Bronz bir görünümü hepimiz çok seviyoruz. Özellikle yazın, ince askılı beyaz renkte elbiseler ile harika bir uyum sağlayan bronz ten için saatlerce güneşte yatmamız gerekebiliyor. Bunun sağlığımız için birçok zararı olduğunuz ve aslında cildimize doğrudan güneş ışığı alarak bronzlaşmanın cildimiz için birçok risk taşıdığını biliyorsunuzdur.
Bu noktada hızlı bir bronzluk sağlayan solaryum, en çok tercih edilen güzellik işlemleri arasında. Özellikle güneşe çıkarak kızarmak istemeyen herkes solaryum ile doğrudan bir bronzluk elde etmek istiyor.
Peki ya solaryum zararlı mı? solaryum hakkında söylenen riskler ve zararlar gerçek mi? Solaryumun faydası var mı? ve daha birçok sorunun cevabı yazımızda. Solaryuma gitmeden önce tüm detayları keşfetmenizde fayda var.
Solaryum nedir?
Bronzlaşmanın en kolay ve en hızlı yollarından biri olarak kabul edilen solaryum ultraviyole ışınlar ile dolu bir makineye girilerek birkaç dakikada cilt renginin koyulaşması işlemine denir. Solaryum cihazlarında ultraviyole ışık kaynakları bulunur ve bu kaynaklar ile ışınlama yapılarak bronzlaşma sağlanır. Solaryum makinelerinin, güneş ışığının insan sağlığını koruyan, olumlu yönde destekleyen etkilerini kullanılabilir yapmak için üretildiği söylenir. Her mevsim bronz kalmak isteyenlerin ve hızlı bir bronzlaşma arayışında olanların vazgeçilmez uygulamaları arasındadır.
Solaryum nasıl yapılır?
Güneşten gelen UV ışınları aslında cildimiz ve cildimizin sağlığı için oldukça zararlıdır. Renk değişikliklerinden yanmalara, lekelerden, yaşlanma etkilerine kadar birçok zararı olan UV ışınlarının uzun vadede cilt kanserine neden olabileceği de uzmanlar tarafından söylenir. Bu UV ışınlarına maruz kalan cilt yeni pigmentler oluşturmaya başlar ve cilt renginde değişiklikler meydana gelir. Bu durum aynı zamanda derinin kalınlaşmasına da neden olur.
Solaryum makineleri de cilt üzerinde aynı şekilde çalışır. Yani UV ışık kaynakları yeni pigment üretilmesine neden olur ve cildin koyulaşmasını sağlar. Fakat bu güneş gibi kontrolsüz bir biçimde değil, müdahale edilebilir bir sistem olduğu için kontrollü şekilde yapılır. Aynı zamanda bu ışınlar filtrelenir ve bu sayede doğrudan bir UV ışınına maruz kalınmaz.
Solaryumun faydaları nelerdir?
Çoğu kaynakta farklı şekilde yer alan solaryum faydaları aslında uzun yıllardır tartışma konuları arasında. Ne olursa olsun bir yapay ışına maruz kalmak cilt açısından kısa vadede olmasa bile uzun vadede riskli olabilir. Bu noktada en doğru bilgi için solaryuma girmeden bir dermatolog ile konuşmanızda fayda var. Şimdi solaryumun belirtilen ve kabul edilmiş faydalarına geçersek;
- Güneşe maruz kalma yanma, soyulma ve su toplama gibi durumlar ile karşılaşılmasını engeller.
- Kendinizi iyi hissetmenize ve endorfin salgılanmasına yardımcı olabilir.
- Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan kramplar için faydalı olduğu söylenir.
- Vücut direncini arttırır.
- Kemik erimesine iyi geldiği söylenir.
- Soğuk algınlığı riskini azaltabilir.
- Ciltteki sivilce izlerini de pigment üretimi sayesinde en aza indirgeyebilir.
Solaryumun zararı var mıdır?
Bazı uzman doktorlar solaryumun aslında oldukça zararlı olduğunu söyler.
- Özellikle cildinizde dövmeler ve benler varsa solaryum sizin için riskli olabilir. Benlerin her türlü dış faktörden korunması ve sürekli takip edilmesi gerekir.
- Cilt kanseri riskine neden olduğu söylenir.
- Açık tenli, sarışın ya da kızıl kimseler için doktorlar solaryumu önermez.
- Özellikle solaryuma gittiğiniz yeri iyi seçmeniz gerekir. Filtreleri sık sık değişmeyen, sık sık kontrol edilmeyen makineler cildiniz için oldukça riskli olabilir.
- Amerika’da yapılan bir araştırmada solaryumun 35 yaş altında kullanımının melanom gelişme riskini %75 artırdığı da söylentiler arasında
Solaryum öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler
- Solaryuma girerken cildinize uygun bir makine seçildiğinden emin olmanız gerekir
- Eğer cildiniz çok açık bir renkte ise süreyi oldukça kısa tutmanız önemli.
- Solaryum sırasında mutlaka bir gözlük kullanmalısınız. Işınlara doğrudan maruz kalmak gözlerde katarakt a neden olabilir.
- Epilasyon, lazer, ağda gibi uygulamaların hemen ardından solaryuma girmemelisiniz.
- Regl döneminde ve hamilelikte solaryuma girmemelisiniz.
- Vücudunuzda çok fazla ben varsa solaryuma girmemelisiniz.
- Cildinizde krem ve ürün varken solaryuma girmemelisiniz. Yalnızca solaryum için uygun bir krem kullanabilirsiniz.
- Alkol aldıktan sonra solaryuma girmek önerilmez.
- Solaryum sonrası duş almalısınız ve cildinizi sık sık cildinize uygun bir nemlendirici krem ile nemlendirmelisiniz.
- Ayrıca solaryum sonrası güneşe doğrudan maruz kalmamalı ve sık sık güneş koruyucu kreminizi tazelemelisiniz.
- Solaryum sonrası cilt bakım rutininiz arasındaki ürünleri yoğun nemlendirici ürünler ile değiştirebilirsiniz.
Solaryum sonrası kaşıntı olur mu?
Solaryum ciltte kaşıntıya neden olabilir. Fakat bu aslında geçici bir durumdur. Yine de solaryum sonrası çok şiddetli bir kaşıntınız varsa ve uzun süredir geçmiyorsa mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. Ayrıca duş ve duştan sonra sık sık cildi nemlendirmek de kaşıntının kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.
Solaryum ne kadar kalıcıdır?
Solaryumunun kalıcılık süresi aslında kişiden kişiye değişmektedir. Her cilt tipi birbirinden farklıdır ve bu gibi işlemler herkeste farklı sonuçlar meydana getirebilir. Tabii bir de istediğiniz bronzluk için birkaç seans almanız gerekebilir. Tek seansta istediğiniz bronzluğa ulaşamayabilirsiniz. Bu da solaryum bronzluğunun kalıcılığını arttıracaktır.
Solaryum seanslarının süresi de genellikle 5-10 dakika olarak ayarlanır.
Solaryum sonrası duş ne zaman alınır?
Solaryum seansının öncesinde ve sonrasında duş almak sağlıklıdır. Solaryumdan sonra yapılan duş ile ölü deriyi atabilir ve cildinizi yumuşatabilirsiniz. Çoğu kaynak solaryumdan sonra duş alınmaz diyenlerin aslında yanlış olduğunu ve duş alınması gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca süt banyosu faydaları ve eşek sütü sabunu faydaları yazımız da ilginizi çekebilir.