0

Atopik dermatit egzamanın en yaygın şekli olarak bilinir. Atopik cilt olarak açıklanan bu durum ciltte kuruma, pullanma ve lekeye neden olur. Birçok kişi, “Atopik cilt nedir?” ve “Atopik cilt ne demek?” sorusunu merak eder. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen cilt sorunu ergenlik hatta yetişkinlik dönemine kadar devam edebilir. Hastalık nadiren yetişkinlik döneminde de başlayabilir. Atopik cilt sorunu bağışıklık sisteminin aşırı duyarlı olmasıyla yakından ilgilidir. Genetik olarak ortaya çıkabilen atopik dermatit alerji ve astım gibi hastalıklarla da ilişkili olabilir. Peki, atopik cilt tipi nedir ve atopik cilt nasıl olur? Gelin “Atopik cilt neden olur?” konusuna yakından bakalım.

Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-1 - Saç Bakım Güzellik Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-2 - Saç Bakım Güzellik

Atopik Cilt (Egzama) Nedir?

Halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatit cilt kuruma, pullanma gibi lezyonlar ve yoğun kaşıntı ile kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Atopik cilt belirtileri arasında ciltte sıklıkla kaşınma sorunu gözlenirken cilt derisi kalınlaşır ve kırmızı kabarık noktalar oluşur. Ciltte meydana gelen yoğun kaşıntı hissi işte, okulda ve sosyal hayatta zorlanmalara ve günlük performansın düşmesine yol açabilir. Egzamanın nedenleri arasında çevresel ve genetik faktörler başı çeker. Egzama her yaştan ve cinsiyetten insanı etkilese de vakaların çoğu çocukluk döneminde başlar. Yetişkinlerde atopik cilt sorunu çocuklara kıyasla daha az görülür. Ancak yetişkinlikte de egzama sorunu yaşama olasılığı bulunur. Egzama kronik bir rahatsızlık olup bulaşıcı değildir.

Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-3 - Saç Bakım Güzellik Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-4 - Saç Bakım Güzellik

Atopik Cilt (Egzama) Belirtileri Nelerdir?

Egzama sorunu bebek ve küçük çocuklarda yüz, dirsek dışı ve dizleri etkiler. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ise el, ayak, kol, diz arkası ve dirsek kıvrımlarında atopik dermatit belirtileri görülebilir. Egzama belirtileri her kişide farklılık gösterse de bazı semptomlar genellikle aynıdır. En yaygın atopik cilt belirtileri aşağıdaki gibidir:

 

  • Deride kuru ve pullu lekeler
  • Deride kızarıklık ve şişlik
  • Deride çizikler
  • Deride kalınlaşma
  • Duyarlılık ve hassasiyet
  • Deride su toplanması
  • Cilt renginde değişiklik
  • Deride sızlayan ve kaşınan küçük yumrular

 

Bunların yanında egzama sırasında ciltte yaşanan aşırı kaşınma hissi de bulunur. Ciltte sürtünmeye neden olan bu durum cilt üzerinde yırtık ve enfeksiyonlara yol açabilir. Cilt kuruluğunu gidermek adına cilt bakımında kullanabileceğiniz doğal yağlar konusunu merak ediyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-5 - Saç Bakım Güzellik Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-6 - Saç Bakım Güzellik

Atopik Cilt (Egzama) Nasıl Teşhis Edilir?

Atopik cilt teşhisinde doktorunuz sizden tıbbi geçmişinizi incelemek için alerji ve astım durumunuzu sorar. Bunun yanında ailede alerji, astım ve dermatit öyküsü araştırılır. Doktor cildinizi inceleyerek egzama sorununu teşhis edebilir. Kan testleri ve alerji testleri egzama teşhisinde önemlidir. Ayrıca tanı yapabilmek adına cilde alerjenlerin yerleştirildiği bir yama testi de yapılabilir. Tüm bunların sonucunda egzama tanısı konulur.

Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-7 - Saç Bakım Güzellik Atopik Cilt Nedir, Belirtileri Nelerdir?-8 - Saç Bakım Güzellik

Atopik Cilt (Egzama) Nasıl Tedavi Edilir?

Atopik cilt tedavisi konusunda yaşınız, genel sağlığınız ve sağlık öykünüz etkili faktörlerdir. Tüm bu etmenlere bakılarak en iyi tedavi planlaması hazırlanır. Egzama tedavisinde amaç derideki kaşıntı ve iltihaplanmayı azaltarak cildi nemli tutmak ve enfeksiyon riskini önlemektir. Siz de cilt bakımına önem veriyorsanız “Sebum nedir?” içeriğimizi okuyarak konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. İşte atopik cilt için öneriler

 

  • Antihistaminik ilaçlar: Ağız yoluyla alınan antihistaminik ilaçlar kaşıntı sorununu hafifletmeye destek olur.
  • Steroid kremler: Steroid egzama kremleri iltihaplanma, kaşıntı ve şişlik gibi belirtileri hafifletmeye katkı sunar.
  • Oral antibiyotikler: Oral antibiyotik ilaçlar egzamaya neden olan bakterileri yok eder. Ciltte kaşıntı oluştuğunda bölgeye bakteri taşınır. Bu da enfeksiyonla sonuçlanabilir. Antibiyotik ilaçları reçete edilen dozda kullanmak gerekir.
  • Sistemik kortikosteroidler: Bu ilaçlar iltihap ve kaşıntı sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Ağır vakalarda hap veya sıvı şeklinde kullanılabilir. İlaçlar oldukça etkili olduğundan kısa bir süre için kullanılması önerilir.
  • Fototerapi: Egzama tedavisinde UV ve PUVA olmak üzere iki farklı fototerapi tedavisi tercih edilir. Fototerapi diğer tedavilerde de birlikte kullanılabilme özelliğine sahiptir.
  • Bariyer restorasyon kremleri: Nemlendiriciye benzeyen bu kremler cilt kuruluğunu önlemeye ve cilde nem sağlamaya destek olur.
  • Topikal immünomodülatör: Topikal ilaçlar bağışıklık sisteminin tepkisini değiştirmek için kullanılır.
  • Metotreksat: Egzamayı uzun vadede yönetmek için kullanılan ilaç türlerindendir. Bu ilaçların doktorun önerdiği dozda kullanılması önemlidir.
  • Egzama şampuanı: Egzama belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmak için egzama şampuanları da kullanılabilir. Saç derisinde görülen egzama için egzama şampuanları faydalı sonuçlar sağlar.

 

Eğer egzama sorunu yaşıyorsanız ılık suyla banyo alabilir, hayatınızda stresi en aza indirebilir ve günde bir kez nemlendirici kullanımına özen gösterebilirsiniz. Bunun yanında hastalığı tetikleyecek etkenlerden kaçınmak ve terlemeyi önlemek için hafif giysiler tercih etmek de egzama sorununu azaltmanıza destek olur. Koku ve boya içeren cilt ürünlerinden olabildiğince uzaklaşarak hassas ciltler için geliştirilen cilt bakım ürünleri tercih edebilirsiniz. Cilt temizliğinde Dove Beauty Cream Bar Micellar sabun kullanarak hassas cilt bakımınızı en iyi şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Micellar teknolojisine sahip olan ürün cildi yağ ve kirden arındırır ve cildi kurutmadan temizler. Yüz temizliğinin yanında Dove sabunu el ve vücut temizliğiniz için de kullanabilirsiniz.