Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için bağışıklık sağlığı ve genel zindelik önceliğiniz olmalı. Bu nedenle çinko, en önemli minerallerden biri. İnsan sağlığı için hayati öneme sahip olan bu mineral, vücudun birçok sürecini destekler. Ayrıca bağışıklığı artırma potansiyeli de benzersiz.
Çinko hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda!
Çinko tüketmek neden önemli?
Vücudumuz hem hücresel sağlık hem de bağışıklık fonksiyonu için çinkoya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, bu mineralin eksikliği zayıf bağışıklık sağlığına, geç yara iyileşmesine, beklenmedik kilo kaybına, koku ve tat kaybına, ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Çinkonun ayrıca iltihap önleyici rolü de kanıtlanmış durumda. Anti-inflamatuar özelliği, oksidatif stresi azaltarak genel refahı doğrudan etkiler.
Tüm bunlar bir kenara; çinkonun cilt rengini iyileştirici özelliği olduğunu da biliyor muydunuz? Bu önemli mineral sivilceyi tedavi etmek ve enflamasyonu azaltmak için kullanılabilir. Enflamasyonu azaltma özelliği sayesinde sivilce probleminin şiddetini azaltarak cilde fayda sağlayabilir. Çinkonun cilde faydaları hakkında daha fazlasını keşfetmek için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Görüldüğü üzere çinko, sağlığı birçok yönden etkiler. Ancak vücudunuz bu eser elementi oluşturmaz, bu nedenle onu başka kaynaklardan almanız gerekir.
Ne kadar çinkoya ihtiyacınız var?
Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre çinko tüketimi için önerilen günlük değerler erkekler için 11 mg, kadınlar için 8 mg. Çocuklar için bu rakamlar çok daha düşük. Hamile veya emziren kadınlar için özel hususlar var, bu yüzden sizin için doğru çinko miktarını belirlemek için doktorunuza danışmanızı öneririz.
Çinko nasıl güvenle tüketilir?
Beslenmenize temel bir mineral eklerken emilim oranlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Çinko emilimi birçok faktörden etkilenir. İlk olarak protein çinko emilimini destekler, bu nedenle onu bu tür bir makro besinle birlikte yemek iyi bir fikir. Bununla birlikte çinko emilimi, çoğu baklagil, kabuklu yemiş ve tohumda bulunan bir bileşik olan fitatlar tarafından engellenebilir. Daha iyi emilimi desteklemek için bu yiyecekleri ıslatmak, filizlendirmek veya pişirmek faydalı olabilir. Çinko içeren bitkisel besinlerle birlikte sarımsak ve soğan yemek, onların emilimini artırabilir.
Çinkonun diğer gıdalar ve takviyelerle nasıl eşleştiğinin de farkında olun, çünkü bu da emilim oranlarını etkiler. Demir, emilen çinko miktarını azaltır. Özellikle yeterli çinko alımını sağlamaya çalışıyorsanız bu iki takviyeyi ayrı zamanlarda almak en iyisi.
Çinko zengini besinleri diyetinize eklemeniz, çinko ihtiyacını karşılamanın ideal bir yolu. Çinko takviyeleri ise mutlaka doktor önerisiyle ve doktor kontrolünde alınmalı.
Çinko zengini besinler
Vücudunuzun çinko ihtiyacını karşılamak için aşağıdaki besinleri diyetinize dengeli bir şekilde ekleyebilirsiniz. İşte günlük olarak tüketebileceğiniz bazı sağlıklı öneriler.
- İstiridiye: 3 orta boy istiridye yaklaşık 21.7 mg çinko içerir.
- Kabak çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği yaklaşık 4.2 mg çinko içerir.
- Kaju: 2 avuç kaju, yaklaşık 3.4 mg çinko içerir.
- Kuru fasulye: ½ fincan kuru fasulye yaklaşık 1.75 mg çinko içerir.
- Bitter çikolata: 28 g çikolata yaklaşık 9 mg çinko içerir.
- Yulaf: 1 porsiyon yulaf yaklaşık 1 mg çinko içerir.
- Biftek: 85 g pişmiş sığır eti yaklaşık 6.7 mg çinko içerir.
- Yengeç: 85 g yengeç yaklaşık 3.6 mg çinko içerir.
- Nohut: ½ su bardağı nohut yaklaşık 1.25 mg çinko içerir.
- Tavuk ciğeri: 28 g tavuk ciğeri yaklaşık 1.1 mg çinko içerir.
Ayrıca Folat Zengini 7 Yiyecek ilginizi çekebilir.