal reaksiyonlar meydana geldiği için, yediklerimizin fiziksel bir etki yaratması sürpriz değil. Baharatlı yiyecekler, acı soslar, çeşniler yüzdeki damarların genişlemesine neden olarak geçici bir kızarıklığa yol açabilir. Gıda hassasiyetleri de bunu tetikleyebilir. Gıda hassasiyetine sahip kişiler için süt ürünleri, turunçgiller ve çikolata olası suçlular olabilir. Eğer herhangi bir gıdanın sizde alerjiye neden olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.
Gebelik
Yanaklardaki kızarıklığın nedenlerinden biri de hamilelik olarak karşımıza çıkmakta. Hamilelik sırasında, vücutta dolaşan kan hacmi, bebek büyüdükçe rahmi ve diğer organları desteklemek üzere genişler. Sonuçta artan kan akışı, kan damarlarını genişletir ve yüzdeki, ellerdeki küçük damarların sayısını artırabilir. Bu konuda yapılacak bir şey yoktur ve genelde doğumdan sonra kızarıklık sorunu ortadan kalkar.
Menopoz
Yanaklardaki kızarıklıkların bir başka nedeni ise menopoz. Çoğu insan bir menopoz semptomu olarak göğsünden boynuna ve yüzüne doğru yükselen bir sıcaklık hissi tarif eder. Bu tür bir ateş basması sırasında yüzünüz kızarabilir. Bunun nedeni büyük olasılıkla hormonal dalgalanmalar. Örneğin östrojendeki bir azalma, beyinde vücudun termostatı olarak görev yapan hipotalamusun vücut sıcaklığındaki artışı algılamasına neden olabilir.
Sıcak basması genelde menopozdan kısa bir süre sonra düzelir. Bu tür semptomlar yaşıyor ve nedeninin menopoza girmeniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmanızı öneririz.