Sağlıklı kalmak ve vücudumuzun işlevlerini eksiksiz şekilde yerine getirebilmesi için A vitamini son derece önemli. Çünkü bu önemli vitamin bağışıklık sistemi, üreme ve metabolizma sağlığının yanı sıra kalp, akciğer, böbrek ve beyin işleyişine de yardımcı olur. Üstelik rolü bunlarla da sınırlı değil. A vitamini ayrıca hücrelerin serbest radikal hasarından korunmasına yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip.
Somon, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, süt, peynir, yumurta sarısı, sakatat, brokoli, kabak havuç, mango ve kayısı gibi birçok farklı besin kaynağını tüketerek vücudunuzun A vitamini ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Yetişkin kadınlar için günlük olarak yaklaşık 700 mikrogram, erkekler için ise 900 mikrogram A vitamini tüketimi öneriliyor. Bununla birlikte A vitamini eksikliği yaşamanız durumunda, çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz. Eğer A vitamini eksikliğiniz olabileceğinden endişeleniyorsanız, doktorunuzdan bir kan testi isteyin.
Göz kuruluğu
Göz kuruluğu A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biri. Gözlerimiz, göz yüzeyini temiz tutarken onları korumaya ve yağlı tutmaya yardımcı olan gözyaşı filmi adı verilen bir sıvı tabakasıyla kaplı. Görüntünün net olması için sağlıklı bir gözyaşı filmine sahip olmanız gerekli. Gözyaşı filmi kaliteli olmadığındaysa göz kuruluğu ortaya çıkabilir.
Gece körlüğü
Gece körlüğü, bir başka A vitamini eksikliği belirtisi. A vitamini, retinada ışığı emen bir protein olan rodopsinin kritik bir parçası. Rodopsin ise gece görüşü açısından çok önemli.
Yara iyileşmesiyle ilgili sorunlar
A vitamini uygun yara iyileşmesinin önemli bir bileşeni. Bunun nedeni A vitamininin vücudun inflamatuar yanıtını hafifletmede rol oynaması ve aşırı inflamasyonun kontrolüne yardımcı olabilmesi. Yani yeterli A vitamini olmadan yaralar düzgün bir şekilde iyileşemez.
Göğüs, boğaz ve solunum yolu enfeksiyonlarında artış
A vitamini eksikliği boğaz, göğüs ve solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili olabilir (*). Elbette bununla ilgili kesin bir yorum yapabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Yine de A vitamininin soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar gibi istilacı patojenlerle birlikte gelen aşırı iltihaplanmaya karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.
Doğurganlık sorunları
A vitamininin bir dizi üreme sürecinde rol aldığını biliyoruz, ancak eksikliğinin hem kadınlarda hem de erkeklerde doğurganlık sorunlarıyla ilişkili olup olmadığını kesin olarak öğrenmek için bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Kuru cilt
A vitamini eksikliği kesinlikle kuru cilt, egzama ve diğer cilt sorunlarının tek nedeni değil, ancak rol oynayabilir. Cilt bakım ürünlerinin çoğunda retinol bulunduğunu görürsünüz. Retinol aslında A vitamininden üretiliyor ve kırışıkları azaltmak, cilt dokusunu yumuşatmak gibi birçok cilt yararına sahip. Bu bağlantı sebebiyle A vitamini eksikliğinin başta kuru cilt olmak üzere cilt problemlerinde rol oynayabileceği düşünülüyor.
Cildimiz retinoid reseptörleri içerir ve yeterli miktarda A vitamini almak yeni cilt hücreleri oluşturmaya, iltihabı azaltmaya ve kuruluğu önlemeye yardımcı olur.
Eğer çok sınırlı bir diyetiniz veya özel bir durumunuz yoksa A vitamini eksikliği yaşama riskiniz oldukça düşük. Ancak eksikliğine dair belirtiler yaşadığınızı düşünüyorsanız kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
Daha da önemlisi yukarıdaki belirtilerin birçok farklı nedenle ortaya çıkabileceğini unutmayın. Kuru cildinizin ve kuru gözlerinizin olması, mutlaka A vitamini eksikliğiniz olduğu anlamına gelmez.
Ayrıca Beta Karoten Nedir ve Cilde Faydaları Nelerdir? yazımız da ilginizi çekebilir.