Gece uyurken terlemek aslında çok da alışılmadık bir durum değil. Yorgan ya da battaniyenizin maddesi, odanızın ne kadar sıcak olduğu, yatmadan önce ne yediğiniz, gün içinde yaşadığınız stres ve kaygı gibi durumlara bağlı olarak gece terlemesi yaşayabilirsiniz.
Genellikle basit sebeplerden kaynaklandığından ötürü gece terlemeleri endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmasa da birbirinden farklı birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir..
* Tabii her ne kadar endişelenecek bir durum gibi görülmese de her gece terleme yaşıyor ve kalkıp birkaç tişört değiştiriyorsanız, sabahları uyandığınızda kötü kokular alıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda olduğunu söylemeden geçmeyelim. Gelelim gece terlemesinin nedenlerine;
Gece terlemesini nedenleri
Stres ve kaygı: Ruhsal bazı problemler beraberinde birçok fiziksel probleme de yol açabilir. Endişe, kaygı ya da korku gibi duygular uyku sorunlarına, sizi rahatsız edebilecek rüyalara neden olabilir. Uykuda karşılaşılan bu durum sonucunda da terlemeler meydana gelir. Hatta stres nedeniyle oluşan termelemeler farklı ter bezlerinden üretildiği için gece terlemeleriniz kötü kokuları da beraberinde getirebilir.
Reflü: Reflüden kaynaklı yutma ile ilgili problemler, göğüs ağrısı, mide ekşimesi ve solunum sorunları gece terlemesine neden olur Özellikle uykunuzda solunum sorunu çekmek, kaliteli nefes alamamak hatta horlama bile gece terlemelerine yol açabilir.
Hormonal sorunlar: Menopoz, düşük testosteron, kilo değişiklikleri, regl düzensizlikleri gibi sebepler sonucunda da geceleri terliyor olabilirsiniz.
İlaç tedavileri: Çeşitli sağlık problemleri için kullandığınız ilaçların yan etkileri olarak da gece terlemesi yaşanabilir.
Uyku apnesi: Bir gecede birkaç kere rahat nefes almanızı engelleyen uyku apnesinin yol açtığı birçok sorundan biri de anksiyetedir. Anksiyete ve stres uyku kalitenizi düşürerek dolaylı yoldan gece terlemesine yol açabilir.
Bu sebeplerin dışında, yüksek ateş , öksürük veya açıklanamayan kilo kaybının eşlik ettiği gece terlemeleri ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Eğer gece uyurken terlemek sürekli olarak karşılaştığınız bir durumsa mutlaka bir doktora görünmeyi de düşünebilirsiniz.
Gece terlemesine ne iyi gelir?
- Daha serin bir odada uyuyun. Özellikle yaz mevsiminde mümkünse pencereleri gece açık bırakın veya nefes almanızı engellemiycek ve havayı kurutmayacak bir fan kullanmayı deneyin.
- Peluş veya ağır battaniyeleri nefes alabilen çarşaflar, hafif yorganlar ve hatta nem emici çarşaflarla değiştirin. Bu yorgan çarşaf gibi ürünleri özel kumaşlardan da seçebilirsiniz.
- Yatmadan önce ve gece yüzünüzde soğuk bir bez kullanın. Ya da uyku öncesinde ince bir beze sarılmış buz küplerini de yüzünüzde gezdirebilirsiniz. Bu gece terlemesini rahatlatacağı gibi cildinizin kan dolaşımını da hızlandırarak yüzünüze bakım yapacaktır.
- Yatağa gittiğinizde soğuk su için yalıtımlı bir bardak veya matara kullanın. Gece boyunca soğuk su içmek, terlemeyle uyanırsanız serinlemenize ve normalden daha fazla terlemeniz durumunda susuz kalmamanıza yardımcı olabilir.
- Uyumadan hemen önce fiziksel aktivite, gece terlemenin artmasına neden bulunabilir. Eğer akşamları spor yapanlardansanız uyumadan birkaç saat önce antrenmanınızı bitirmeye gayret edin.
- Yediklerinize çok dikkat edin. Uykundan 4 saat kadar önce yemek yemeyi bırakmanızda da fayda var. Özellikle yağlı ve baharatlı yiyecekler gece terlemesinin kötü kokulu olmasına neden olabilir.
- Yatmadan önce soğuk bir duş almayı deneyin. Duşun ardından koltuk altlarınıza Rexona antiperspirant'larından dilediğinizi uygulamayı unutmayın. Antiperspirant deodorantlar bakteri oluşumunu engelleyerek terlemeyi önler ve ter kokusunun oluşmasının da önüne geçer.
- Ter tetikleyicilerinden kaçının. Yatmadan hemen önce sigara içmekten veya alkol almaktan kaçının.